Νέες προσομοιώσεις διαφόρων σεναρίων για την εξέλιξη του παγκοσμίου πληθυσμού δείχνουν πως ακόμα και τα πιο αυστηρά μέτρα ενάντια στον υπερπληθυσμό ή ένα εξαιρετικά καταστροφικό συμβάν μαζικής θνησιμότητας δε θα έφερνε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα βιωσιμότητας του πλανήτη.
Οι επικεφαλής ερευνητές, Κόρι Μπράντσω και Μπάρι Μπρουκ του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία υποστηρίζουν πως πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε πολιτικές και τεχνολογίες που θα αναστρέψουν την αυξανόμενη κατανάλωση φυσικών πόρων και θα προωθήσουν την ανακύκλωση, για την πιο άμεση βελτίωση της παγκόσμιας αειφορίας.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι προσπάθειες μείωσης της γονιμότητας πρέπει να συνεχισθούν, μέσω εκπαίδευσης και κυβερνητικών προγραμμάτων, ώστε να μειωθούν οι μελλοντικές γεννήσεις κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.
«Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα τον τελευταίο αιώνα ώστε σχεδόν το 14 τοις εκατό όλων των ανθρώπων που έχουν υπάρξει ποτέ είναι ακόμα ζωντανοί σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής Μπράντσω, υπεύθυνος των οικολογικών μοντέλων. «Αυτό είναι πρακτικά μη βιώσιμο για αρκετούς λόγους, από την αδυναμία σίτισης όλου του πληθυσμού έως τις επιδράσεις στο κλίμα και το περιβάλλον», πρόσθεσε.
«Εξετάσαμε εννέα σενάρια εξέλιξης του ανθρώπινου πληθυσμού έως το 2100, και υπολογίσαμε ότι ακόμα και μία παγκόσμια επιβολή πολιτικής ενός παιδιού όπως αυτή στην Κίνα, ή κάποιο καταστροφικό γεγονός όπως ένας παγκόσμιος πόλεμος ή επιδημία, θα οδηγούσε και πάλι σε ένα πληθυσμό από 5 έως 10 δισεκατομμύρια άτομα», εξηγεί ο Μπράντσω.
Η προσομοίωση ενός σεναρίου παγκοσμίου πολέμου με ποσοστό νεκρών το άθροισμα των ποσοστών των δύο προηγουμένων παγκοσμίων πολέμων, εξέπληξε τους ερευνητές καθώς επηρέασε ελάχιστα την πορεία αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η αποτελεσματική διαχείριση γεννήσεων και η εκπαίδευση πάνω στην αναπαραγωγή και τον υπερπληθυσμό έχουν εξαιρετική δυνατότητα να περιορίσουν μακροπρόθεσμα το μέγεθος του ανθρώπινου πληθυσμού και να ελαφρύνουν την πίεση της διαθεσιμότητας φυσικών πόρων. Ωστόσο οι άνθρωποι που ζουν σήμερα δεν πρόκειται να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές. Πέντε γενιές μετά, οι απόγονοί μας ίσως επωφεληθούν, αλλά μέχρι τότε πρέπει να στραφούμε σε άλλες πολιτικές», κατέληξε ο Μπράντσω.