Skip to main content

Φουκουσίμα: Εύρεση του τετηγμένου ουρανίου μετά από έξι χρόνια

Μετά από περισσότερα από έξι χρόνια από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ένα εξειδικευμένο ρομπότ μπόρεσε να τραβήξει εικόνες από το καύσιμο ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό.

Το ατύχημα του 2011 προκάλεσε την τήξη των τριών από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες της εγκατάστασης. Όταν συνέβη αυτό, οι ράβδοι καυσίμου ουρανίου υγροποιήθηκαν, και έλιωσαν μέσα από τις στρώσεις χάλυβα και σκυροδέματος. Αυτό δυσκόλεψε την έρευνα μετά το ατύχημα για να προσδιοριστεί πού είχε καταλήξει το ουράνιο.

Οι ράβδοι ψύχθηκαν όταν διοχετεύτηκε νερό στα κτίρια των αντιδραστήρων, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να προσδιοριστεί η ακριβής τοποθεσία τους. Μετά από τρεις μέρες έρευνας, τέσσερις Ιάπωνες κατεύθυναν ένα μικρό ρομπότ μέσω των διαδρόμων των πλημμυρισμένων κτιρίων και ανακάλυψαν το ουράνιο. Προηγούμενες προσπάθειες χρήσης ρομπότ για το σκοπό αυτό δεν ήταν επιτυχείς, αλλά το νέο μοντέλο κατασκευάστηκε από υλικά πιο ανθεκτικά στην ακτινοβολία και εξοπλίστηκε με αισθητήρες για την αποφυγή ιδιαίτερα επικίνδυνων περιοχών.

Η θετική εξέλιξη θεωρείται σημείο καμπής για τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να παροπλίσει και να καθαρίσει τον πυρηνικό σταθμό.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ακριβώς πού ήταν το καύσιμο ή πώς έμοιαζε», δήλωσε ο Τακαχίρο Κιμότο, γενικός διευθυντής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το σταθμό. «Τώρα που το είδαμε, μπορούμε να σχεδιάσουμε πώς να το ανακτήσουμε», πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η απομάκρυνση του τετηγμένου ουρανίου από έναν από τους αντιδραστήρες, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021. Οι εργασίες καθαρισμού απασχολούν περίπου 7.000 άτομα και αναμένεται να διαρκέσουν μεταξύ 30 και 40 ετών για να ολοκληρωθούν, με κόστος δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.