Skip to main content

«Άδεια ράφια» στις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα

Οι δασμοί επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να αδειάσουν από τα μέσα Μαίου, τα ράφια σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης

Γίγαντες του λιανικού εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Walmart, η Target, η Home Depot και η Lowe’s έχουν προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «άδεια ράφια» στα καταστήματά τους σε λίγες εβδομάδες, αν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

Ο Τραμπ συναντήθηκε μάλιστα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων αλυσίδων στο Οβάλ Γραφείο, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι οι δασμοί θα ήταν επιβλαβείς για τις εταιρείες τους και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να αδειάσουν από τα μέσα Μαίου, τα ράφια σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, όταν χιλιάδες εταιρείες θα χρειαστεί να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

«Σύντομα θα δούμε άδεια ράφια», λέει ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Management. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν ήδη μειωθεί έως και 60%. Η μείωση αυτή δεν έχει φτάσει ακόμη πλήρως στους καταναλωτές, αλλά θα αρχίσει να γίνεται αισθητή σε λίγες εβδομάδες.

De facto εμπάργκο οι δασμοί

Η στιγμή της σύγκρουσης άλλωστε, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που οι προμηθευτές αρχίζουν να αποστέλλουν  στα καταστήματα τα εμπορεύματα για την περίοδο της επιστροφής στα σχολεία, αλλά και για τα Χριστούγεννα. Η κατασκευάστρια παιχνιδιών Basic Fun, η οποία πουλάει στην Amazon και την Walmart, έχει «παραλύσει», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέι Φόρμαν, ο οποίος χαρακτήρισε τους δασμούς ως «de facto εμπάργκο». Ο Φόρμαν προειδοποίησε ότι εάν το εμπορικό εμπάργκο συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, οι πελάτες θα αρχίσουν να ακυρώνουν μαζικά τις παραγγελίες.

Παράλυση στα λιμάνια

Η παράλυση είναι ήδη ορατή στα αμερικανικά λιμάνια: ο αριθμός των πλοίων που καταπλέουν από την Κίνα, έχει μειωθεί κατά 40% από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Hapag-Lloyd έχουν αναφέρει ακυρώσεις έως και 30% των κρατήσεων φορτίου από την Κίνα, ενώ οι εξαγωγείς στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη προσπαθούν να καλύψουν μέρος της ζήτησης. «Ωστόσο, το μέγεθος του ελλείμματος στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι τέτοιο που τα ράφια στα σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να παραμείνουν άδεια μέχρι τα Χριστούγεννα», προειδοποιεί το Bloomberg.

Υποχώρηση Τραμπ

Το γεγονός αυτό ήταν η θρυαλλίδα που ανάγκασε τον Ντόναλντ Τραμπ να ρίξει πολύ τους τόνους στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

«Οι τρελοί δασμοί που έχουν αλληλοανακοινώσει οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, δεν έχουν πλήξει μόνο τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και την αγορά των ομολόγων του Αμερικανικού δημοσίου, αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν μια καταιγίδα στον ορίζοντα», προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν: «Τα άδεια ράφια των καταστημάτων, ο πληθωρισμός και η ύφεση είναι τα τρία συστατικά αυτής της καταιγίδας που θα έλθει και στην πραγματική οικονομία των ΗΠΑ, αν δεν βρεθεί λύση στην εμπορική σύγκρουση με την Κίνα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, «υπάρχει ένας μεγάλος  φόβος ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επιστροφής σε συνθήκες όπως στην εποχή της πανδημίας το 2021 ή το 2022  όπου ο πληθωρισμός ήταν ανεξέλεγκτος και το αυξημένο κόστος ήταν στο μυαλό όλων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι. «Αυτό μπορεί να μας γυρίσει πίσω στην εμπειρία του 2020, με διακοπές εφοδιασμού και αδυναμία προμήθειας εξαρτημάτων », πρόσθεσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Προβλήματα και στην Κίνα

Όχι δηλαδή, πώς τα πράγματα είναι καλύτερα στην Κίνα. Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή και τη ζήτηση εργασίας, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό: « Γνωρίζω πολλά κινεζικά εργοστάσια που έχουν διατάξει τους μισούς υπαλλήλους τους να πάνε σπίτι για μερικές εβδομάδες και έχουν κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους», δήλωσε στο CNBC ο Κάμερον Τζόνσσον,  ανώτερος συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Tidalwave Solutions με έδρα τη Σαγκάη.

«Υπάρχει ελπίδα ότι οι δασμοί θα μειωθούν, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι παραγγελίες, αλλά εν τω μεταξύ, οι εταιρείες θέτουν τους υπαλλήλους τους σε προσωρινή άδεια και σταματούν μέρος της παραγωγής. Προς το παρόν, η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει, τουλάχιστον εν μέρει», προσθέτει.

«Στην πραγματικότητα, και οι δύο δυσκολεύονται, αλλά από καθαρά οικονομική άποψη οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο ευάλωτες», λένε παράγοντες της αγοράς.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα έχει μια δύναμη που προέρχεται από το σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιό της στις σπάνιες γαίες: αν περιόριζε κι άλλο τις εξαγωγές τους, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν σε μεγάλες δυσκολίες. Το Πεκίνο, επιπλέον, έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής την εγχώρια ζήτηση σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και θα μπορούσε να αποφασίσει να την αυξήσει, αποδεχόμενο λίγο περισσότερο πληθωρισμό, σε περίπτωση δυσκολιών στο μέτωπο των εξαγωγών.