Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες των δασμών που έχει επιβάλει στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης για όσες εταιρείες επενδύουν στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μίσιγκαν.
Οι αλλαγές προβλέπουν ελάφρυνση των δασμών σε ξένα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, καθώς και αποτροπή της συσσώρευσης επιπρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα οχήματα.
«Ο πρόεδρος Τραμπ χτίζει μια σημαντική συνεργασία με τους εγχώριους κατασκευαστές και τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζόμενους», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ. Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, προβλέπει επίσης επιστροφές δασμών που έχουν ήδη καταβληθεί για χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα επισημοποιηθεί εντός της ημέρας.
Στο Ντιτρόιτ ο Τραμπ
Η κίνηση ανακοινώνεται ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Τραμπ στο Μίσιγκαν, επ’ ευκαιρία των πρώτων 100 ημερών της θητείας του. Η πολιτεία είναι έδρα των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ και περισσοτέρων από 1.000 μεγάλων προμηθευτών.
Η απόφαση αντανακλά μια τάση μεγαλύτερης ευελιξίας στο ζήτημα των δασμών, μετά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την αναστάτωση στις αγορές και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας. Τόσο η CEO της General Motors, Μαίρη Μπάρα, όσο και ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και τους προμηθευτές.
Την περασμένη εβδομάδα, μια συμμαχία εταιρειών – μεταξύ των οποίων GM, Toyota, Volkswagen και Hyundai – κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα ανταλλακτικά, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ανέβαζε τις τιμές των αυτοκινήτων, θα μείωνε τις πωλήσεις και θα έθετε σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Οι περισσότεροι προμηθευτές δεν αντέχουν μια ξαφνική διαταραχή λόγω δασμών και αρκετοί βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση», τόνιζαν στην επιστολή τους, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία ενός μόνο προμηθευτή μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ολόκληρης αυτοκινητοβιομηχανίας.