Skip to main content

ΕΚΤ: Τα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού και ενεργειακής κρίσης θα συνεχίσουν να πυροδοτούν τον πληθωρισμό

REUTERS/Thomas Peter

Πώς επηρέασαν την ανάπτυξη της οικονομίας

Τα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να πυροδοτούν τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι δαπάνες θα σηρίξουν τις τιμές κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2027, σύμφωνα με την προδημοσίευση του μηνιαίου δελτίου της ΕΚΤ τη Δευτέρα.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μαρτίου, ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2025, 1,9% το 2026 και 2% το 2027. Χωρίς τις πρόσθετες δαπάνες, ο πληθωρισμός θα ήταν κάτω από τον στόχο του 2% και τις τρεις χρονιές.

Η ανάλυση της ΕΚΤ εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της των μέτρων στήριξης στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα μέτρα περιελάμβαναν κατά τη διάρκεια του Covid επιδοτήσεις μισθών ενώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδοτήσεις των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας  για τα νοικοκυριά.

«Εκτιμάται ότι έχει υποστηρίξει ουσιαστικά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-2022», ανέφερε η ΕΚΤ. Καθώς οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, λειτουργούν «σε γενικές γραμμές ουδέτερα ή έχουν κάπως μετριοπαθή αντίκτυπο στην ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάλυση δεν συμπεριλαμβάνει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υψηλότερες αμυντικές και άλλες δημόσιες δαπάνες.