Skip to main content

UBS: Η νέα εποχή Τραμπ και οι κινήσεις επιβίωσης σε οικονομία και αγορές

Η Ανθή Τσούβαλη, Market Strategist, αναλύει όλα τα νέα δεδομένα στη «Ν»

Μια νέα εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας ανατέλλει. Καθώς οι πρώτες 100 ημέρες της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία φέρνουν κλιμάκωση εμπορικών συγκρούσεων και αναταράξεις στη νομισματική πολιτική, οι ισορροπίες στο παγκόσμιο σύστημα αναδιαμορφώνονται.

Οι πολιτικές πιέσεις στη Fed, οι φόβοι για την αποδυνάμωση του δολαρίου και οι επίμονες γεωπολιτικές προκλήσεις διαμορφώνουν ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές.

Σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η Ανθή Τσούβαλη, Market Strategist της UBS Global Wealth Management, αναλύει τα νέα δεδομένα, χαρτογραφεί τις προκλήσεις και προτείνει στρατηγικές επιβίωσης για επενδυτές και αγορές.

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και προειδοποιήσεις για ύφεση

Η φετινή χρονιά προβλέπεται δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία. Η UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5%, χαμηλότερα από το 3,3% του 2024, καθώς οι βασικοί δασμοί παραμένουν σε ισχύ και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις μειώσεις επιτοκίων. Παρά τις εμπορικές συμφωνίες που ενδέχεται να επιτευχθούν, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν εύθραυστες, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας.

Στο βασικό της σενάριο, η UBS προβλέπει άνοδο του S&P 500 στις 5.800 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και αποκλιμάκωση της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 4%. Ωστόσο, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο, δεν αποκλείεται ύφεση στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 να υποχωρεί στις 4.500 μονάδες και τις αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν στο 2,5%.

«Η μεταβλητότητα στις αγορές είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και να αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο κύριο σενάριο, εκτιμούμε ότι οι βασικοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή άρση των αμοιβαίων δασμών καθώς θα επιτυγχάνονται εμπορικές συμφωνίες και οι εγχώριες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να νιώθουν τον αντίκτυπο της βραδύτερης ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών. Παράλληλα, παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρά την πρόσφατη μικρή πρόοδο, θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν πριν επιτευχθεί μια μόνιμη συμφωνία», εξηγεί η κ. Τσούβαλη.

Η Fed υπό πολιτική πίεση: Το μεγάλο ρίσκο για τις αγορές

Η διαμάχη του προέδρου Τραμπ με τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μπορεί προσωρινά να έχει κοπάσει, ωστόσο οι αγορές παραμένουν ανήσυχες.

«Για τους επενδυτές, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Ο ενδεχόμενος διάδοχος του Πάουελ ενδέχεται να εκληφθεί ως πιο “εύπλαστος”, δηλαδή υποχωρητικός, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ορίζει τα επιτόκια ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις, καθώς και για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι αγορές, επομένως, θα παραμείνουν ευαίσθητες σε αυτές τις εξελίξεις για κάποιο χρονικό διάστημα», εκτιμά η market strategist της UBS.

«Βλέπει» τρεις μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, καθώς η Fed θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στον αυξανόμενο πληθωρισμό από τους δασμούς και στη βραδύτερη ανάπτυξη που θα επηρεάσει τη δαπάνη των νοικοκυριών και την αγορά εργασίας.

Ευρώπη: Ανάπτυξη μετ’ εμποδίων

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,7% φέτος, με την τροποποίηση του γερμανικού «φρένου χρέους» να δημιουργεί ελπίδες για πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική και επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές. Παρά την αβεβαιότητα γύρω από τους αμερικανικούς δασμούς, η UBS εκτιμά ότι δεν θα εκτροχιάσουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η σχέση ΗΠΑ–ΕΕ επιβαρύνεται από ευρύτερα ζητήματα, όπως οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών, οι ρυθμίσεις για τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρικοί φόροι. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως υπογραμμίζει η κ. Τσούβαλη, «η ΕΕ θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, όπως εκείνες που προτείνει η έκθεση Ντράγκι, στην ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της και στη σύναψη ισχυρότερων εμπορικών συμφωνιών με άλλους εταίρους».

Μετοχές, ομόλογα και το νέο τοπίο στις επενδύσεις

Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα, η UBS διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μετοχές. «Στο πεδίο των μετοχών, αναζητούμε τομείς όπου οι προσδοκίες έχουν αναπροσαρμοστεί χαμηλότερα και οι αποτιμήσεις έχουν ήδη προεξοφλήσει την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, αξίζει να εστιάσουμε σε μακροπρόθεσμα, διαρθρωτικά θέματα όπως η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, η αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό και οι επενδύσεις στη μακροβιότητα», εξηγεί η market strategist της UBS.

Στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, οι ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και η αβεβαιότητα γύρω από τα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε διεύρυνση των spreads και σε αύξηση των αποδόσεων. «Σε ένα περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων, προτιμούμε τα εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, διάρκειας περίπου 5 ετών, καθώς προσφέρουν ελκυστική απόδοση και αμυντικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα μετρητά», επισημαίνει.

Το δολάριο υπό πίεση — αλλά χωρίς άμεση απειλή

Παρά την ιστορική τάση ενίσχυσης του δολαρίου σε περιόδους κρίσης, αυτή τη φορά η εικόνα είναι διαφορετική. Η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική πολιτική και οικονομία ασκεί πίεση στο αμερικανικό νόμισμα.

Σύμφωνα με την Τσούβαλη, αν και η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος δεν απειλείται άμεσα, η συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση.

«Παραδοσιακά, περίοδοι υψηλής αβεβαιότητας ενίσχυαν το δολάριο, όμως αυτή τη φορά δεν συμβαίνει το ίδιο· αντίθετα, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και τα ερωτήματα γύρω από την αμερικανική “υπεροχή” οδηγούν πολλούς επενδυτές να αμφισβητούν τη θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Κατά την άποψή μας, η συζήτηση περί απώλειας του καθεστώτος αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο είναι υπερβολική, ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής», αναφέρει, προσθέτοντας:

«Πρόσθετη πίεση στο δολάριο θα μπορούσε να προέλθει από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τη συνέχιση των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, τη στιγμή που η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν φτάσει κοντά στο τέλος των δικών τους κύκλων χαλάρωσης».

Χρυσός και στρατηγικές αλλαγές στις τοποθετήσεις

Τέλος, όπως σημειώνει η Τσούβαλη, οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, αναζητώντας ασφάλεια πέρα από το δολάριο. Παράλληλα, οι θεσμικοί επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους σε αμερικανικές και τεχνολογικές μετοχές, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά assets.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ρίσκων και ρευστότητας, η UBS καλεί τους επενδυτές να προσαρμοστούν έγκαιρα στη νέα εποχή.

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, βλέποντάς τον ως υποκατάστατο του δολαρίου ΗΠΑ και των αμερικανικών ομολόγων. Το παρόν περιβάλλον δεν έχει παρά επιταχύνει αυτήν την τάση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμικοί επενδυτές τείνουν να αντιδρούν περισσότερο σε τρέχοντα γεγονότα και μεταβολές στο επενδυτικό κλίμα», εξηγεί.