Skip to main content

Μίκι Ντρέξλερ: Η λέξη που δεν θέλει να ακούει από τους υπαλλήλους του

ΠΗΓΗ: rockefellercenter

Η φιλοσοφία του 80χρονου πρόεδρου της εταιρείας ενδυμάτων Alex Mill και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Gap και J.Crew Group, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας εργοδότης

Αν μιλάτε με τον Μίκι Ντρέξλερ, ξεχάστε τις τυπικότητες. Ο 80χρονος πρόεδρος της εταιρείας ενδυμάτων Alex Mill και πρώην διευθύνων σύμβουλος των Gap και J.Crew Group, λέει ότι προτιμά οι συνάδελφοι και οι υπάλληλοί του να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, σαν να είναι ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος.

«Κανείς δεν πρέπει να με αποκαλεί «κύριε. Δεν με νοιάζει ποιος είναι», δήλωσε ο Ντρέξλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο LinkedIn, προσθέτοντας ότι ο τίτλος αυτός είναι αντίθετος με τη φιλοσοφία του για την ηγεσία, η οποία βασίζεται στην ισότητα με τους ανθρώπους γύρω του. «Ακόμη και στα εστιατόρια, [λέω στους ανθρώπους να με αποκαλούν] Μίκι. Θέλω να νιώθουν ότι δεν είναι κατώτεροι από μένα».

Τα επιτεύγματα του Ντρέξλερ στον κλάδο της ένδυσης είναι πολλά, από την αναζωογόνηση της Ann Taylor και τη μετατροπή της Gap σε μια δύναμη 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την ίδρυση εμπορικών σημάτων όπως Old Navy και Madewell. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple από το 1999 έως το 2015.

«Δεν είμαι καλύτερος από έναν υπάλληλο»

Ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά του,  επιμένει ότι δεν είναι καλύτερος από τον μέσο υπάλληλο και ότι οι και άλλοι προϊστάμενοι πρέπει να έχουν παρόμοια στάση.

«Είναι εύκολο να απορροφηθείς από τη διοίκηση μιας εταιρείας, αλλά η σύνδεση με τους συναδέλφους σου είναι ένα ουσιαστικό μέρος της άσκησης ηγεσίας» τονίζει.

«’Οχι» και στον όρο «CEO»

«Πρέπει να συνδεθείς με την ομάδα. Δεν μπορείς να κλείνεσαι στον πύργο σου.  Δεν μαθαίνεις τίποτα μέσα από ένα γραφείο», λέει, σημειώνοντας ότι, ομοίως, δεν του αρέσει η «αρνητική χροιά» που έχει ο όρος «CEO».

Οι προϊστάμενοι που αλληλεπιδρούν με τους υπαλλήλους τους ενθαρρύνουν την επαγγελματική τους εξέλιξη και τους στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι έχουν σημασία. Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, οι εργαζόμενοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στις σχέσεις με τους προϊσταμένους τους.

Η ενσυναίσθηση και η διαφάνεια είναι δύο θετικά χαρακτηριστικά των προϊσταμένων, δήλωσε στο CNBC Make It, Deepali Vyas, επικεφαλής του τμήματος fintech, πληρωμών και κρυπτονομισμάτων της Korn Ferry, στο  CNBC Make It.

Πηγή: CNBC