Τη σιωπηρή, ξαφνική και απροειδοποίητη μείωση των δασμών που έχουν ανακοινωθεί για ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν Κινέζοι εισαγωγείς, γεγονός που υποδεικνύει ότι το Πεκίνο αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι αναγνωρίζει, όπως σχολιάζει το Newsweek.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNN, η διευθύντρια στο πρακτορείο Zhengnenliang Supply Chain, Chen Shaoling, ανέφερε ότι έμαθε στις 24 Απριλίου ότι έχουν μηδενιστεί οι δασμοί σε οκτώ είδη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που καλύπτουν τους περισσότερους ημιαγωγούς εκτός από τα τσιπ μνήμης. «Το μάθαμε μόνο μόνο όταν κάναμε τον εκτελωνισμό. Χωρίς να το κάνουμε αυτό, δεν θα το μαθαίναμε» σημείωσε η ίδια για να συμπληρώσει ότι έκτοτε «τα νέα έχουν αρχίσει να διαδίδονται αστραπιαία».
Αντίστοιχα, άλλη μία εταιρεία από την Κίνα, το πρακτορείο εισαγωγών Shenzhen HJET Supply Chain, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε «εξαιρετικά νέα» σχετικά με τους δασμούς αφού έλαβε νέα ειδοποίηση από τα κινεζικά τελωνεία. Σύμφωνα με την εταιρεία, οκτώ κωδικοί που σχετίζονται με ημιαγωγούς και ολοκληρωμένα κυκλώματα «εξαιρούνται από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες», πράγμα που σημαίνει ότι «έχουν μειωθεί στο μηδέν».
Παρόμοιες αναφορές αναφέρθηκαν από το κινεζικό επιχειρηματικό περιοδικό Caijing.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης της επιβολής των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, αιθανίου και στις μισθώσεις αεροσκαφών.
Ο κατάλογος με τα προϊόντα που θα εξαιρεθούν είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά τις πληροφορίες του Bloomberg, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ευάλωτους τομείς να υποβάλουν τους κωδικούς των αμερικανικών προϊόντων που πρέπει να εξαιρεθούν από το νέο δασμολογικό συντελεστή.
Ο Τραμπ επιμένει ότι συζητάει με το Πεκίνο
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι δεν υπάρχουν εν εξελίξει εμπορικές συζητήσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
«Είχαν μια συνάντηση σήμερα το πρωί … Δεν έχει σημασία ποιοι είναι ”αυτοί”. Μπορεί να το αποκαλύψουμε αργότερα, αλλά είχαν συναντήσεις σήμερα το πρωί, και εμείς συναντιόμαστε με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για την δήλωση της κινεζικής πλευράς.
Προηγουμένως η Κίνα διέψευσε ότι υπάρχουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ ενώ απηύθυνε έκκληση για κατάργηση των «μονομερών» δασμολογικών μέτρων για την επίλυση των εμπορικών ζητημάτων.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν καθόλου διαπραγματεύσεις για την οικονομία και το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου Χε Γιαντόνγκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αγνοηθούν όλα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα… θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα», υπογράμμισε επίσης.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο υπουργός Οικονομικών του Σκοτ Μπέσεντ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να υπάρξει χαλάρωση των εντάσεων με την Κίνα.
Ωστόσο, τα σχόλια από την κινεζική πλευρά υποδηλώνουν ότι ίσως δεν αρκούν οι δηλώσεις καλής θέλησης του Τραμπ για να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Πεκίνο, σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει πολλές φορές να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, χωρίς επιτυχία. Όπως σημειώνει, το Πεκίνο θέλει να δει πρώτα μια σειρά από βήματα από την Ουάσιγκτον προτού συμφωνήσει σε εμπορικές διαπραγματεύσεις. Από τα πιο σημαντικά θεωρούνται η επίδειξη σεβασμού, η τοποθέτηση ενός ατόμου που θα είναι υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις και μια πιο συνεπής στάση της αμερικανική πλευρά.
Ως προς το τελευταίο, δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο Τραμπ άλλαξε για άλλη μια φορά τον τόνο του την Πέμπτη, επικρίνοντας το Πεκίνο για την άρνησή του να παραλάβει αεροσκάφη της Boeing και για το ρόλο του στο εμπόριο φαιντανύλης.
Διαβάστε ακόμα:
→ Η «ομίχλη» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας διαλύει την παγκόσμια τάξη
→ Η Boeing «θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας