Skip to main content

Η «ομίχλη» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας διαλύει την παγκόσμια τάξη

Η δασμολογική επίθεση που ξεκίνησε ο πρόεδρος Τραμπ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια τέλεια καταιγίδα αλληλένδετων οικονομικών κραδασμών και γεωπολιτικών εντάσεων

Η Apple σχεδιάζει από την επόμενη χρονιά να μεταφέρει από την Κίνα στην Ινδία, τις γραμμές συναρμολόγησης για τα iPhone της που προορίζονται για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν οι Financial Times.

«Ο αμερικανικός κολοσσός αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την Κίνα λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μετά την επιβολή των δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

Μια άλλη αμερικανική εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή smartphone φέρεται να κοιτάζει προς την Ινδία: είναι η Google, η οποία όπως και η Apple, σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παγκόσμιας παραγωγής της στην Ινδία, προκειμένου να προστατευθεί από νέους εμπορικούς πολέμους που εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Google έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με την Ινδική πολυεθνική Dixon Technologies -που ήδη συμμετέχει στην παραγωγή smartphone- αλλά και με τον ταϊβανέζικο γίγαντα στους ημιαγωγούς, Foxconn προκειμένου να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση τμήματος της αλυσίδας παραγωγής smartphone Pixel από το Βιετνάμ,  σύμφωνα με δημοσίευμα των  Economic Times  του Νέου Δελχί.Οι κινήσεις αυτές συνέβαλαν μάλιστα στην απόφαση της ηγεσίας της Κίνας να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης ορισμένων αμερικανικών εισαγωγών από δασμούς, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το «φονικό όπλο» της Κίνας

Η Tesla του Ελον Μασκ υφίσταται ήδη τις πρώτες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με καθυστερήσεις στην παραγωγή του Optimus- ενός ανθρωποειδούς ρομπότ και ενός κορυφαίου έργου για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας. Και αυτό γιατί το Πεκίνο πρόσθεσε επτά σπάνιες γαίες στον κατάλογο με τα βαρέα μέταλλα που απαγόρευσε τη εξαγωγή τους στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Tesla, η εταιρεία αναγνώρισε ότι η παραγωγή του Optimus θα καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα.

«Διάλυση της παγκόσμιας τάξης»

Η Κίνα απάντησε βέβαια με μια περιοδεία του προέδρου Σι Τζιπίνγκ στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη, υπογράφοντας μνημόνια για τις υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, με στόχο τη συγκρότηση ενός πολυμερούς μετώπου ενάντια στις αμερικανικές κινήσεις. Οπως επισημαίνουν άλλωστε οι εφημερίδες Nikkei Asia και η South China Morning Post, ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ασία είναι πολύ εκτεθειμένη στον εμπορικό πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ μίλησε για «διάλυση της παγκόσμιας τάξης» και επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του εμπορίου εντός της ένωσης ASEAN στη νοτιο-Ανατολική Ασία. Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αφαιρέσουν έως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ του Βιετνάμ και περίπου μία μονάδα από τη Σιγκαπούρη, με περιφερειακό μέσο αντίκτυπο στις 1,5 μονάδες.

Κυρίαρχη η αβεβαιότητα

Η δασμολογική επίθεση που ξεκίνησε ο πρόεδρος Τραμπ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια τέλεια καταιγίδα αλληλένδετων οικονομικών κραδασμών και γεωπολιτικών εντάσεων. «Οι παγκόσμιες αγορές κινούνται σε μια «ομίχλη εμπορικού πολέμου». που θυμίζει την «ομίχλη του πολέμου» που είχε περιγράψει ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η αδυναμία πρόβλεψης των ενεργειών του εχθρού.

Η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι, σε ένα ακραίο σενάριο «αποσύνδεσης» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι αμερικανοί επενδυτές θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πουλήσουν περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες κατηγορίες κινεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν.

Για να μειώσουν τις επιπτώσεις από το κόστος αλλαγής που προκαλείται από τον εμπορικό πόλεμο, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει στρατηγικές για τον εντοπισμό πραγματικών επιλογών με τις οποίες θα επαναπροσανατολίσουν την παραγωγή τους.

«Σε αυτό το πλαίσιο, όσες μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ασία, παραμένουν παγιδευμένες στην «ομίχλη» αυτού του εμπορικού πολέμου: οι εκροές μετοχών, οι ραγδαίες αποδόσεις των ομολόγων και ο κατακερματισμός των αλυσίδων παραγωγής θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά και νομισματικά περιθώρια ελιγμών», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς.

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Σε αυτό το στάδιο, όπου η παγκόσμια οικονομία και το γεωπολιτικό σενάριο βρίσκονται σε αποφασιστικό σταυροδρόμι, το καθοριστικό παιχνίδι παίζεται πάντως στην νοτιο-ανατολική Ασία. Μια περιοχή που έχει ιστορικά βασίσει την ευημερία της σε πυκνά περιφερειακά εμπορικά δίκτυα, όπου η ανθεκτικότητα των αλυσίδων παραγωγής και η εμπορική ολοκλήρωση μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια από τις λίγες βεβαιότητες που απομένουν.

«Για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος, απαιτούνται  προληπτικά εργαλεία, όπως οι γραμμές ανταλλαγής μεταξύ της Fed , της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας σε δολάρια και η ενίσχυση των πολυμερών θεσμών», τονίζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Παραδέχονται μάλιστα ότι τη διασφάλιση του συστήματος μπορούν να πετύχουν μόνο οι ασιατικοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες –κρατικές κεντρικές τράπεζες, κρατικά ταμεία και περιφερειακές κεφαλαιαγορές- χάρη στην προνοητικότητα και τους πόρους που διαθέτουν και με τους οποίους μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα».

Όμως, στη σημερινή δραματική φάση, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει γρήγορα και ο κίνδυνος να πέσει η παγκόσμια οικονομία σε μια δίνη συστημικής αστάθειας και μη βιώσιμων οικονομικών επιβαρύνσεων, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος.