Skip to main content

Η μικροσκοπική χώρα που κερδίζει από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Η Σιγκαπούρη ξαφνικά έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia

Αν και έχει έκταση μόλις 730 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνο έξι εκατομμύρια κατοίκους, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο. Οι σημαντικότεροι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι περνούν από το λιμάνι της.

Ο λόγος για τη Σιγκαπούρη. Μια μικρή δημοκρατία στη νοτιο-ανατολική Ασία, που ξαφνικά έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia, του αμερικανικού ψηφιακού κολοσσού. Σύμφωνα μάλιστα επίσημα στοιχεία, μόνο στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουληθεί περισσότεροι ημιαγωγοί της Nvidia, απ`ότι στη Σιγκαπούρη.

Το οικονομικό έτος 2024, η Σιγκαπούρη αντιπροσώπευε το 11,2% των συνολικών εσόδων της Nvidia, ύψους 6,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα χρόνο αργότερα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 18,1% και τα έσοδα πολλαπλασιάστηκαν στα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 246,7%.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι, στην πραγματικότητα, το ποσοστό των πωλήσεων ημιαγωγών στη Σιγκαπούρη είναι περίπου 2%, αλλά οι υπολογισμοί βασίζονται στη διεύθυνση χρέωσης των πελατών. «Οι πελάτες χρησιμοποιούν τη Σιγκαπούρη για να συγκεντρώνουν τις χρεώσεις, αλλά τα προϊόντα μας αποστέλλονται σχεδόν πάντα αλλού», εξηγεί η Nvidia στην τελευταία έκθεσή της.

Στο «δρόμο» για την Κίνα

Σύμφωνα με τους Straits Times, υπάρχουν αυξανόμενες υποψίες ότι ορισμένες χώρες- με πρώτη την Κίνα-παρακάμπτουν, μέσω Σιγκαπούρης τους εμπορικούς φραγμούς που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εξαγωγή αμερικανικών ημιαγωγών και επεξεργαστών. Την περασμένη εβδομάδα τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν στη Σιγκαπούρη ότι ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά μικροτσίπ της Nvidia στην Κίνα. «Μεγάλες ποσότητες ημιαγωγών αποστέλλονται ονομαστικά στη Μαλαισία, αλλά στην πραγματικότητα  μπορεί να καταλήξουν στην Κίνα», γράφει η εφημερίδα.

Η Εισαγγελία της Σιγκαπούρης έχει διατάξει έρευνες, καθώς διαφαίνεται πώς υπάρχει «ένα δίκτυο ιδιωτών και εταιρειών  που «ξεπλένουν» τον τελικό προορισμό των «κατασκευασμένων στις ΗΠΑ», επεξεργαστών. Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης τον επόμενο μήνα και ερευνώνται για  το γεγονός ότι «έστειλαν σε φορολογικούς παραδείσους κάπου 390 εκατομμύρια δολάρια, από έσοδα που απέσπασαν από αυτή την παράνομη δραστηριότητα», σύμφωνα με το Reuters.

Δεν είναι μόνο η Nvidia

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε μάλιστα τον επεξεργαστή Η20 της Nvidia στον κατάλογο με τα απαγορευμένα  προς εξαγωγή στην Κίνα, ηλεκτρονικά προϊόντα. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που σχεδίασε η εταιρεία ειδικά για να επιτρέπει στην Κίνα να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία της. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τα προϊόντα Nvidia που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών, αλλά και εκείνα της Dell και της Supermicro.

Οι αρχές λένε πώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν ελεύθερα να πουλήσουν προϊόντα σε μη απαγορευμένες περιοχές, ανεξάρτητα από το τι κάνει στη συνέχεια ο παραλήπτης- κάτι που συχνά είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του πωλητή.

Όλα αυτά βέβαια, είναι παρενέργειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τον αντίπαλό της να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία της και επιβάλλει άκρως περιοριστικά μέτρα, όπως ελέγχους εξαγωγών και δασμούς. Από την πλευρά της, η Κίνα προσπαθεί να παρακάμψει τους φραγμούς με κάθε δυνατό τρόπο. Και η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη μέση αυτής της εμπορικής σύγκρουσης.