Skip to main content

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου της FED

REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα»

Το ενδεχόμενο να παύσουν από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ, εξετάζουν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα» της αποπομπής του Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη και την Πέμπτη τις επιθέσεις του κατά του διοικητή της FED για την πολιτική του στα επιτόκια.

Προειδοποίηση Τραμπ

Τη Μ. Πέμπτη ο Τραμπ απείλησε εμμέσως με καρατόμηση τον επικεφαλής της FED, τον οποίο αποκάλεσε «ο Πολύ Αργός Τζερόμ» (στο πνεύμα του «Kοιμισμένου Τζο»).

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε εξάλλου ότι Τζερόμ Πάουελ θα αποχωρούσε από τη θέση του αν ο Τραμπ το ζητούσε, παρόλο που ο ίδιος ο Πάουελ έχει δηλώσει το αντίθετο.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον Πάουελ, λέγοντας ότι έχει καθυστερήσει να λάβει δράση.

Ο Πάουελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία του ως πρόεδρος, η οποία λήγει τον Μάιο του 2026, και ότι θα αρνηθεί να αποχωρήσει αν του το ζητήσει ο Τραμπ.

Θα δώσει το Ανώτατο Δικαστήριο στον Τραμπ τη δυνατότητα να απολύσει τον Πάουελ;

Οι αξιωματούχοι κρατικών οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών προστατεύονται από ειδικούς νόμους που απαιτούν αιτιολόγηση για την απομάκρυνσή τους. Και αυτό δεν αρέσει βεβαίως στον Τραμπ, που προσφεύγει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας απεριόριστη εξουσία απομάκρυνσης των επικεφαλής των ομοσπονδιακών οργανισμών — όπως αυτή που είχε στην τηλεοπτική του καριέρα.

Αυτό που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του Τραμπ, όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες σε δημοσίευμά του ο Economist, είναι ένα νομικό προηγούμενο που χρονολογείται από την εποχή του Φράνκλιν Ρούζβελτ. Το 1933, ο Ρούζβελτ προσπάθησε να απομακρύνει τον Γουίλιαμ Χάμφρι, μέλος της Επιτροπής Εμπορίου (FTC), λόγω διαφωνιών για την πολιτική εμπορίου και την αντίθεση του Χάμφρι στο New Deal.

Ο Χάμφρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη και, παρότι πέθανε το επόμενο έτος, η υπόθεσή του έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το 1935 αποφάνθηκε υπέρ του.

Η απόφαση στην υπόθεση Humphrey’s Executor v. United States καθιέρωσε το δόγμα ότι ο πρόεδρος δεν διαθέτει «απεριόριστη εξουσία απομάκρυνσης» αξιωματούχων από ανεξάρτητους θεσμούς.