Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ στην Καμπότζη για δασμούς: Αντισταθείτε στον προστευτισμό

Agence Kampuchea Press/Handout via REUTERS

Η Καμπότζη είναι σημαντικός εξαγωγέας ειδών ένδυσης και υποδημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε την Καμπότζη «να αντισταθεί στον προστατευτισμό», καθώς έφτασε στην Πνομ Πενχ την Πέμπτη στο τέλος μιας περιοδείας σε τρία κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Η Καμπότζη είναι σημαντικός εξαγωγέας ειδών ένδυσης και υποδημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και δέχθηκε ποσοστό 49%, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, πριν οι «αμοιβαίοι» δασμοί παύσουν μέχρι τον Ιούλιο για τις περισσότερες χώρες, εκτός από εκείνες της Κίνας που αντιμετωπίζουν συνδυασμένους δασμούς 145%.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης σε μέσα ενημέρωσης της Καμπότζης, ο Σι προέτρεψε την Πνομ Πενχ να αντιταχθεί στον «ηγεμονισμό» και τον «προστατευτισμό», επαναλαμβάνοντας μηνύματα που έστειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Βιετνάμ και τη Μαλαισία κατά τα δύο πρώτα σκέλη του ταξιδιού του.

Η Πνομ Πενχ είναι στενός εταίρος της Κίνας, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των αεροδρομίων, και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας.

«Αναμένουμε περισσότερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποδομών», δήλωσε στο Reuters ο Meas Soksensan, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Καμπότζης, την παραμονή της άφιξης του Xi στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

Απάντησε έτσι σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καμπότζη περίμενε ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει οικονομική στήριξη για ένα κανάλι μήκους 180 km (111,85 μίλια), το οποίο είναι το πιο φιλόδοξο έργο υποδομής της χώρας.

Ο Σι, ο οποίος έχει δρόμο με το όνομά του στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εξήρε τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο των προηγούμενων κινεζικών έργων υποδομής, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να “υποστηρίζει αταλάντευτα” την ανάπτυξη της Καμπότζης, αλλά δεν ανέφερε κανένα νέο συγκεκριμένο έργο στις δηλώσεις του την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης είπε ότι η Κίνα θα πληρώσει για το κανάλι Funan Techo, το οποίο θα εκτείνεται από τον ποταμό Μεκόνγκ, από μια τοποθεσία κοντά στην Πνομ Πενχ, έως την ακτή στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, εκτρέποντας το νερό από το εύθραυστο Δέλτα του Μεκόνγκ που καλλιεργεί το ρύζι και μειώνοντας τη ναυτιλία της Καμπότζης μέσω λιμανιών του Βιετνάμ.

Καμία οικονομική δέσμευση του Πεκίνου

Η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει καμία δημόσια οικονομική δέσμευση για το έργο, ενώ η Πνομ Πενχ άλλαξε τις δηλώσεις της για την κινεζική δέσμευση από 100% σε 49% του συνολικού κόστους, που υπολογίζεται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το 4% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Καμπότζης.

Το Πεκίνο δεν υπέγραψε νέα δάνεια προς την Καμπότζη πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Καμπότζης, σε έντονη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όταν δάνεισε στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση της χρηματοδότησης ήρθε καθώς η Κίνα μείωσε τις συνολικές επενδύσεις στο εξωτερικό εν μέσω εγχώριων οικονομικών προβλημάτων και ανησυχιών για ανεπιτυχή έργα.

Θερμή υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ

Η επίσκεψη του Σι στην Καμπότζη έχει θεωρηθεί ως επίθεση γοητείας στη Νοτιοανατολική Ασία, στον απόηχο των δασμών των ΗΠΑ που έπληξαν σκληρά την περιοχή.

Ο Σι επανέλαβε ότι οι δύο χώρες έχουν μια «σιδηρά φιλία», αλλά προέτρεψε επίσης την Καμπότζη να πατάξει τις διαδικτυακές απάτες. Τα κέντρα απάτης στην Καμπότζη διευθύνονται συχνά από κινεζικές συμμορίες και στοχεύουν Κινέζους υπηκόους, είτε ως θύματα είτε ως αιχμάλωτους εργάτες.

Πριν από την άφιξη του Σι, η κυβέρνηση της Καμπότζης είπε ότι απέλασε στην Κίνα έναν αριθμό «Κινέζων εγκληματιών», συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από την Ταϊβάν, σε μια κίνηση που εξόργισε την Ταϊπέι και επαίνεσε το Πεκίνο.

Καθώς ταξίδευε από το αεροδρόμιο για συναντήσεις με τους ηγέτες, ο Σι επευφημήθηκε από ανθρώπους που ήταν στο δρόμο κυματίζοντας κινεζικές σημαίες, σύμφωνα με πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολλές σημαίες, πολλά μνημόνια συνεργασίες και πολλές στενές επαφές, πιθανότατα όχι πολλή ουσία», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης με έδρα την Καμπότζη για την επίσκεψη, αναφερόμενος σε μη δεσμευτικά μνημόνια συνεργασίας που υπογράφονται συχνά κατά τη διάρκεια κρατικών επισκέψεων.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σι χτίζει την «ασιατική οικογένεια» ως ασπίδα απέναντι στον Τραμπ