Η πρόσφατη επιβολή των ανταποδοτικών δασμών από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ στους εμπορικούς της εταίρους έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στη διεθνή αγορά, απειλώντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Εγκλωβίζει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία σε μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση των εμπορικών φραγμών και την επιβράδυνση αναπτυξιακής δυναμικής.
Διαφοροποιώντας από τη προσπάθεια ορισμένων Αμερικάνων πολιτικών να επιδεινώσει την κατάσταση με δημιουργία αναταραχής, η Κίνα υλοποιεί μια πληθώρα εκτεταμένων και εμβαθυμένων δράσεων που στοχεύουν στην τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση αναπτυξιακής δυναμικής της διεθνούς οικονομίας και την σταθεροποίηση των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.
Από τα μέσα του φετινού Μαρτίου, έχουν υλοποιηθεί 30 μέτρα με στόχο την ευρύτερη ενίσχυση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, έχοντας ως επίκεντρο την αύξηση της καταναλωτικής ικανότητας, τη ποιοτική βελτίωση της προσφοράς, την τόνωση της καταναλωτικής διάθεσης καθώς και την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων ως προς την κατανάλωση, συμβάλλοντας στην θεσμική καινοτομία και στην ανοιχτή συνεργασία, εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις της απο-παγκοσμιοποίησης και ταυτόχρονα παρέχοντας μια καινούργια διαδρομή προς την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.
Η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης της Κίνας έχει επιφέρει νέες ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Εδώ και πολλά χρόνια, το «Made in China» έχει συμβάλει σημαντικά στην ραγδαία ανάπτυξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Το 2024, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών της Κίνας ανήλθαν στα 44 τρισεκατομμύρια γιουάν, η οποία κατατασσόταν ως η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά παγκοσμίως για δέκα συνεχόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο ποσοστό της κατανάλωσης υπηρεσιών (που αναμένεται να πλησιάσει το 45% έως το 2027) παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στην παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσιών καθώς και στην τεχνολογική καινοτομία.
Η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης αφενός αποτελεί την απαραίτητη επιλογή για την υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, και αφετέρου διαδραματίζει ένα αναπόσπαστο ρόλο στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της βιομηχανικής αλυσίδας καθώς και στην μείωση των διεθνών χρηματοοικονομικών κινδύνων.
Τη στιγμή που οι δασμοί από τις ΗΠΑ προκαλούν αναταράξεις στις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης της Κίνας προσκομίζει την κρίσιμη στρατηγική ευελιξία στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων επιταχύνουν επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση των κινέζων καταναλωτών για προϊόντα «έξυπνα» και φιλικά προς το περιβάλλον.
Επωφελούμενες από την αναβάθμιση της κατανάλωσης στην Κίνα, ενισχύονται και οι εξαγωγές ως προς τη σόγια της Βραζιλίας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Αυστραλίας καθώς και τα άλλα απαραίτητα καταναλωτικά αγαθά.
Η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης συμβάλλει και στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Όπως επισημαίνεται, η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του δολαρίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης της Κίνας ευνοεί τη σταθεροποίηση της προβλεπόμενης παγκόσμιας ζήτησης, ενισχύοντας τις εξαγωγές των αναδυόμενων αγορών προς την Κίνα, μειώνοντας κινδύνους ως προς ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αποτελώντας έτσι ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο «σταθεροποιητή» έναντι του υποβάθρου του υψηλού δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Από την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, οι δράσεις της Κίνας για την ενίσχυση της εγχώρια κατανάλωσης ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους παγκόσμιους στόχους ως προς την πράσινη μετάβαση, πυροδοτώντας έναν νέο κύμα της βιομηχανικής επανάστασης.
Οι πολιτικές αντικατάστασης παλαιών οχημάτων προωθούν την πώληση των αυτοκινήτων νέας ενέργειας, με ποσοστό διεισδύσεώς τους στην κινεζική αγορά να ξεπεράσει το 40%, ενισχύοντας τις παγκόσμιες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη για μπαταρίες λιθίου και φωτοβολταϊκή τεχνολογία, καθώς και προτρέποντας τους παραδοσιακούς κολοσσούς ενέργειας να επιταχύνουν τον ριζικό μετασχηματισμό τους.
Οι δράσεις της Κίνας για ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης έχουν προκαλέσει σημαντικές θετικές επιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις του προστατευτισμού και προωθώντας τα παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας μέσω αναβάθμισης της καταναλωτικής ζήτησης, ανασχηματίζοντας το πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας μέσω θεσμικής βελτιστοποίησης.
Οι προσπάθειες αυτές προσφέρουν εν τέλει μια ρεαλιστική και μακρόπνοη κινεζική πρόταση σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο υπό την οπτική της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα.