Skip to main content

Οικονομική παγκοσμιοποίηση: Μοναδικός δρόμος στην εξέλιξη

Οι εργάτες δουλεύουν με τακτικό τρόπο για να καλύψουν τις εγχώριες και εξωτερικές παραγγελίες πλοίων, στην εταιρεία Haitong Marine Engineering Equipment Co, Ltd, στην πόλη Ρουκαο της νοτιοανατολικής Κίνας. Φωτ. Σου Χούι

Η Κίνα παραμένει πάντοτε ενεργός συμμετέχων και ακλόνητος υποστηρικτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας μια στρατηγική ανοίγματος για αμοιβαία οφέλη

Τελευταία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες διάφορα προσχήματα, επιβάλλουν αδιάκριτους δασμούς σε όλους τους εμπορικούς τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η στάση αυτή διαταράσσει σοβαρά τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής τάξης και υπονομεύει την υγιή εξέλιξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση αποτελεί αντικειμενική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και αναπόφευκτη συνέπεια της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Πρόκειται για ένα μοναδικό δρόμο προς τη διαρκή εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Αντιθέτως, η ανύψωση τεχνητών εμποδίων στο διεθνές εμπόριο αντιβαίνει στους θεμελιώδεις οικονομικούς νόμους, αγνοεί τις ιστορικές τάσεις και συγκρούεται με τις κοινές προσδοκίες των λαών για ανοιχτή και δίκαιη ανάπτυξη. Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια εξαρτήματα ενός αεροσκάφους πολιτικής αεροπορίας παράγονται από περίπου 1.500 μεγάλες και 15.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένα έξυπνο κινητό ενσωματώνει εκατοντάδες εξαρτήματα, κατασκευασμένα σε διάφορες χώρες.

Η σημερινή παγκόσμια οικονομία συνιστά ένα άνευ προηγουμένου, βαθιά αλληλοεξαρτώμενο και οργανικά ενοποιημένο σύστημα.

Κάθε βήμα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αντανακλά την αξία της ανοιχτής συνεργασίας.

Η Βιομηχανική Επανάσταση σηματοδότησε μια ιστορική καμπή, μετασχηματίζοντας την ανθρώπινη παραγωγή σε μαζική, μηχανοποιημένη διαδικασία.

Αυτή η μετάβαση ενίσχυσε τον καταμερισμό εργασίας, διευκόλυνε την ανταλλαγή αγαθών και θεμελίωσε τη δημιουργία της διεθνούς αγοράς.

Με την περαιτέρω εμβάθυνση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας, μπορεί κάθε χώρα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα  πιο αποτελεσματικά. Οι οικονομικές συναλλαγές και η διακρατική συνεργασία ενισχύονται με σταθερό ρυθμό, ενώ η διαδικασία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης εμβαθύνεται συνεχώς και αποκτά ολοένα μεγαλύτερη δυναμική.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής έχει γεφυρώσει γεωγραφικές αποστάσεις, μετατρέποντας τον πλανήτη σε ένα αλληλένδετο «παγκόσμιο χωριό».

Εξάλλου, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποτελούν πλέον κομβικούς φορείς της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, καθώς πραγματοποιούν τις επενδύσεις στην παραγωγή και την κατανομή των πόρων σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και το σύνολο πολυμερών εμπορικών μηχανισμών παρέχουν κρίσιμες θεσμικές βάσεις και εγγυήσεις για την ανάπτυξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Κατά τη ραγδαία εξέλιξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, οι οικονομίες και οι λαοί ανά τον κόσμο συνδέονται πιο στενά από ποτέ, καθώς και η παγκόσμια κοινότητα θα καλωσορίσει μια νέα εποχή με εμπορική ανάπτυξη και οικονομική ευημερία.

Η Κίνα παραμένει πάντοτε ενεργός συμμετέχων και ακλόνητος υποστηρικτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας μια στρατηγική ανοίγματος για αμοιβαία οφέλη, προωθώντας διαρκώς την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Μέσω αυτής της προσέγγισης, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας οικονομικής παγκοσμιοποίησης χωρίς αποκλεισμούς και στη δημιουργία μεγαλύτερου «μεριδίου» κοινής ανάπτυξης για όλους.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Κίνα θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να ακολουθήσει τις ιστορικές τάσεις της εποχής, να αντιταχθεί σθεναρά στον οικονομικό εκφοβισμό και τον εμπορικό προστατευτισμό, να αγκαλιάσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση, με στόχο να ωθήσει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία της διεθνούς κοινότητας.