Skip to main content

Atradius: Επιβάρυνση του συναλλακτικού κλίματος, με αύξηση των επισφαλειών 6% το 2025 και 5% το 2026

Οι γεωγραφικές περιοχές που θα πληγούν περισσότερο συναλλακτικά

 Αύξηση των επισφαλειών κατά 6% το 2025  και κατά 5% το 2026, θα καταγραφεί παγκοσμίως, λόγω και της πολιτικής δασμών που επιβάλλουν διεθνώς οι ΗΠΑ, ανέφεραν κατά τις τοποθετήσεις τους στο Delfi Economic Forum ο Γεράσιμος Τζέης, managing director Greece & Romania της Atradius και ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, deputy managing director Greece της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που ασχολείται με την ασφάλιση πιστώσεων, τις εγγυήσεις και την είσπραξη οφειλών, οι δύο ομιλητές -ο Γ. Τζέης στο πάνελ “Competitive Edge in Global Trade Markets” και ο Γρ. Σταματόπουλος στο “Trading in a Turbulent World: Supply Chain Resilience & Tariff Pressures”- τόνισαν ότι η Atradius έχει ήδη επεξεργαστεί μια σειρά από σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, βάσει των οποίων εκτίμησε ότι οι γεωγραφικές περιοχές που θα πληγούν περισσότερο συναλλακτικά είναι η Asia Pacific που περιλαμβάνει τη Ν. Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταιβάν και το Βιετνάμ όπου οι επισφάλειες θα αυξηθούν 8% το 2025 και 3% το 2026, η Β. Αμερική όπου θα υπάρξει αυξητική μεταβολή 6% το 2025 και 5% το 2026 και η Ευρώπη με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 5% τόσο για το 2025 όσο και για το 2026.

Η Ευρώπη, όπως εξήγησαν, καλείται να αντιμετωπίσει πρωτίστως την αδύναμη οικονομία της και ιδιαίτερα την ισχνή ανάπτυξη της Γερμανίας, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 0,2% και δευτερευόντως το ζήτημα των δασμών.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Ειδικότερα τόνισαν ότι «οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας για το παγκόσμιο εμπόριο. Το φαινόμενο παραμένει ακόμη σε εξέλιξη και σίγουρα στην αρχή του, με αποτέλεσμα οι οικονομίες, διεθνώς, να βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νέρα».

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, υπογράμμισαν ότι δεν θα δεχθεί ιδιαίτερα πλήγματα από το ζήτημα των δασμών, διότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν δημοφιλή εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, πρόσθεσαν, συμμετέχουν με 4,8% επί του συνόλου αυτών, οι δε εισαγωγές περιορίζονται αντίστοιχα στο 2,4%.

Ως άμεσο πλήγμα ανέφεραν την αγορά τροφίμων και ειδικότερα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα σε κονσέρβες κ.α. και ως έμμεσο πλήγμα τη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό, εφόσον ΗΠΑ και Ευρώπη αντιμετωπίσουν ύφεση των οικονομιών τους και συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης.

«Δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε τα πιστωτικά μας όρια»

Σχολιάζοντας την πολιτική της Atradius, τα δύο ανώτατα στελέχη της εταιρείας τόνισαν: «Δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε τα πιστωτικά μας όρια, καθότι έχουμε γίνει σοφότεροι από τις πολλές οικονομικές κρίσεις που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες και ξεπεράσαμε με επιτυχία. Τα χρόνια που προηγήθηκαν μάθαμε να αντιδρούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είμαστε δογματικοί» σημείωσαν χαρακτηριστικά για να διευκρινίσουν ότι «στην αγορά υπάρχουν καλές επιχειρήσεις σε κακούς κλάδους και το αντίστροφο. Ως εταιρεία οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες και τους κινδύνους ώστε να ενημερώνουμε και να στηρίζουμε τον ασφαλισμένο μας, ιδιαίτερα αυτόν που αναπτύσσει διεθνή εμπορική δράση».

Ο Γεράσιμος Τζέης και ο Γρηγόρης Σταματόπουλος αναφερόμενοι στις ασφαλίσεις πιστώσεων και δη στις εξαγωγικές πιστώσεις, τις χαρακτήρισαν εργαλείο για τις εταιρείες που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, διαφυλάσσοντας τη ρευστότητά τους, που αποτελεί το πολυτιμότερο στοιχείο κάθε οικονομικού οργανισμού.

Όπως εξήγησαν, οι ασφαλίσεις πιστώσεων προστατεύουν και παράλληλα αποζημιώνουν σε περίπτωση απροσδόκητης επισφάλειας, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο που οι αγορές δοκιμάζονται από τους δασμούς και τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Εκτιμηση με ακρίβεια των πιστοληπτικών κινδύνων

Πρόσθεσαν, δε, ότι «μέσω των μηχανισμών της ασφάλισης πιστώσεων μπορεί ο ασφαλισμένος να εκτιμά με ιδιαίτερη ακρίβεια τους πιθανούς πιστοληπτικούς κινδύνους των πελατών του. Για τον σκοπό αυτό ο όμιλος Atradius επένδυσε πάνω από 300 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία και ειδικότερα σε gen AI υποστηρίζοντας πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί ο Ασφαλισμένος να εντοπίζει αξιόχρεους πελάτες ανά τον κόσμο, να τους ασφαλίσει παρέχοντάς τους real time πιστωτικό όριο και να τους διαθέτει πίστωση, εξασφαλίζοντάς τους ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι όσων ανταγωνιστών τους συναλλάσσονται αναγκαστικά τοις μετρητοίς».

Να σημειωθεί ότι η Atradius ήταν υποστηρίκτρια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς

Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς