Μετά από μια εντελώς χαοτική εβδομάδα, όπου κάθε μέρα έφερνε ανατροπές στην παγκόσμια εμπορική πολιτική, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας μια αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου με τους Αμερικανούς.
Ο Σλοβάκος Επίτροπος βρίσκεται για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες στην αμερικανική πρωτεύουσα από τότε που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ και θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ.
«Ο Σέφκοβιτς θα προσπαθήσει “με καλή πίστη” στην αμερικανική πρωτεύουσα να βρει λύσεις που θα είναι επωφελείς για όλους μας, ώστε να καταστεί μόνιμη η εκεχειρία των 90 ημερών για τους δασμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η ΕΕ ανέστειλε επίσης τους αντι-δασμούς σε πολλά αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δικαιολόγησε την αναστολή των αντιποίνων, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία για διαπραγματεύσεις.
Τον Σέφκοβιτς συνοδεύει μάλιστα στην Ουάσιγκτον ο Μπιορν Ζέιμπερτ, επικεφαλής του προσωπικού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείξουν προθυμία για διαπραγμάτευση και κλείσουν το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε η 90ήμερη εκεχειρία τους, «οι 27 είναι διατεθειμένοι να ενεργοποιήσουν εκ νέου τα αντίποινα που ανέστειλαν», αναφέρουν στη Ναυτεμπρική, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, «Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, παραμένει άλλωστε σε ισχύ ο γενικός δασμός 10% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως πετρέλαιο, κρίσιμα ορυκτά και φαρμακευτικά προϊόντα) και δασμοί 25% ισχύουν επίσης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες , το αλουμίνιο και τον χάλυβα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
«Μανία» κατά της Ευρώπης
Παράγοντες της αγοράς κάνουν μάλιστα λόγο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, για «εμπορική μανία» των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης», καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την ΕΕ ότι «εκμεταλλεύεται» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες από κοινού, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το διατλαντικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε σε 1,6 τρισ. ευρώ.
Φυσικά, η φιλοδοξία του Τραμπ είναι να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σχέση με την ΕΕ. Οι εξαγωγές αγαθών από την ΕΕ στις ΗΠΑ είναι 531,6 δισ. ευρώ έναντι 333,4 δισ. ευρώ των αμερικανικών. Ωστόσο στις υπηρεσίες , όπου οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές ΕΕ–ΗΠΑ ανήλθαν σε 746 δισ. ευρώ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 427,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι μόλις 317 δις, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες κάνουν επίσης λόγο για «εχθρότητα» ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ, έναντι της ΕΕ . Υπενθυμίζουν ότι ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντ. Βανς «αξιοποίησε» την πρώτη του διεθνή παρουσία στη διάσκεψη για την ασφάλεια του Μονάχου, για να εξαπολύσει επίθεση κατά των ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην ΕΕ.
Στη συνέχεια, η κατά λάθος συμπερίληψη μιας συνομιλίας με το Signal από έναν δημοσιογράφο, στην οποία αρκετοί γραμματείς και ο αντιπρόεδρος συζητούσαν σχέδια για επίθεση στους Χούθι στην Υεμένη, αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός υπουργός Πιτ Χέγκσεθ, χαρακτήρισε «αξιολύπητους» τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Το κλίμα στην Ουάσιγκτον
«Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Σέφκοβιτς στην Ουάσιγκτον;» διερωτώνται διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. «Μια εχθρότητα που έρχεται σε αντίθεση με τον σεβασμό και την ευγένεια που διέπουν παραδοσιακά τις διατλαντικές σχέσεις;».
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς στην Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο, όπως αυτό που βιώνει η Κίνα. «Η ΕΕ θέλει ν` απλώσει το χέρι, αλλά χωρίς να είναι αφελής», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς, τόνισε μάλιστα σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ότι η ΕΕ πρέπει «να θυμάται πώς ο κόσμος δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ».