Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τους δασμούς, κατονομάζοντας ξανά την Κίνα ως τον βασικό του στόχο.
«Κανείς δεν θα τη γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, που μας μεταχειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο», έγραψε χαρακτηριστικά.
Εξαιρέσεις σε smartphones και chips, αλλά νέα μέτρα στον ορίζοντα
Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μερικής εξαίρεσης σε τεχνολογικά προϊόντα – όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγοί – από τους δασμούς 145% που έχουν ήδη επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα.
Ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε ότι «εξετάζουμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών και ημιαγωγών», προαναγγέλλοντας ενδεχομένως νέα μέτρα.
Νέοι δασμοί σε ημιαγωγούς και φάρμακα μέσα στο επόμενο δίμηνο
Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει σύντομα την πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα». Όπως ξεκαθάρισε, στόχος είναι η απεξάρτηση από κινεζικές προμήθειες σε κρίσιμα αγαθά.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για φάρμακα και τεχνολογία. Αυτά πρέπει να παράγονται στην Αμερική», υπογράμμισε.
Το Πεκίνο ζητά αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του, το Πεκίνο χαρακτήρισε την εξαίρεση στα τεχνολογικά προϊόντα ως ένα «μικρό βήμα» καλής θέλησης, ζητώντας όμως «ριζική αλλαγή πορείας» και πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών δασμών.
Ο Σι Τζινπίνγκ, με άρθρο του στην εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ, τόνισε ότι ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», καλώντας σε υπεράσπιση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.
Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανταπέδωσε με νέους δασμούς έως και 125% σε αμερικανικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση.
«Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί τις φτωχές χώρες»
Η Κίνα εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αναπτυσσόμενων χωρών. Μαζί με την επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η εφαρμογή των νέων δασμών.
Όπως προειδοποίησε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο, οι δασμοί «μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική κρίση» σε φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Αισιοδοξία για συμφωνία, αλλά σε τεταμένο κλίμα
Παρά τη ρητορική σύγκρουσης, ο Τραμπ εμφανίστηκε την Παρασκευή αισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία με την Κίνα. Η εμπορική σχέση των δύο χωρών είναι εξαιρετικά σημαντική: οι ΗΠΑ απορροφούν το 16,4% των κινεζικών εξαγωγών, ενώ το συνολικό διμερές εμπόριο φτάνει τα 500 δισ. δολάρια.
Η Ουάσιγκτον επιμένει στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και ζητά αναδιάρθρωση της σχέσης.
Στροφή Σι Τζινπίνγκ προς τη Νοτιοανατολική Ασία
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σύγκρουσης, ο Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία. Στόχος είναι η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Καμπότζη, που αποτελούν βασικούς προορισμούς κινεζικών εξαγωγών.
Το 2024, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις χώρες του ASEAN ανήλθαν σε 586,5 δισ. δολάρια, με τη Μαλαισία και το Βιετνάμ να πρωταγωνιστούν.