Skip to main content

Γιατί η ΕΚΤ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής τη Μεγάλη Εβδομάδα

EPA/RONALD WITTEK

Αναλυτές να αναμένουν νέα περικοπή κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Θα πρόκειται για την 7η μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο του περασμένου έτους

Μέσα στην απόλυτη αβεβαιότητα των αγορών, παρά την αναστολή των περισσοτέρων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, η ΕΚΤ θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μεγάλης Εβδομάδας, που ξεκινά αύριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει ξανά τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα περικοπή κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,25%. Θα πρόκειται για την 7η μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο του περασμένου έτους,  καθώς οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ επιφανών οικονομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές-κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Απρίλιο και τον Ιούνιο- για να παραμείνει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.

Υπάρχουν πάντως και εκτιμήσεις και για τρίτη μείωση το φθινόπωρο-με βάση πάντα τα δεδομένα- που θα έριχνε το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75%. « Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων φαίνεται δεδομένη, αν και η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να επανεξετάσει τις πιο επιθετικές προσεγγίσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2%, από 2,3% τον Φεβρουάριο και 2,5% τον Ιανουάριο. Αυτό φέρνει πιο κοντά τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% πληθωρισμό.

Το ευρώ έχει εκτοξευθεί επίσης από το 1,04 στα  1,14 δολάρια,  μια κίνηση που μεγεθύνει την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας για τους Ευρωπαίους.
Ιδιαίτερη σημασία πάντως για τις νομισματικές αρχές είναι η χαλάρωση της πίεσης του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο.

«Δασμολογικές αστειότητες»

Ο Γεργκ Κράμερ, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Commerzbank, υποστηρίζει μάλιστα ότι οι «δασμολογικές αστειότητες» -όπως λέει -του προέδρου Τραμπ», έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την αναστολή των 90 ημερών από τον Αμερικανό πρόεδρο των γενικών δασμών 20%, παραμένει σε ισχύ ο δασμός 10% και 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο από την Ευρώπη.

Ο Τσαρλς Σεβίλ, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί μάλιστα  ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη και μετά από αυτή την αναβολή.

Η στρατηγική του  Τραμπ και της εμπορικής του ομάδας που έχει πλέον  επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών,  Σκοτ ​​Μπέσεντ, μπορεί να προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα,   «αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τρελαθεί ή δεν έχει σκεφτεί τα βήματα που κάνει», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

Casus belli  το δημόσιο χρέος

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει πάση θυσία να μειώσει τόσο το συνολικό ποσό του χρέους όσο και τους τόκους , οι οποίοι διπλασιάστηκαν σε τρία χρόνια στα 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα  ύψους επτά τρισεκατομμυρίων δολάρια ως το φθινόπωρο, γεγονός που θα αυξήσει το συνολικό κόστος του χρέους επειδή εκδόθηκε με χαμηλότερα επιτόκια.

Η επιστροφή της Fed ως καθαρός αγοραστής ομολόγων θα βοηθούσε, όπως και άλλες χώρες και ξένα κρατικά επενδυτικά ταμεία , να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά ομόλογα με αντάλλαγμα την αποφυγή των επίφοβων δασμών που βρίσκονται τώρα σε αναμονή.

Την περασμένη  εβδομάδα όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο πόλεμος των δασμών αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης της Ουάσιγκτον και την κρίση εμπιστοσύνης στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτοξεύτηκε κατά 60 μονάδες βάση σε  μία εβδομάδα, ξεπερνώντας προσωρινά το 4,5%.

Το ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που φτάνει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να δικαιολογήσει το casus belli του Λευκού Οίκου με τον εμπορικό του πόλεμο, στο βαθμό που θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να παρέμβει. Η Fed επιμένει πάντως στη διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα (4,25-4,5%) λόγω «έλλειψης ορατότητας» και «υψηλής αβεβαιότητας», ενώ συνεχίζει να εκποιεί μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της για να μειώσει τον ισολογισμό της.