Skip to main content

Το iPhone κάνει αδύνατο το «διαζύγιο» ΗΠΑ – Κίνας

REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Η σιωπή αυτών των ημερών του Τιμ Κουκ, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και άλλων ηγετών του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ οι εταιρείες τους έχασαν τρισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο, γράφει το Wired, «ήταν ταυτόχρονα εκκωφαντική και στρατηγική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να σώσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εξαιρώντας τα προϊόντα τους από τους δασμούς κατά της Κίνας. Μια οικονομικά λογική επιλογή, για την αποφυγή των βαρύτερων επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

«Τρεις είναι οι στόχοι της κίνησης αυτής του προέδρου Τραμπ», εξηγούν παράγοντες της αγοράς: «Να αποτραπεί ένα επώδυνο κύμα αυξήσεων τιμών για τους Αμερικανούς που αγοράζουν smartphone, υπολογιστές ή άλλα ηλεκτρονικά είδη. Να αποφευχθούν οι αυξήσεις κόστους για εταιρείες τεχνολογίας που κατασκευάζουν νέα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης ή κέντρα δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και να περιοριστούν τα πλήγματα στους ισολογισμούς των πρωταθλητών της Big Tech-από την Apple έως τη Nvidia και από την Dell Ως την HP.»
Αυτοί οι λόγοι, αλλά και η δύναμη των λόμπι της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας- βρίσκονται πίσω από την πολλοστή δασμολογική στροφή της κυβέρνησης Τραμπ.

«Αλλά η επανεξέταση των δασμών είναι πάνω από όλα απόδειξη του πόσο εξαρτημένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα κινεζικά εργοστάσια, και γενικότερα από τα ασιατικά. Η επαναφορά της παραγωγής δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με την ανύψωση ενός τελωνειακού τείχους: απαιτεί χρόνια, μια στρατηγική και στην καλύτερη περίπτωση, η επιτυχία θα είναι επιμέρους, μόνο», προσθέτουν.

Η σιωπή αυτών των ημερών του Τιμ Κουκ, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και άλλων ηγετών του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ οι εταιρείες τους έχασαν τρισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο, γράφει το Wired, «ήταν ταυτόχρονα εκκωφαντική και στρατηγική».

Το πρώτο σύμβολο της υποχώρησης

Το πρώτο σύμβολο της υποχώρησης Τραμπ είναι το iPhone της Apple. Το 80% των iPhone για τις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Κίνα. Και φυσικά ο φόβος να φτάσει να διατίθεται στα 3.500 δολάρια το νέο iPhone 16 στις ΗΠΑ θα ήταν τεράστιο πλήγμα.

Ο Λευκός Οίκος θέλει τα iPhone να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της Apple», λέει ένας αναλυτής στο Wired.

«Οι φόβοι για τον αντίκτυπο της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ κοστίζουν πλέον στην Apple τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο». Οι μετοχές της Apple έχασαν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους τις τελευταίες ημέρες. Η Microsoft έγινε το νούμερο ένα στο χρηματιστήριο της Wall Stree με χρηματιστηριακή αξία περίπου 2,64 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Apple βρέθηκε πίσω με κάτι λιγότερο από 2,6 τρισεκατομμύρια .

Το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο είναι πάντως αναμφισβήτητο: η Apple θα μπορούσε απλώς να παράγει iPhone για την αμερικανική αγορά, στις ΗΠΑ. «Γιατί τα κατασκευάζουν όλα αυτά στην Κίνα; Γιατί δεν το κάνουν εδώ;» ρώτησε ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ, πριν από εβδομάδες.

Απαντώντας στην ένσταση ότι, μεταξύ άλλων, το εργατικό κόστος είναι φθηνότερο στην Κίνα, ο Λούτνικ απάντησε: «Τώρα υπάρχουν ρομπότ που μπορούν να το κάνουν αυτό»

Διαφωνούν οι ειδικοί

Εμπειρογνώμονες του κλάδου που είναι εξοικειωμένοι με τις αλυσίδες εφοδιασμού της Apple απορρίπτουν τέτοιες εικασίες. Εάν η Apple κατασκεύαζε τα iPhone της σε ένα εργοστάσιο στη Δυτική Βιρτζίνια ή στο Νιου Τζέρσεϋ, η τιμή μιας συσκευής θα ήταν 3.500 δολάρια, προειδοποίησε ο αναλυτής Νταν Άιβς της επενδυτικής εταιρείας Wedbush. «Εάν η Apple μετέφερε μόλις το 10% της αλυσίδας εφοδιασμού της στις ΗΠΑ, θα της κόστιζε τρία χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια”, υπολόγισε ο Άιβς, μιλώντας στο CNN.

«Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει επηρεαστεί άλλωστε τόσο σοβαρά από τους δασμούς του Τραμπ, τόνισε . «Αυτό μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Apple».

Η αναλύτρια της Needham, Λόρα Μάρτιν είπε στο CNBC ότι η Apple χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να μεταφέρει το 14% της παραγωγής iPhone στην Ινδία.

Η Apple έχει επενδύσει 15 έως 20 χρόνια στην κατασκευή των αλυσίδων εφοδιασμού της στην Κίνα – «και αυτό απλά δεν μπορεί να αναπαραχθεί πουθενά αλλού», λέει η Μάρτιν και προσθέτει: «Δεν είναι το ίδιο με το να γεμίζουμε τσιμέντο το έδαφος για ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ και να παραγγέλνουμε ρομπότ. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ από μόνη της δεν παρέχει τα απαραίτητα προσόντα».