Διαβάζοντας κανείς την είδηση ότι «ο Τραμπ εξαίρεσε τα κινητά από τους δασμούς», ίσως ξεγελιέται ότι πρόκειται για μια ήσσονος σημασίας παραχώρηση.
Ωστόσο, τα προϊόντα που εξαιρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από τους αμερικανικούς δασμούς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία από τα τελωνεία των ΗΠΑ που επικαλείται ο ειδικός ερευνητής σε εμπορικά ζητήματα Κίνας, Τζεράρντ ΝτιΠίπο.
Από την άλλη πλευρά, 46 από τα 50 είδη για τα οποία οι ΗΠΑ είναι εμπορικά εξαρτημένες από την Κίνα εξακολουθούν να υπόκεινται σε βαρύτατους δασμούς.
Ενδεικτικά τα τρία τέταρτα από τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, των μαγειρικών συσκευών και των ηλεκτρικών ανεμιστήρων που εισήχθησαν πέρυσι στις ΗΠΑ, ήταν κατασκευασμένα στην Κίνα.
Η Κίνα παρήγαγε επίσης το 75% από τις κούκλες, τα παιδικά ποδήλατα, τα σκούτερ και άλλα τροχοφόρα παιχνίδια που αγόρασαν πέρυσι οι Αμερικανοί από το εξωτερικό.
Εταιρίες όπως η Mattel, η εταιρία πίσω από την κούκλα Barbie, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές στις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δσμών.
Η εταιρεία που έχει την έδρα της την Καλιφόρνια και κατασκευάζει επίσης τα αυτοκινητάκια Hot Wheels και το παιχνίδι καρτών Uno, δήλωσε ότι το 40% των προϊόντων της κατασκευάζεται στην Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ έρχεται μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων στις αμερικανικές αγορές.
Λύτρωση μετά την κατάρρευση
Η εξέλιξη είναι μια μεγάλη νίκη για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Nvidia και η Microsoft που είδαν τις τιμές των μετοχών τους να καταρρέουν την περασμένη εβδομάδα. Οι εισαγωγές φορητών υπολογιστών και smartphones από την Κίνα έφθασαν πέρυσι σε συνολική αξία τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ήταν οι δυο κορυφαίες «κινεζικές» εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Η εξαίρεση θα γίνει ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από την Apple επειδή το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της είναι βασισμένο στην Κίνα.
Ο Chad Bown, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, θεωρεί βέβαιο ότι η ταχύτητα και η κλίμακα των δασμολογιών μέτρων σήμαιναν ότι το κόστος πιθανότατα θα κατέληγε να επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Οι δασμοί στην Κίνα επιβάλλονταν «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα και σε πολλά νέα καταναλωτικά προϊόντα» που δεν είχαν επηρεαστεί κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, είπε ο Μπράουν.
Ωστόσο, οι δασμοί του Τραμπ εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία σε αγοραστές που σκοπεύουν να αγοράσουν αγαθά τα οποία παραμένουν στους δασμούς του 125%.
Μπάρμπι, φούρνοι μικροκυμάτων, κλιματιστικά
Οι δασμοί θέτουν σε κίνδυνο και την εξασφάλιση δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: Εννιά στους 10 ηλεκτρικούς ανεμιστήρες που αγοράστηκαν από το εξωτερικό στις ΗΠΑ πέρυσι προέρχονταν από την Κίνα, όπως και το 40 τοις εκατό των αυτόνομων κλιματιστικών μονάδων.
Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά σε αμφότερα τα προϊόντα.
Οι Αμερικανοί που σκέφτονται να αγοράσουν ένα νέο φούρνο μικροκυμάτων θα αντιμετωπίσουν επίσης πιθανές αυξήσεις τιμών. Το 90 τοις εκατό των εισαγόμενων φούρνων στις ΗΠΑ, προέρχονταν πέρυσι από την Κίνα που ελέγχει τα τρία τέταρτα της εν λόγω παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς.
Η κυριαρχία της Κίνας σε τόσους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου σημαίνει ότι η εύρεση εναλλακτικών κατασκευαστών δεν θα είναι εύκολη.
Επιπλέον, η μετακίνηση της παραγωγής εκτός Κίνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως κονσόλες παιχνιδιών και κινητά τηλέφωνα, λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού τους και της ικανότητας που απαιτείται για την κατασκευή τους.
«Η ταχεία αποσύνδεση με την Κίνα θα είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά για προϊόντα όπως τα smartphones όπου πρέπει να δημιουργηθούν πρόσθετες υποδομές, να εκπαιδευτούν εργαζόμενοι και να δημιουργηθούν εναλλακτικές γραμμές εφοδιασμού», εκτιμά από την πλευρά του ο Τζέισον Μίλερ, καθηγητής στο Μichigan State University.
Φόβος ακόμη και για διακοπή εισαγωγών
Ακόμη και αν η Apple δέσμευε ολόκληρη την ινδική παραγωγή iPhone για την αγορά των ΗΠΑ, θα κάλυπτε μόνο τον μισό από τον όγκο που απορροφά η αμερικανική αγορά κάθε χρόνο, λέει ο αναλυτής της Bank of America, Γουόμσι Μόχαν.
Συνολικά, τέσσερα στα πέντε από τα smartphones και τις κονσόλες παιχνιδιών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους καταναλωτές τωρα είναι ότι οι εισαγωγείς, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να μετακυλίσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές, θα διακόψουν τις εισαγωγές ορισμένων αγαθών από την Κίνα», καταλήγει ο Μίλερ.