Skip to main content

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για «πάγωμα» 90 ημερών στις επενδύσεις

Ευρώπη εναντίον ΗΠΑ - δασμοί

Η παύση θεωρείται μια πολύ καλή ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, για επίτευξη συμφωνίας, αυτό που πάντα ήθελε η Ευρώπη

«Η Ευρώπη προετοιμάζεται για 90 ημέρες στις οποίες οι επενδύσεις θα σταματήσουν»: Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρσοβία.

«Όλα θα παραλύσουν όσο περιμένουμε τι θα συμβεί», τονίζει η ίδια πηγή αναφερόμενη στην περίοδο κατά την οποία τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ευρώπη έχουν διαπραγματευτεί μια δασμολογική εκεχειρία.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν, στο πιο δυσμενές σενάριο, ότι ο εμπορικός πόλεμος θα επιβαρύνει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,3% έως το 2027, θα μειώσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6% και την  παγκόσμια οικονομία κατά 1,2%.

Η αβεβαιότητα θα είναι μεγάλη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι επενδυτικές αποφάσεις θα αναβληθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να καταστούν σαφείς οι κανόνες διαπραγμάτευσης. Μέχρι να έχουν έστω λίγη σαφήνεια οι εταιρείες. «Η προσωρινή αναστολή των αμερικανικών δασμών για 90 ημέρες είναι ένα μήνυμα και για διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αυτή η αναστολή παραμένει εύθραυστη, γιατί σημαίνει 90 ημέρες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις μας, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Ναι μεν αλλά

Η παύση θεωρείται μια πολύ καλή ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, για επίτευξη συμφωνίας, αυτό που πάντα ήθελε η Ευρώπη. «Δεν πρέπει όμως να είμαστε αφελείς», τονίζουν παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική. «Ας μην ξεχνάμε ότι μόνο ένα μέρος των συνολικών δασμών έχει ανασταλεί. Το 10% παραμένει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συν το υπόλοιπο 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφερόμενος στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος στην ανάπτυξη, εκτιμά  ότι το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά δύο δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας έως το 2027, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί μεταξύ 0,8% και 1,4%.

Αλλά «αν οι δασμοί θεωρηθούν μόνιμοι ή αν υπάρχουν περισσότερα αντίμετρα, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν πιο αρνητικές: έως 3,1% έως 3,3% για τις Ηνωμένες Πολιτείες, 0,5% έως 0,6% για την ΕΕ και 1,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ», πρόσθεσε ο λετονός επίτροπος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βαρσοβία, απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως έκανε ο Ντομπρόβσκις. Σημείωσε απλώς ότι «η  ΕΚΤ είναι σε εγρήγορση και πάντα έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της». Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν η ΕΚΤ έχει παρουσιάσει τα μέσα και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και, φυσικά, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, γιατί το ένα δεν πάει χωρίς το άλλο».

Ενόψει και της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, η Λαγκάρντ δεν ανέφερε, φυσικά, τυχόν μέτρα νομισματικής πολιτικής ή περικοπές επιτοκίων. Η αγορά προεξοφλεί πάντως ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μειωθεί το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%.

Τι θα γίνει με ΗΠΑ-Κίνα

Αυτή η προσωρινή εκεχειρία δεν έχει καταφέρει να ηρεμήσει τις αγορές, κάτι που μόνο οξύνει τη νευρικότητα. «Η αναστολή των δασμών δεν οδηγεί σε πιο σταθερή συμπεριφορά της αγοράς. Το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί και η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου να παραμένει υψηλή. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία αυτή τη στιγμή: αβεβαιότητα», τονίζουν στη Ναυτεμπορική ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς. «Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα επέλθει  απόλυτη ηρεμία στα χρηματιστήρια μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται καθόλου εφικτό».

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ έκανε μια υποχώρηση και εξαίρεσε για τις εισαγωγές από την Κίνα ηλεκτρονικά είδη όπως smartphone και υπολογιστές από τις αυξήσεις, η διαμάχη απέχει πολύ από τη διευθέτησή της.

Η εξαίρεση είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους αμερικανούς προμηθευτές τεχνολογίας υπολογιστών, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους να  κατασκευάζεται στην Ασία.

Η Apple επωφελείται ιδιαίτερα από αυτή την κίνηση: η συντριπτική πλειονότητα των iPhone και άλλων συσκευών της εταιρείας κατασκευάζονται στην Κίνα, παρόλο που η παραγωγή στο Βιετνάμ και την Ινδία έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ, υποστηρίζει βέβαια ότι τα iPhone θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ με τη βοήθεια ρομπότ. Ωστόσο, οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι αυτό δύσκολα θα ήταν δυνατό, λόγω έλλειψης προμηθευτών και ειδικευμένων εργαζομένων στις ΗΠΑ – ή θα καθιστούσαν τα iPhone πολύ πιο ακριβά.