Ανασχηματισμός στην «εμπορική ομάδα» του προέδρου Τραμπ, μετά το παγκόσμιο οικονομικό χάος των τελευταίων ημερών.
Ο έμπιστος εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ ως «πιο ηλίθιος από ένα τσουβάλι τούβλα», φαίνεται να μπαίνει στον «πάγο», όπως γράφουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Αλλά και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ βλέπει το ρόλο του να υποβαθμίζεται, αν και θα παίζει ακόμα τον ρόλο του «κακού μπάτσου», σύμφωνα με το Politico.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέημσον Γκριρ. Ωστόσο, ο Γκριρ αντιμετώπισε κατηγορίες στο Κογκρέσο, για «χειραγώγηση» της αγοράς, από τον Δημοκρατικό βουλευτή Στίβεν Χόρσφορντ.
Το τιμόνι της εμπορικής πολιτικής αναλαμβάνει πλέον ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, που έχει μακρά εμπειρία στη Wall Street ως επικεφαλής hedge fund. «Ο Μπέσεντ, ο οποίος ταξίδεψε στη Φλόριντα την περασμένη Κυριακή για να συναντηθεί με τον Τραμπ και να τον παροτρύνει να αλλάξει τα μηνύματά του πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, έχει αποδειχθεί ότι είναι η φωνή της λογικής στον οικονομικό κόσμο», αναφέρει το Politico.
Ο ανασχηματισμός της εμπορικής ομάδας Τραμπ έχει πάντως στόχο να ηρεμήσει τις αγορές, όπως λένε παράγοντες της Wall Street. «Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο δασμολογικός πόλεμος εναντίον όλου του κόσμου που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο».
Ο 75χρονος εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο αναλαμβάνει όλο το φταίξιμο. Προηγουμένως θεωρούνταν ο κύριος εγκέφαλος πίσω από τη δασμολογική πολιτική. Η στρατηγική του προκάλεσε όμως έντονη κριτική ακόμη και από τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ. «Πιο χαζός από ένα σακί τούβλα», είπε ο Μασκ τον Ναβάρο. Νωρίτερα βέβαια, ο Ναβάρο είχε κατηγορήσει τον Μασκ, ως …«συναρμολογητή αυτοκινήτων» που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα εργοστάσια του Tesla παρά για την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παραμένει βέβαια ασαφές εάν η εμπορική πολιτική θα αλλάξει πολύ στο μέλλον. «Ο Μπέσεντ, ο Λούτνικ, ο Γκριρ και ο Ναβάρο ήταν και είναι μέρος της ομάδας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ.
«Άγγελοι και δαίμονες»
Το CNN σχολίασε πώς κάποιοι αντιλαμβάνονταν τους οικονομικούς εκπροσώπους ως «αγγέλους και δαίμονες» στους ώμους του Τραμπ, κάνοντας διαφορετικές συστάσεις για την πολιτική δασμών. Ισως οι «άγγελοι» να έχουν λίγο περισσότερο λόγο τους επόμενους τρεις μήνες της αναστολής των δασμών, πριν η άλλη πλευρά μπορέσει να παίξει ξανά το παιχνίδι της», εκτιμά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα βέλη δέχεται ο Ναβάρο, που υπερασπίστηκε ως «ιεραπόστολος ιδεολόγος», το τιμωρητικό καθεστώς των δασμών. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και υποστηρικτής του Τραμπ, Μπιλ Άκμαν, κατηγόρησε πάντως τον Ναβαρο ότι με τις συμβουλές του θα οδηγήσει την Αμερική σε έναν «πυρηνικό πόλεμο» με όρους οικονομικής πολιτικής.
Ο Ναβάρο οποίος απέκτησε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το επίλεκτο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αργότερα δίδαξε στο UC Irvine στην Καλιφόρνια, είναι εδώ και σχεδόν 10 χρόνια ο πνευματικός σύμβουλος του Τραμπ στα θέματα του εμπορίου. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε φέρει τον Ναβάρο στην οικονομική του ομάδα στην πρώτη του θητεία,το 2016, τη συμβουλή του γαμπρού του Τζάρεντ Κουσνέρ και έκτοτε είχε στενή συνεργασία μαζί του.
Στη φυλακή για χάρη του Τραμπ
Ο Ναβάρο καταδικάστηκε μάλιστα επί προεδρίας Μπάιντες σε τέσσερις μήνες φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να παράσχει εσωτερικά έγγραφα (ενδεχομένως ενοχοποιητικά για τον Τραμπ) στην επιτροπή του Κογκρέσου που διερεύνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Για την ιστορία, ο Ναβάρο κάποτε ήθελε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έθεσε αρκετές φορές υποψηφιότητα για δήμαρχος στο ηλιόλουστο Σαν Ντιέγκο, αλλά αποτύγχανε κάθε φορά λόγω της αδιαλλαξίας του, όπως λένε άσπονδοι φίλοι και εχθροί του.
Ο Τραμπ συμμερίζεται πάντως τον βαθύ σκεπτικισμό του Ναβάρο απέναντι στην Κίνα. Μια χώρα που ο Ναβάρο είχε προσδιορίσει ως τον κύριο εχθρό της Αμερικής πριν από πολλά χρόνια σε βιβλία όπως το “Death by China” και “The Coming China Wars”.
Κατά τη γνώμη του, η Κίνα είναι υπεύθυνη για την παρακμή της Αμερικής. Από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001, ο Ναβάρο υποστηρίζει επανειλημμένα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει.