Skip to main content

«Έχει καταντήσει αστείο», λέει η Κίνα για τους αμερικανικούς δασμούς. Και ο Τραμπ περιμένει τηλέφωνο από τον Σι

Πού θα οδηγηθεί η σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων;

Η Κίνα αντέδρασε στους τελευταίους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνοντας κατακόρυφα τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. Ωστόσο αυτή θα είναι μάλλον και η τελευταία κίνησή της σε επίπεδο δασμών. Και τούτο γιατί χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ουάσιγκτον «αστείες» και δήλωσε ότι πλέον δεν τις θεωρεί άξιες ανταπόδοσης.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να εννοηθεί πως περιμένει τηλέφωνο από τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι απίθανη μία τέτοια κίνηση από το Πεκίνο αυτή τη στιγμή. Αυτό που όλοι περιμένουν να δουν είναι εάν θα επικρατήσει ψυχραιμία ή θα προβούν οι δύο δυνάμεις στις «πυρηνικές επιλογές τους». Για τους Κινέζους το μεγάλο όπλο είναι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. Αλλά αν τα ξεπουλήσουν μπορεί να…αυτοτραυματιστούν.

«Δεδομένου ότι τα αμερικανικά προϊόντα δεν είναι πλέον εμπορεύσιμα στην Κίνα υπό τους τρέχοντες δασμούς, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στις κινεζικές εξαγωγές, η Κίνα δεν θα λάβει καν υπόψη της αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.

Με τους δασμούς πλέον σε επίπεδα που ουσιαστικά παγώνουν το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου, η ανησυχία είναι ότι η οικονομική αντιπαράθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Ο Τραμπ και ο Σι βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως «περιμένει» τηλεφώνημα από το Πεκίνο, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πρόκειται να εκβιαστούν.

Σε ξεχωριστή δήλωση την Παρασκευή, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι η επανειλημμένη χρήση υπερβολικών δασμών από την Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σε «λογιστικό παιχνίδι» – χωρίς ουσιαστική οικονομική σημασία, αποκαλύπτοντας ότι οι δασμοί χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκφοβισμού και εξαναγκασμού. «Έχει καταντήσει αστείο», τόνισε.

Η Κίνα προειδοποίησε επίσης ότι θα «αντεπιτεθεί αποφασιστικά και μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν σοβαρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, ενώ τόνισε πως η Αμερική θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη ζημιά που προκαλούν οι δασμοί.

Το πλήρες decoupling πλησιάζει

Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία της Bloomberg, Chang Shu, μία πλήρης «αποσύνδεση» ΗΠΑ–Κίνας, που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη, πλέον μοιάζει πολύ πιθανή. Η μόνη θετική παράμετρος, όπως αναφέρει, είναι ότι το Πεκίνο ενδέχεται να κινηθεί γρήγορα, ενισχύοντας τη ζήτηση και προωθώντας μεταρρυθμίσεις για να θωρακιστεί απέναντι στο εμπορικό σοκ.

Η ένταση έχει πλέον ξεπεράσει τις ανταλλαγές δασμών και έχει αγγίξει και άλλους τομείς. Την Πέμπτη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν περιορισμό στον αριθμό αμερικανικών ταινιών που θα προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Παράλληλα, εκδόθηκαν συστάσεις προς Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στις ΗΠΑ, ενώ φοιτητές προειδοποιήθηκαν για κινδύνους ασφαλείας σε «ορισμένες Πολιτείες».

Ο Josef Gregory Mahoney, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο East China Normal της Σανγκάης, δήλωσε πως η ανακοίνωση της Κίνας «δεν αποτελεί πραγματική έξοδο διαφυγής». «Αντίθετα, υποδηλώνει ότι αυτή η φάση της δασμολογικής επίθεσης έχει φτάσει σε αδιέξοδο».

Πόλεμος δασμών με γεωπολιτικό ρίσκο

Οι αστρονομικοί δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο αντιποίνων που έχει αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Πριν το 2025, οι μέσοι δασμοί που επέβαλλε η μία χώρα στην άλλη κυμαίνονταν κάτω από το 20%, ακόμη και μετά τον πρώτο εμπορικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ.

Παρά τη σφοδρότητα των μέτρων, η Κίνα αρνείται να υποκύψει στην πίεση. Οι δασμοί αναμένεται να επιβαρύνουν την κινεζική οικονομία, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές της Goldman Sachs να αναθεωρήσουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2025 από 4,5% σε 4%.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε την Παρασκευή τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη νέα εμπορική σύγκρουση, διαβεβαιώνοντας ότι η Κίνα δεν φοβάται την «αδικαιολόγητη καταστολή». Μιλώντας στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι τόνισε: «Όποιος πάει κόντρα στον κόσμο, κινδυνεύει να απομονωθεί».

Επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο δασμών» και πρόσθεσε πως η Κίνα δεν βασίστηκε ποτέ στην καλή θέληση τρίτων για να αναπτυχθεί. «Ό,τι κι αν γίνει στο εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, θα παραμείνει ψύχραιμη και θα επικεντρωθεί στο να διαχειριστεί σωστά τις δικές της υποθέσεις», κατέληξε.