Skip to main content

Κίνα: Ανακοίνωσε νέους δασμούς για τις ΗΠΑ- Στο 125%

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το Πεκίνο αντέδρασε στο νέο γύρο δασμών του Ντόναλντ Τραμπ- Δεν θα δώσει συνέχεια εάν ανακοινωθούν άλλοι δασμοί από τις ΗΠΑ

Η Κίνα αύξησε τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται απο τις ΗΠΑ, από 84% σε 125%, με ισχύ από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Παράλληλα, το Πεκίνο σημείωσε ότι δεν έχει πλέον οικονομικό νόημα να απαντήσουν εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν πρόσθετους δασμούς.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αποδοχής από την αγορά των αμερικανικών προϊόντων που εξάγονται στην Κίνα με τα τρέχοντα επίπεδα δασμών, εάν η αμερικανική πλευρά συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, η κινεζική πλευρά δεν θα δώσει συνέχεια σε αυτό», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα καταλήξει σε ένα αστείο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν εκ νέου τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και πλέον διαμορφώνονται στο 145%. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε αισιόδοξος, ότι θα συνάψει τελικά συμφωνία με την Κίνα, παρά την επιβολή των δασμών.

Στο Πεκίνο ο Ισπανός πρωθυπουργός

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακοίνωση της Κίνας για την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές έρχεται την ημέρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει ζητήσει την στροφή της Ευρώπης προς την Κίνα. Μάλιστα κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ κράτησε αποστάσεις από τις Βρυξέλλες. Αν και η ΕΕ ορίζει επίσημα την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», ο Ισπανός πρωθυπουργός έδειξε μια σαφή πολιτική προσέγγιση. «Η Ισπανία, όπως γνωρίζετε, είναι μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή χώρα που βλέπει την Κίνα ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Το πρώτο σχόλιο του Σι Τζιπινγκ

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε την ΕΕ να αντιταχθεί μαζί με την Κίνα «στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού».  Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η Κίνα δεν φοβάται.

«Για πάνω από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αυτοδυναμία και τη σκληρή δουλειά… γι’ αυτό και δεν φοβάται οποιαδήποτε άδικη καταστολή», είπε. «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα παραμείνει σίγουρη, θα παραμείνει συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στην καλή διαχείριση των δικών της υποθέσεων» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο».

Πάνε Πεκίνο οι Βρυξέλλες τον Ιούλιο

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας για τα 50 χρόνια της σχέσης Βρυξελλών-Πεκίνου  θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη.

Νωρίτερα δημοσίευμα της South China Morning Post ανέφερε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κίνα στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να συναντηθούν με τον Κινέζο πρόεδρο.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η τελευταία σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών διεξήχθη στην Κίνα, επομένως οι αξιωματούχοι της ΕΕ παραβιάζουν το πρωτόκολλο με την back to back δική τους επίσκεψη στην Κίνα, ένα σημάδι ότι επιθυμούν να συζητήσουν εμπορικά θέματα, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Υπό κανονικές συνθήκες, η κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεπτόταν την Ευρώπη. Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμα:

→ Το «πυρηνικό όπλο» των 761 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Κίνα να ανατινάξει την αμερικανική οικονομία;