Σε μια περίοδο δασμολογικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, διαβεβαιώνει ότι «η Ισπανία βλέπει την Κίνα ως εταίρο της ΕΕ».
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ μετά την έκρηξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η εγγύτητα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πολύ εμφανής. «Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή σας στην Κίνα μέσα σε τρία χρόνια», θυμήθηκε ο ίδιος ο Σι. «Αυτό είναι απόδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδετε σε αυτή τη σχέση και επίσης της σταθερής δέσμευσής σας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, για την οποία εκφράζω την εκτίμησή μου. Σε πρόσφατες συναντήσεις, τόσο εσείς όσο και εγώ συμφωνήσαμε στη δημιουργία σινο-ισπανικών σχέσεων στρατηγικής αποφασιστικότητας και συνεργασίας win-win», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ταχεία εξέλιξη της παγκόσμιας αλλαγής δεν έχει δει ποτέ έναν αιώνα τόσο συνυφασμένο με πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, μόνο μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μπορούμε να υπερασπιστούμε την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να προωθήσουμε την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.»
Αποστάσεις Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε επίσης μια σαφή πολιτική προσέγγιση. «Η Ισπανία, όπως γνωρίζετε, είναι μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή χώρα που βλέπει την Κίνα ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Σάντσεθ, παίρνοντας αποστάσεις από τις Βρυξέλλες. Ως γνωστόν, άλλωστε, η ΕΕ ορίζει επίσημα την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σάντσεθ, υποστηρίζουν όμως μια νέα προσέγγιση με το Πεκίνο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΕ, τόσο στον αμυντικό, όσο και στον εμπορικό και ενεργειακό τομέα.
Όπως είπε στον Σι ο Σάντσεθ, «υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη διατήρηση ενός διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο, στον οποίο δίνουμε νέα ώθηση σήμερα. Θέλουμε να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προωθώντας το εμπόριο και τις επενδύσεις με ισορροπημένο τρόπο, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη των χωρών μας από τις αντίστοιχες προοπτικές μας…
Ο Ισπανός πρωθυπουργός μιλώντας πάντως για «ισορροπημένες σχέσεις», αναφέρθηκε έμμεσα στο τεράστιο εμπορικό έλλειμμα που έχει η Ισπανία και η ΕΕ με την Κίνα. Ένα έλλειμμα που οφείλεται και στις δυσκολίες που επιβάλλουν οι Κινέζοι σε ξένα προϊόντα και εταιρείες.
Ο Σι Τζιπίνγκ από την πλευρά του σημείωσε επίσης ότι ο Σάντσεθ δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, «καλώντας για μια νέα ώθηση για πολυμέρεια, υπερασπίζοντας τα κοινά συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας και απορρίπτοντας τον απομονωτισμό, τις μονομερείς ενέργειες ή τις διαταραχές, υπογραμμίζοντας τα στρατηγικά τους οράματα και τους ορθολογικούς προβληματισμούς».
Με απλά λόγια, ο Κινέζος πρόεδρος υπαινίχθηκε στον Ισπανό πρωθυπουργό ότι και οι δύο συμφωνούν να απορρίψουν ανοιχτά την πολιτική του προέδρου Τραμπ. Από στρατηγική άποψη, ο Σι υποστήριξε επίσης, ότι είναι απαραίτητο να «τονωθούν οι σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις και να συμβάλουν περισσότερο στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης»
Αλλάζουν οι συμμαχίες της ΕΕ;
Ο Σάντσεθ σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της ΕΕ στο Πεκίνο. Η Ευρώπη, δεδομένης της στάσης του προέδρου Τραμπ, πρέπει να αναπτύξει τη δική της εξωτερική πολιτική.
«Το προφίλ των ευρωπαϊκών συμμαχιών φαίνεται πάντως ότι αρχίζει να αλλάζει καθώς γίνεται εμφανής η ανατροπή της διεθνούς τάξης», λένε στη Ναυτεμπορική, βετεράνοι Ευρωπαίοι, διπλωμάτες, που στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει σε διάφορες χώρες της Ασίας. «Η μονομερής διακοπή του διατλαντικού δεσμού και η εχθρότητα του Τραμπ προς την ΕΕ αναγκάζουν τους 27 να επανεξετάσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, για παράδειγμα, με τις χώρες της Mercosur, το Μεξικό, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, αλλά και την Ινδία. Και προφανώς με την Κίνα».
«Υπάρχει άλλωστε σε εξέλιξη ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι: Ο Τραμπ θέλει να πάρει τη Ρωσία με το μέρος του και να την αποτραβήξει από την αγκαλιά της Κίνας. Το Πεκίνο με τη σειρά του, συγκρούεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων. Εν ολίγοις, βρισκόμαστε στην αρχή μιας σύγκρουσης, ίσως ποτέ τόσο μετωπικής, ούτε καν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου», τονίζουν Ευρωπαίοι βετεράνοι διπλωμάτες, στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαϊκή αυτονομία
Η επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής αυτονομίας απαιτεί άνοιγμα σε νέες ρεαλιστικές σχέσεις .Η δασμολογική επίθεση του Τραμπ, μπορεί να «πάγωσε» για 90 ημέρες, αλλά αναγκάζει την ΕΕ να δυναμώσει και να επανεφεύρει τον εαυτό της για να αποφύγει να κατακλυστεί από έναν ασταθή διπολικό κόσμο. Η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, στο μέτρο του δυνατού, για έναν άλλο πολυπολικό κόσμο που θα δεσμεύεται από κανόνες. Εμπορικά πολιτισμένο, τουλάχιστον…