Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος: Η ΕΕ θα μπορούσε να φορολογήσει υψηλότερα τους τεχνολογικούς γίγαντες αν «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

JOHN THYS/Pool via REUTERS

Τι ανάφερε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της Κομισιόν

Σε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάγωσε» χθες για 90 ημέρες τα αντίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους επιπρόσθετους δασμούς που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, τους οποίους ανέστειλε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος για να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

«Λαμβάνουμε υπόψη την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας το «πάγωμα» των αντίμετρων.

Τι θα γίνει όμως αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν το τέλος του εμπορικού πολέμου; Τότε τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ. Μάλιστα, τα αντίποινα θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών, όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

«Υπάρχει ευρύ φάσμα αντιμέτρων», εξήγησε. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι στα διαφημιστικά έσοδα ψηφιακών υπηρεσιών».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στη χρήση του «μηχανισμού αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού», όπλου που ο Τύπος έχει βαφτίσει «μπαζούκα» και παρουσιάζεται ως εργαλείο αποτροπής προς ενεργοποίηση όταν οι διπλωματικές προσπάθειες αποδεικνύονται αδιέξοδες. Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ιδίως το πάγωμα της πρόσβασης σε ευρωπαϊκές αγορές και την παρεμπόδιση ορισμένων επενδύσεων.

«Απαραβίαστο» το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις τεχνολογίες

Η αμερικανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για μη δασμολογικούς φραγμούς, οι οποίοι, κατ’ αυτήν, παρεμποδίζουν αδίκως αμερικανικές εξαγωγές στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ουάσιγκτον επικρίνει πάνω απ’ όλα τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), αλλά και τους αυστηρούς κανόνες στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ιδίως για τον ανταγωνισμό και για τον έλεγχο του περιεχομένου που αναρτάται.

Για την φον ντερ Λάιεν, το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις τεχνολογίες είναι «απαραβίαστο». Η πρόεδρος της Κομισιόν επίσης απέρριψε εκ προοιμίου οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ, που εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε εθνικά και εισαγόμενα προϊόντα.

Στροφή στην Κίνα, ζητάει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ έχουν κηρύξει «ανακωχή», ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Γίνεται έτσι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών.

Φτάνοντας στο Βιετνάμ, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Ασία, ο Σάντσεθ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επανακαθορίσει την πολιτική της για την εξεύρεση νέων εταίρων και αγορών, δεδομένων των εξελίξεων στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, η προσαρμογή αφορά και την Ευρώπη απέναντι στην Κίνα, αλλά και την Κίνα απέναντι στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του φαίνεται πως δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ να δηλώνει ότι οι «ματιές» των Ευρωπαίων προς την Κίνα «είναι ένα χαμένο στοίχημα».