Skip to main content

Capital Economics: Κι όμως. Ο αντίκτυπος Τραμπ για την Ευρωζώνη είναι αποπληθωριστικός

Πτώση των τιμών - καρότσι σούπερ μάρκετ - δείκτης σε πτώση - πληθωρισμός

Πάγωσαν μόνο οι ανταποδοτικοί δασμοί - όχι συνολικά ο προστατευτισμός

Παρά την 90ήμερη παύση στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς, μια σειρά άλλων δασμών μένουν σε ισχύ (αυτοκίνητα, χάλυβας, αλουμίνιο, γενικός δασμός 10%). Και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις επιπτώσεις τους σε ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Για αυτό και παρά το ράλι που έχουμε σήμερα στις αγορές μετοχών, το πετρέλαιο βυθίζεται, το δολάριο υποτιμάται και ο χρυσός είναι και πάλι σε τροχιά ανόδου. Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές «βλέπουν» ύφεση ενόψει ή τουλάχιστον θεωρούν ότι θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το πλήγμα στην ανάπτυξη παρά για νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δασμοί μπορεί να αυξήσουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα, η Capital Economics συμφωνεί με τις αγορές και εκτιμά πως ο αντίκτυπος θα είναι αποπληθωριστικός.

Το ρήγμα στην κατανάλωση ξεκινά από τις ΗΠΑ

Η βασική γραμμή της ΕΚΤ μέχρι τώρα είναι ότι οι δασμοί θα μειώσουν τη ζήτηση και άρα θα συγκρατήσουν τις τιμές στην ευρωζώνη. Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει πως ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε τελικά να αποδυναμώσει το ευρώ, να προκαλέσει αντίμετρα και να ενισχύσει τον πληθωρισμό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ο Κλάας Κνοτ πήγε ακόμη πιο μακριά, συγκρίνοντας την κατάσταση με τις διαταραχές προσφοράς και ζήτησης του 2022 που εκτόξευσαν τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Οι φόβοι αυτοί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Ανεξάρτητα αναδιπλώσεις της Ουάσινγκτον, η πιθανότητα παρατεταμένων υψηλών δασμών διατηρεί την πίεση προς τα κάτω στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Τρεις λόγοι ενισχύουν αυτή την εκτίμηση, σύμφωνα με την Capital Economics

1. Οι αγορές μιλούν

Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου Brent (–15%) και του φυσικού αερίου TTF (–17%) από τις αρχές Απριλίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ κατά 2% έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες πτώσης του πληθωρισμού. Αν αυτά τα επίπεδα διατηρηθούν, μόνο από τον τομέα της ενέργειας ο συνολικός πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

2. Χτύπημα στη ζήτηση και στις επενδύσεις

Οι δασμοί αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση για εξαγωγές, να εντείνουν την αβεβαιότητα και να χτυπήσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι επενδύσεις και οι προσλήψεις θα παγώσουν, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πιθανό να υποχωρήσει.

Η Capital Economics εκτιμά ότι ο γενικός δασμός 10% θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2%, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος λόγω της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων ημερών.

3. Ανταγωνισμός από φτηνότερα κινεζικά προϊόντα

Καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλότερους δασμούς από το αναμενόμενο, οι εξαγωγείς της ίσως μειώσουν επιθετικά τις τιμές για να ξεφορτωθούν προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά των ΗΠΑ. Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 3% έναντι του γουάν, καθιστώντας τις κινεζικές εισαγωγές φθηνότερες. Αν και το άμεσο μερίδιο των κινεζικών προϊόντων στην κατανάλωση της ευρωζώνης είναι μόλις 1,5%, οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορεί να αυξηθούν. Αν υπάρξει σοβαρή στρέβλωση, η ΕΕ πιθανότατα θα απαντήσει με δασμούς anti-dumping.

Η ΕΚΤ κοιτάει προς τα κάτω – όχι προς τα πάνω

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε μόλις 1% της κατανάλωσης της ευρωζώνης — λιγότερο και από τις αντίστοιχες από την Κίνα. Η Capital Economics διατηρεί την πρόβλεψη ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% για το 2025, αλλά η προοπτική για περαιτέρω πτώση του έχει ενισχυθεί. Αυτό αφήνει βεβαίως περιθώρια στην ΕΚΤ να προβεί σε μειώσεις επιτοκίων.