Skip to main content

Κίνα: 18 αμερικανικές εταιρείες άμυνας στο στόχαστρο κινεζικών περιοριστικών μέτρων

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου αλλά και λόγω πωλήσεων όπλων ή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν

Σε κινεζικό κατάλογο ελέγχου, που απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης μπήκαν σήμερα 12 αμερικανικές εταιρείες, ενώ άλλες έξι προστέθηκαν σε κατάλογο «αναξιόπιστων οντοτήτων», κάτι που επιτρέπει στο Πεκίνο να λάβει τιμωρητικά μέτρα, στο πλαίσιο της επιβολής περιορισμών σε αμερικανικές εταιρείες άμυνας, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς 50% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 84%, αντί του αρχικά προγραμματισμένου 34%, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι εμπορικοί περιορισμοί, που θα τεθούν σε ισχύ επίσης αύριο Πέμπτη, στοχεύουν κυρίως αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν το Πεντάγωνο και ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Λόγω πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν

Στην περίπτωση του καταλόγου «αναξιόπιστων οντοτήτων» το Πεκίνο τόνισε ότι έξι αμερικανικές εταιρείες προστέθηκαν λόγω πωλήσεων όπλων ή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν και θα απαγορευθούν από εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Κίνα, καθώς και από το να επενδύσουν στη χώρα.

«Τα τελευταία χρόνια, οι έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shield AI και της Sierra Nevada Corporation, έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η Shield AI με έδρα την Καλιφόρνια ειδικεύεται σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στρατιωτικά drones, ενώ η Sierra Nevada Corporation, για χρόνια ανάδοχος του Πενταγώνου και της NASA επιλέχθηκε πέρυσι από τον αμερικανικό στρατό για να μετατρέψει έναν στόλο επιχειρηματικών αεροσκαφών σε κατασκοπευτικά αεροσκάφη αιχμής.

Ενώ οι επηρεαζόμενες εταιρείες έχουν ελάχιστη έως καθόλου επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, σύμφωνα με μια επισκόπηση των εταιρικών αρχείων του Reuters, οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής