Σε τρεις φάσεις θα ενεργοποιηθούν οι δασμοί ύψους περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε αμερικανικά προϊόντα, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ.
Ειδικότερα, κάποιοι από τους δασμούς θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου. Μια δεύτερη λίστα προϊόντων θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Μαΐου και μια τρίτη θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Το ύψος των δασμών και τα προϊόντα
Στα περισσότερα από τα εμπορεύματα θα επιβληθούν δασμοί 25%, ενώ σε μερικές κατηγορίες θα επιβληθούν επιβαρύνσεις 10%.
Οι δασμοί θα στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, καθώς και διαμάντια, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Σειρά αντίμετρων
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζει μια σειρά αντίμετρων που θα ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κράτη -μέλη.
Τα αμερικανικά μέτρα απειλούν να εξαλείψουν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της ευρωζώνης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για φέτος και του χρόνου.
Μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή της ότι τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή «εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα κατόπιν διαπραγμάτευσης».
Η κίνηση της ΕΕ αυτή έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει έναν καθολικό δασμό 20% σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς και έναν ειδικό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα εξαρτήματά
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει πρόσθετους δασμούς σε ξυλεία, τσιπ ημιαγωγών και φαρμακευτικά προϊόντα.
Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ πλήττουν προϊόντα της ΕΕ αξίας περίπου 380 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το μπέρμπον αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των κρατών μελών του μπλοκ εν μέσω πιέσεων, μετά τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 200% σε κρασί, σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά από τη Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
naftemporiki.gr
Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής