Ο πόλεμος των δασμών ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται επικίνδυνα. Στους δασμούς 104%που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο, η Κίνα απάντησε με 84% στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, που θα ισχύσουν από αύριο κιόλας.
Επιπλέον, η Λαϊκή Δημοκρατία θέλει να επιβάλει ελέγχους σε 12 αμερικανικές εταιρείες. Oπως γράφουν οι New York Times, έξι αμερικανικές εταιρείες θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οργανισμών». Οι εταιρείες σε αυτόν τον κατάλογο απαγορεύεται σχεδόν πλήρως να δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή να έχουν οποιαδήποτε σχέση με κινεζικές εταιρείες.
Σε απάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σκέφτεται να διώξει από τη Wall Street, κάθε κινεζική εταιρεία.
Όλα αυτά σημαίνουν την κήρυξη εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Μια σύγκρουση που απειλεί να βυθίσει το παγκόσμιο εμπόριο, την αμερικανική οικονομία και να οδηγήσει σε ύφεση, την παγκόσμια.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστρέψει τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας με τον εμπορικό του πόλεμο, τις συνέπειες του οποίου δεν φαίνεται να έχει υπολογίσει πλήρως. Μετά από ανάπαυλα μιας ημέρας χθες, τα χρηματιστήρια βυθίζονται και πάλι, μετά την επιβεβαίωση ότι οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ. Το πετρέλαιο υποχωρεί στα 60 δολάρια και οι άλλες πρώτες ύλες καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει βέβαια πρόθυμος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη «προσαρμοσμένων» συμφωνιών με κάθε χώρα. Και όπως είπε με μεγάλη αυταρέσκεια, σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πολλές χώρες τώρα, «του φιλούν τον κ…» για να υποχωρήσει!
Μήπως μπλοφάρει ο Τραμπ;
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται πάντως να μπλοφάρει. Εννοεί ό,τι λέει.
Η Pimco, ο μεγαλύτερος ενεργός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, με 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, προτρέπει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις ελπίδες τους για γρήγορες δασμολογικές παραχωρήσεις από τον Τραμπ. Απέναντι στους σκεπτικιστές που πιστεύουν ότι οι τρέχουσες ανακοινώσεις είναι μια διαπραγματευτική τακτική και ότι η ανακούφιση θα έρθει σύντομα, η Pimco δηλώνει ότι «ο Λευκός Οίκος παραμένει προκλητικός και οι δασμοί ήρθαν για να μείνουν».
Η διευθύντρια δημόσιας πολιτικής της Pimco, Λίμπι Κάντριλ , προειδοποιεί πώς δεν χρειάζεται να δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες. «Ο Τραμπ κάνει κήρυγμα για υψηλότερους δασμούς τουλάχιστον από το 1987 και η ομάδα του πιστεύει ακράδαντα αυτό που λέει ο πρόεδρος», προσθέτει. Αν και η PIMCO αναμένει κάποιου είδους «συναλλαγή από τον Τραμπ, προειδοποιεί ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να σκέφτονται με όρους μηνών και όχι εβδομάδων».
Ο Ντέιβιντ Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer, πιστεύει βέβαια ότι «οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσαν να είναι περίπλοκες και να περιλαμβάνουν αντίποινα και πρόσθετους δασμούς, αλλά τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνίες με χαμηλότερα εμπορικά εμπόδια από αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα». «Ωστόσο, η τεράστια αβεβαιότητα δημιουργεί εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη», προειδοποιεί ο Κολ.
Παράλογη πεποίθηση
Στην ομάδα Τραμπ, υπάρχει μια κάπως παράλογη πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αλήθεια βέβαια ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη. Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν αγαθά 3,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό και εξήγαγαν εμπορεύματα αξίας 2,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,212 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,062 τρις το 2023 και 1,173 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. «Αυτή η ανισορροπία εξηγεί εν μέρει την τάση προστατευτισμού του Τραμπ, ο οποίος επικρίνει επίσης τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται από άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα, Ωστόσο, ο Τραμπ δεν εφάρμοσε αμοιβαίους δασμούς όπως είχε υποσχεθεί, αλλά τους υπολόγισε αυθαίρετα με βάση την εμπορική ανισορροπία», λένε παράγοντες της αγοράς. «Νομίζω ότι αν δεν είχα γίνει πρόεδρος, αυτή η χώρα θα είχε προβλήματα ,όπως δεν είχε ποτέ πριν», είπε επίσης ο Τραμπ.
Αντιφατικά μηνύματα
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αίσθηση ότι οι δασμοί δίνουν στον Τραμπ τη δύναμη να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο και να αποσπάσει οικονομικές και άλλες παραχωρήσεις.Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο, συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, ίσως επειδή η διαπραγματευτική του θέση θα αποδυναμωθεί εάν φανεί ότι υποχωρεί παραπαίει στην επιδίωξή του για μια συμφωνία.
Μόνο που αυτή η ακανόνιστη συμπεριφοράς, η αλλαγή θέσεων, τα εγκεκριμένα και ματαιωθέντα μέτρα και οι απροσδόκητες ανατροπές στο σενάριο, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα και προφανώς επιβραδύνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
Live – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό