Skip to main content

Κίνα: Ο πολυμερισμός, αναπόφευκτη επιλογή στις διεθνείς προκλήσεις

Συναρμολόγηση οχημάτων νέας ενέργειας, στο εργοστάσιο έξυπνης παραγωγής της Leapmotor, στην πόλη Τζινχουά της ανατολικής Κίνας. Φωτ. Χου Σιαο

Η Κίνα είναι προσηλωμένη στην έμπρακτη υλοποίηση του πολυμερισμού

«Η Κίνα επιμένει στον ουσιώδη πολυμερισμό, προωθώντας μια αμοιβαίως επωφελή οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, συμμετέχοντας ενεργά στη διακυβέρνηση της διεθνούς οικονομίας, δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στις 28 Μαρτίου κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι ο πολυμερισμός αποτελεί την αναπόφευκτη επιλογή του κόσμου για την αντιμετώπιση των διεθνών δυσκολιών και προκλήσεων, καθώς και η οικονομική παγκοσμιοποίηση αποτελεί την ασταμάτητη τάση εξέλιξης της ιστορίας.

Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να επιμείνει στον ουσιώδη πολυμερισμό, σπεύδοντας να προωθήσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το εμπόριο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του πλανήτη.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες προσκολλώνται ακόμα σε ξεπερασμένα στερεότυπα όπως παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και προσπαθούν να διασπάσουν την παγκόσμια αγορά ώστε να διατηρήσουν την κυριαρχική θέση τους, προξενώντας περαιτέρω αναταραχές στην παγκόσμια εμπορική τάξη.

Ενώπιον προκλήσεων από τον αυξημένο προστατευτισμό στο παγκόσμιο εμπόριο, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει με μια μακροπρόθεσμη προοπτική, να υπερασπιστεί πράγματι τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με θεμελιώδεις δράσεις, να προωθήσει την εν συνέχεια απελευθέρωση και διευκόλυνση στο διεθνές εμπόριο καθώς και στις διασυνοριακές επενδύσεις, να συμβάλει στη αύξηση της «πίτας» της κοινής ανάπτυξης μεταξύ των διάφορων χωρών μέσω ανοίγματος.

Επί δεκαετίες οι παγκόσμιες παραγωγικές και εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα οικοσύστημα που χαρακτηρίζεται από την αλληλοσύνδεση και την αλληλεξάρτηση.

Από τα διασυνοριακά δίκτυα συνεργασίας στα οχήματα νέας ενέργειας έως τις παγκόσμιες αλυσίδες καινοτομίας στη βιομηχανία ημιαγωγών, αποδεικνύεται εμφανώς ότι η απαγόρευση της βιομηχανικής σύμπραξης θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο περιορισμός της τεχνολογικής συνεργασίας θα κλειδώσει την δύναμη της καινοτομίας.

Ως κρίσιμοι συμμετέχοντες των παγκόσμιων αλυσίδων, οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να εκπληρώνουν έμπρακτα τις συμβατικές τους δεσμεύσεις, να ριζώνουν περαιτέρω στις χώρες υποδοχής και να εξουδετερώνουν την αβεβαιότητα με την δική τους σταθερότητα, ενισχύοντας την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους καθώς και την σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η Κίνα είναι προσηλωμένη στην έμπρακτη υλοποίηση του πολυμερισμού. Με αφορμή την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» καθώς και τρεις άλλες μεγάλες παγκόσμιες πρωτοβουλίες, η Κίνα παρέχει δημόσια αγαθά με στόχο τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, προστατεύει σθεναρά τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών ενισχύοντας συνεχώς την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τον «Παγκόσμιο Νότο», επιμένει στην συν-ανάπτυξη με άλλες χώρες στοχεύοντας στην προώθηση μιας αμοιβαίως επωφελούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης χωρίς αποκλεισμούς μέσω δικής της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και υψηλού επίπεδου ανοίγματος.

Κατά την πρώτη δίμηνη περίοδο, ο αριθμός των νέο-ιδρυθέντων ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα αυξήθηκε κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά.

Από την εντυπωσιακή προσέλευση των διακεκριμένων προσκεκλημένων στο φετινό Ετήσιο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας καθώς και στο Ετήσιο Συνέδριο του Φόρουμ Μποάο, η αναδυόμενη τάση με «στροφή προς την Ανατολή» υποδεικνύει τόσο την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας, όσο και την υποστήριξη στον πολυμερισμό καθώς και στην οικονομική παγκοσμιοποίηση.