Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές διεθνείς συνεδρίες όπως το Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας και το Φόρουμ Μποάο για το 2025, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά οι προϊστάμενοι πολυεθνικών εταιρειών, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα.
Σήμερα, μετά από πάνω από 40 χρόνια μεταρρύθμισης και ανοίγματος, πληθώρα πολυεθνικών επιχειρήσεων έχει εισέλθει στην κινεζική αγορά για επενδύσεις και λειτουργία, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Μόνο την τελευταία πενταετία, το ποσοστό απόδοσης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα ήταν περίπου 9%, κατατάσσοντας μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Στο παρόν περίπλοκο παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Ωστόσο, η Κίνα παραμένει μια «όαση» βεβαιότητας. Ατενίζοντας το μέλλον, η επένδυση στην Κίνα είναι αφενός μια συνέχεια της ιστορικής εμπειρίας, και αφετέρου μια καλύτερη επιλογή για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Η βεβαιότητα της Κίνας εδράζεται σε ισχυρά οικονομικά θεμέλια. Πρώτον, η σταθερή και διαρκής ανάπτυξη διαμορφώνει σαφείς και θετικές προοπτικές για τις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Δεύτερον, η τεράστια εγχώρια αγορά, με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων και περισσότερα από 400 εκατομμύρια άτομα μεσαίου εισοδήματος, προσφέρει αναπτυξιακή ώθηση στις επιχειρηματικές επιδόσεις των διεθνών ομίλων.
Τρίτον, το πλήρες και καθετοποιημένο βιομηχανικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις ανεπτυγμένες υποδομές, δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων της αγοράς.
Ως βασικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα υπήρξε, παραμένει και θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την πρόοδο των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η βεβαιότητα της Κίνας ενισχύεται από την σταθερή και προβλεπόμενη πολιτική. Η πολιτική του ανοίγματος προς τα έξω αποτελεί θεμελιώδη εθνική στρατηγική.
Σήμερα, η Κίνα επιδιώκει ένα άνοιγμα υψηλού επιπέδου, διευρύνοντας σταθερά το θεσμικό της πλαίσιο όσον αφορά τους κανόνες, τους κανονισμούς, τη διοίκηση και τα πρότυπα.
Ανεξάρτητα από τις μεταβολές στο διεθνές περιβάλλον, η χώρα παραμένει δεσμευμένη σε μια πορεία μεγαλύτερης εξωστρέφειας, ενώ η πολιτική προσέλκυσης και αξιοποίησης ξένων επενδύσεων παραμένει αμετάβλητη.
Ιδίως σε μια εποχή ενίσχυσης του εμπορικού προστατευτισμού και αυξανόμενης ανάγκης των πολυεθνικών για ανοιχτή συνεργασία, οι σταθερές προσδοκίες της κινεζικής πολιτικής αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη αξία για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Η βεβαιότητα της Κίνας προέρχεται από αυξανόμενη ζωτικότητα της καινοτομίας. Καθώς η ανθρωπότητα διανύει μια νέα εποχή επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης με ανάδυση σημαντικών καινοτομιών, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ιστορική συγκυρία ώστε να ανακαλύψουν νέα σημεία ανάπτυξης και να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί για ποιοτική ανάπτυξη, επιταχύνοντας τον πράσινο, ψηφιακό και έξυπνο μετασχηματισμό της οικονομίας της – μια στρατηγική που την καθιστά ιδανικό πεδίο εφαρμογής του νέου κύματος τεχνολογικής και βιομηχανικής ανανέωσης.
Παράλληλα, προσφέρει γόνιμο έδαφος για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη δική τους ερευνητική και τεχνολογική καινοτομία και να επιτύχουν σημαντική προστιθέμενη αξία.
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν γενικά μακρά ιστορία διεθνούς δραστηριοποίησης και ανεπτυγμένη διορατικότητα ως προς το επενδυτικό περιβάλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιοχής.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, έχει υλοποιηθεί πληθώρα έργων με ξένες επενδύσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει ρεαλιστική αποτίμηση των υφιστάμενων αναγκών τους αλλά και στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.
Καθώς οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, αναμένεται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να διαμορφώσουν νέα, επιτυχημένα κεφάλαια συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας.