Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι απείλησε την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) με «μεγάλο φόρο» έως και 100% εάν η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο δεν δημιουργήσει εργοστάσια στην Αμερική.
Ο Τραμπ μιλούσε σε δείπνο που διοργάνωσε η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή του Κογκρέσου όταν επέκρινε τον Νόμο για τα τσιπ (CHIPS Act), τον οποίο πέρασε ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2022.
«Δίνουν σε αυτές τις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν ένα εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως δεν τα κατασκευάζουν στις ΗΠΑ», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι είχε χορηγήσει στην TSMC χρηματοδότηση ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τριών εργοστασίων τσιπ στο Φοίνιξ. Η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου της TSMC στο Φοίνιξ αντιμετώπισε αρχικά κάποιες καθυστερήσεις, ωστόσο, άρχισε να παράγει τσιπ πέρυσι.
Τον περασμένο μήνα, η TSMC δήλωσε ότι θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή πέντε νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ υποστήριξε την Τρίτη ότι έπεισε την TSMC να εμβαθύνει το κατασκευαστικό της αποτύπωμα στις ΗΠΑ χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. «Το μόνο που έκανα είναι να πω: “Αν δεν χτίσετε το εργοστάσιό σας εδώ, θα πληρώσετε έναν μεγάλο φόρο. 25, ίσως 50, ίσως 75, ίσως 100%», είπε ο Τραμπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετη φορολογία τις εταιρείες. Ενδεικτικά, κατά την προεκλογική του εκστρατεία τον Σεπτέμβριο, είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς 200% στην John Deere εάν η εταιρεία γεωργικού εξοπλισμού μεταφέρει την παραγωγή της στο Μεξικό.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog της Ναυτεμπορικής