Tο Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει μια «έξοδο» των γραμμών παραγωγής μεγάλων κινεζικών εταιρειών υπό το βάρος των κλιμακούμενων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Ενδεικτική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι η περίπτωση του κολοσσού fast fashion Shein. Η πρόθεσή του να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του εκτός Κίνας έχουν συναντήσει αντιδράσεις από την κινεζική κυβέρνηση.
Παραινέσεις
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου έχει έρθει σε επαφή με τη Shein και άλλες εταιρείες, με στόχο να τις αποτρέψει από το να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να στραφούν σε άλλες χώρες, δήλωσε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι παραινέσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή «ανταποδοτικών δασμών», οι οποίοι έχουν ωθήσει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους αποφυγής των επιβαρύνσεων. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες άλλες εταιρείες δέχτηκαν αντίστοιχες επικοινωνίες.
Ένας τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Shein, σύμφωνα με άλλο άτομο, ήταν η αναστολή των διερευνητικών ταξιδιών που είχε οργανώσει για τους μεγάλους Κινέζους προμηθευτές της προς εργοστάσια στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες λόγω της ιδιωτικής φύσης των θεμάτων.
Ανησυχεί η απώλεια θέσεων εργασίας
Η απειλή απώλειας θέσεων εργασίας λόγω μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τους Κινέζους αξιωματούχους.
Η Shein και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.
Οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τη Shein υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της είδησης. Η Guangzhou Jiacheng International Logistics Co., που παρέχει υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας για λογαριασμό της Shein, σημείωσε πτώση έως και 7,7% κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης, ενώ η Kengic Intelligent Technology Co., που προσφέρει έξυπνα συστήματα αποθήκευσης, υποχώρησε έως και 2,7% πριν ανακάμψει.
Η παρέμβαση του Πεκίνου για να ανακόψει τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιαστικής της Shein έρχεται καθώς τα τιμωρητικά εμπορικά μέτρα του Τραμπ δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα της Κίνας ως μείζονα εξαγωγικού κόμβου.
Με τις εξαιρέσεις δασμών για μικροδέματα να λήγουν σε λιγότερο από έναν μήνα, το κόστος των προϊόντων που πωλούνται από τη Shein και την ανταγωνίστριά της Temu πρόκειται να αυξηθεί ραγδαία, πιθανόν οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές που τις προτιμούσαν έναντι της Amazon.
Σε άλλο μήκος κύματος
Το περιστατικό αναδεικνύει επίσης το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στην κινεζική κρατική πολιτική και τους εξαγωγείς της χώρας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επίθεση του Τραμπ, καθώς η κρατική επιθυμία προστασίας της εγχώριας παραγωγής συγκρούεται με την ανάγκη των επιχειρήσεων να αποφύγουν τα ολοένα αυξανόμενα κόστη.
Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, πολλές κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να παρακάμψουν τους δασμούς μεταφέροντας την παραγωγή τους στο εξωτερικό—πάνω από τα μισά εργοστάσια στην Καμπότζη ανήκουν πλέον σε Κινέζους—όμως η νέα στάση του υπουργείου Εμπορίου δείχνει ότι το Πεκίνο δεν βλέπει θετικά την υιοθέτηση παρόμοιων στρατηγικών αυτή τη φορά.
Καθώς τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα επιβαρύνονται με εισαγωγικό δασμό τουλάχιστον 54% κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, πολλοί προμηθευτές δέχονται πιέσεις από τους πελάτες τους είτε να απορροφήσουν μέρος του κόστους είτε να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού για να μειώσουν τις τιμές.
Το Bloomberg είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι η Shein είχε προσφέρει κίνητρα σε ορισμένους από τους βασικούς προμηθευτές της στον τομέα ένδυσης, ώστε να προσθέσουν γραμμές παραγωγής στο Βιετνάμ, μετά την απειλή του Τραμπ να καταργήσει το λεγόμενο φορολογικό «παραθυράκι de minimis», που επιτρέπει στη Shein να στέλνει προϊόντα απευθείας σε Αμερικανούς καταναλωτές χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Το παραθυράκι αυτό παύει να ισχύει για δέματα προερχόμενα από την Κίνα στις 2 Μαΐου, επιβαρύνοντας τους εμπόρους με δισεκατομμύρια σε νέους δασμούς.