Στηρίγματα στους εξαγωγείς ψάχνει τώρα η κυβέρνηση Τραμπ, αντιλαμβανόμενη πως η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου χτυπάει και εκείνους που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να προστατεύσει.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζητούν τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας νέας φορολογικής πίστωσης για εξαγωγείς, μια κίνηση που συνιστά έμμεση παραδοχή της ζημιάς που ενδέχεται να προκαλέσουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις οι δασμοί της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η επιστροφή φόρου, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, θα δίνεται στο τέλος του έτους για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των ανταποδοτικών δασμών, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ξένες αγορές, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις σχετικές διαβουλεύσεις.
Η πίστωση, η οποία θα απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο, ενδέχεται να ισχύει και για εταιρείες που εξάγουν υπηρεσίες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ιδιωτικής φύσης των συνομιλιών.
Διχασμένο το οικονομικό επιτελείο Τραμπ
Ούτε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ούτε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο, ενώ η ιδέα φαίνεται να έχει διχάσει την οικονομική ομάδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Bloomberg
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε δήλωσή του: «Αν και οι συζητήσεις για συγκεκριμένες διατάξεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όλη η σκέψη του υπουργού Μπέσεντ γύρω από τα φορολογικά ζητήματα βασίζεται στην πλήρη υποστήριξή του προς την Οικονομική Ατζέντα America First του προέδρου Τραμπ, και αυτή η αρχή θα καθορίσει αν τελικά θα υποστηρίξει ή όχι οποιαδήποτε πρόταση του τεθεί».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η έκταση της στήριξης προς τη φορολογική πίστωση παραμένει ασαφής. Ωστόσο, η πρόταση είναι ενδεικτική των εσωτερικών διαβουλεύσεων, καθώς ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ προσπαθούν να περιορίσουν τις συνέπειες από την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για την επιβολή εκτεταμένων δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες.
Οι σύμβουλοι δεν έχουν πειστεί
Η ιδέα της πίστωσης για εξαγωγείς, η οποία άρχισε να κερδίζει έδαφος την Παρασκευή, δείχνει ότι κάποιοι από τους οικονομικούς συμβούλους του προέδρου δεν είναι πεπεισμένοι για τη χρησιμότητα της εμπορικής του πολιτικής.
Ορισμένοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντέδρασαν ακαριαία στους δασμούς, προκαλώντας μια από τις ταχύτερες πτωτικές πορείες των αγορών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προηγούμενη εξέλιξη: Ο Τραμπ απειλεί με επιπλέον 50% δασμούς στην Κίνα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες
Η Κίνα απάντησε αμέσως, επιβάλλοντας δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα—ίδιο ποσοστό με αυτό που ανακοίνωσε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε με επιπλέον 50% δασμούς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προαναγγέλλοντας έναν εμπορικό πόλεμο ανταποδοτικών μέτρων. Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις δικές τους ενέργειες.
Η φορολογική πίστωση θα λειτουργούσε ως επιδότηση προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από τους ανταποδοτικούς δασμούς, σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, οι αμερικανικές εισαγωγικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται άμεσα από τους νέους δασμούς του Τραμπ, καθώς αυτές θα επωμιστούν το αυξημένο κόστος των αγαθών που αγοράζουν από εμπορικούς εταίρους.
Η μεταφορά παραγωγής
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να σχεδιάσουν την πίστωση με τρόπο που να ωφελεί και τους εισαγωγείς, κάτι που θα ήταν πιο δύσκολο στη διαμόρφωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί του θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αναδομηθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες των δασμών ενδέχεται να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.