Skip to main content

Η ΕΕ στέλνει αύριο το πρώτο «μήνυμα» στον Τραμπ

EPA/OLIVIER MATTHYS

Οι 27 θα προσπαθήσουν να τηρήσουν ενιαία στάση

Εκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο πραγματοποιούν αύριο οι αρμόδιοι για το εμπόριο υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την πρώτη απάντηση της Ευρώπης στη δασμολογική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη Ναυτεμπορική ότι «οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ -παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου, Μάρος Σέφκοβιτς – θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν ενιαία προσέγγιση κατά των νέων δασμών από τις ΗΠΑ, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση».

Ο κύριος στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να στείλει ένα ενιαίο μήνυμα : την επιθυμία της ΕΕ να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για την κατάργηση των δασμών, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αλλά θα τονιστεί και η προθυμία να ληφθούν αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας.

«Είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης», τόνισε διπλωμάτης της ΕΕ. «Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ ήπια για να έρθουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και πολύ σκληρά για να μην υπάρξει κλιμάκωση».

Η Κομισιόν  έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές απαντήσεις στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον: Πρώτον, η ΕΕ θα απαντήσει στους δασμούς 25% των Ηνωμένων Πολιτειών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου -μια απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου, αφού τα κράτη μέλη δώσουν την έγκρισή τους.
Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τα νέα αντίποινα για να ανταποκριθούν στους υπόλοιπους δασμούς του Τραμπ κατά 20% σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Λίστα μέτρων και «εξαναγκασμός»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, σχεδιάζει να προτείνει στα κράτη της ΕΕ έναν κατάλογο αμερικανικών  προϊόντων  που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετους δασμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιθυμεί να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση.«Όλοι γνωρίζουν ποια μέτρα υπάρχουν αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν».
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν οι Βρυξέλλες είναι και ο  λεγόμενος «μηχανισμός εξαναγκασμού»  που εγκρίθηκε το 2023 για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΕΕ σε οικονομικές απειλές από τρίτες δυνάμεις. Το μέτρο αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πρόσβαση σε δημόσιους διαγωνισμούς ή περιορισμούς στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση. Η υιοθέτησή του απαιτεί βέβαια την έγκριση του 55% των κρατών μελών και θα μπορούσε χτυπήσει εκεί που πονάει περισσότερο τις ΗΠΑ-στον τεχνολογικό τομέα, την ψυχή της Wall Street.
«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους ότι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σαφές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κόρπο σε φόρουμ στην Ιταλία.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Ντιρκ Μπέλγιαρτς , δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αντιδράσουμε με τεράστιους αντιδασμούς», σύμφωνα με την ολλανδική δημόσια τηλεόραση (NOS).

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Χάουαρντ  στην Ουάσινγκτον και τόνισε ότι η «η ΕΕ έχει δεσμευτεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», αλλά είναι επίσης έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της»

Διάλογος με την Κίνα

Οι Υπουργοί Εμπριου θα συζητήσουν επίσης τις τρέχουσες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και θα ενημερωθούν σχετικά από τον Επίτροπο Σεφκοβιτς , ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο  στα τέλη Μαρτίου.

Μετά από συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γουένταο, ο ευρωπαίος Επικεφαλής τόνισε το ενδιαφέρον της ΕΕ να σφυρηλατήσει μια σχέση βασισμένη στο «συμμετρικό άνοιγμα των αγορών».

Επιπλέον, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εταίροι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις «σύντομα» για να καταλήξουν σε συμφωνία ελάχιστης τιμής για ηλεκτρικά οχήματα από την ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εμπορίου θα συζητήσουν αύριο για το πώς θα αντιμετωπίσουν το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -το οποίο το 2024 έφτασε τα 304,5 δισ. ευρώ.