Το όνειρο του Τραμπ είναι μέσω των δασμών να φέρει την υψηλή τεχνολογία παραγωγής στις ΗΠΑ. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα iPhone απαγορευτικά ακριβό.
Η μεγάλη μηχανή χρήματος της Apple βασίζεται σε ένα παγκόσμιο μωσαϊκό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal. Τα εξαρτήματα προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη και συναρμολογούνται κυρίως στην Κίνα, όπου η βιομηχανία ηλεκτρονικών έχει τελειοποιηθεί μέσα από δεκαετίες.
H μεταφορά και μόνο της διαδικασίας συναρμολόγησης στις ΗΠΑ δεν θα ήταν ούτε φθηνή, ούτε εύκολη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το iPhone 16 Pro. Η τιμή του για τον καταναλωτή, για την έκδοση των 256 GB, είναι 1.100 δολάρια. Το κόστος του hardware – ο λεγόμενος “λογαριασμός υλικών” – ήταν περίπου 550 δολάρια όταν το τηλέφωνο κυκλοφόρησε, σύμφωνα με τον αναλυτή της TechInsights, Γουέιν Λαμ. Αν προστεθεί και η συναρμολόγηση και οι δοκιμές, το συνολικό κόστος για την Apple φτάνει τα 580 δολάρια. Ακόμα και με την προσθήκη του διαφημιστικού προϋπολογισμού της εταιρείας και των υπηρεσιών όπως iMessage και iCloud, το περιθώριο κέρδους παραμένει υγιές.
Τώρα, με τον νεοεισαχθέντα δασμό στις εισαγωγές από την Κίνα – που φτάνει το 54% – το κόστος ανεβαίνει στα 850 δολάρια. Το περιθώριο κέρδους της Apple συρρικνώνεται σημαντικά, εκτός αν αυξήσει την τελική τιμή. Και δεν γίνεται να φτάσεις να είσαι εταιρεία τρισεκατομμυρίων αν πουλάς προϊόντα στο κόστος.
Εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας για την τιμολόγηση ή τις λεπτομέρειες της παραγωγής.
Ο λογαριασμός για ένα iPhone 16 Pro
Συνολικό κόστος κατασκευής πριν τους δασμούς: 549,73 δολάρια
Νέοι δασμοί: 296,86 δολάρια
Συνολικό κόστος (μετά τους νέους δασμούς): 846,59 δολάρια
Αύξηση: +54%
Αναλυτικά:
Οθόνη: Νότια Κορέα – 90,85 δολ.
Επεξεργαστής Apple A18 Pro: Ταϊβάν – 26,62 δολ.
Μόντεμ 5G: ΗΠΑ – 21,80 δολ.
Μνήμη RAM 8 GB: ΗΠΑ – 20,59 δολ.
Αποθηκευτικός χώρος 256 GB: Ιαπωνία – 37,97 δολ.
Κύρια κάμερα: 126,95 δολ.
Μπαταρία: Κίνα – 4,10 δολ.
Κύριο περίβλημα: 20,79 δολ.
Όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα: 200,06 δολ.
(Πηγή: TechInsights, iFixit – Το μοντέλο των 256 GB αντικατοπτρίζει αναβάθμιση σε σχέση με το βασικό των 128 GB. Κάποια εξαρτήματα έχουν πολλαπλούς προμηθευτές από διαφορετικές χώρες.)
Και το iPhone «Made in USA»;
Θα γλίτωναν οι καταναλωτές τουλάχιστον τους δασμούς; Όχι, είναι η απάντηση της WSJ. Η Apple θα εξακολουθούσε να πληρώνει δασμούς για τα εισαγόμενα εξαρτήματα. Επιπλέον, η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ θα ήταν ένα «τεράστιο, μαμούθ εγχείρημα» που θα χρειαζόταν χρόνια, σύμφωνα με τον Μπάρτον Κρόκετ, αναλυτή στην εταιρεία Rosenblatt Securities.
Και το ίδιο το τηλέφωνο θα κόστιζε σίγουρα περισσότερο – πολύ περισσότερο. Η αλυσίδα συναρμολόγησης στην Κίνα βασίζεται σε εντατική εργασία, κάτι που δεν έχει οικονομικό νόημα στις ΗΠΑ, εξηγεί ο Κρόκετ. «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να παραχθεί ένα smartphone σε ανταγωνιστική τιμή εδώ.»
Σύμφωνα με τον Λαμ, η εργασία συναρμολόγησης που κοστίζει 30 δολάρια ανά συσκευή στην Κίνα, θα κόστιζε 300 δολάρια στις ΗΠΑ. Και αν κάθε εξάρτημα – από την οθόνη αφής έως τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο – κατασκευαζόταν εδώ; Σωστά μαντέψατε: θα κόστιζε… έναν σκασμό λεφτά. Και ίσως να χρειαζόταν και ένα μαγικό ραβδί.