Η Ισπανία τερμάτισε επίσημα την Πέμπτη το πρόγραμμα χρυσής βίζας, βάζοντας τέλος σε 12 χρόνια προσφοράς διαμονής σε επενδυτές ακινήτων.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων μετά την οικονομική κρίση χορηγούσε άδειες παραμονής σε όσους αγόραζαν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ (555.000 δολάρια).
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το 90% των αγορών επικεντρώθηκε σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Βαλένθια και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου το αυξανόμενο κόστος στέγασης έχει συμπιέσει τους ντόπιους κατοίκους. «Αυτές οι πόλεις αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα πιεσμένη αγορά κατοικίας, όπου είναι σχεδόν αδύνατο για όσους ζουν και εργάζονται σε αυτές και πληρώνουν καθημερινά τους φόρους τους να βρουν αξιοπρεπή στέγη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη άνοιξη, όταν ανακοίνωσε την απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε ότι η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση», πρόσθεσε.
Κορυφαία ανησυχία
Από το 2013 έως το 2023 η Ισπανία χορήγησε 14.576 χρυσές βίζες μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι περισσότεροι δικαιούχοι προέρχονταν από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη να τερματίσουν τα προγράμματα που χορηγούν διαβατήρια ή άδεια παραμονής με αντάλλαγμα οικονομικές εισφορές. Η οικονομική προσιτότητα της στέγασης έχει γίνει επίσης κορυφαίο εγχώριο ζήτημα.
Σε δημοσκόπηση του Μαρτίου από το δημόσιο ινστιτούτο ερευνών CIS, η στέγαση αναφέρθηκε ως η κύρια ανησυχία των Ισπανών.
Με πληροφορίες από Anadolu