Βαρύς ο δασμολογικός «πέλεκυς Τραμπ» κατά της Ευρώπης: Σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπολογίζονται οι «ζημιές» στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).
« Δασμοί 20% σε όλα σχεδόν τα προϊόντα της ΕΕ: αυτή είναι η πικρή είδηση που μένει από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει το Οικονομικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στην Κολωνία.
Μετά τα «χαστούκια» που δέχθηκε η ΕΕ από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντ. Βανς στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, η Ευρώπη υφίσταται τώρα μια ολομέτωπη εμπορική επίθεση με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαλύει ό,τι γνωρίζαμε επί δεκαετίες, ως «παγκοσμιοποιηση» και «σχέση μεταξύ συμμάχων».
Μόνο που η επίθεση ήταν προβλέψιμη και ουδείς ή ουδεμία πολιτικός στη Γηραιά ήπειρο θα έπρεπε να αιφνιδιαστεί. «Μπορεί κανείς να συζητήσει εκτενώς εάν ο προστατευτισμός του Τραμπ επιβάλλεται- όπως λέει ο Αμερικανός πρόεδρος- για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», λένε στη Ναυτεμπορική, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. «Γιατί, η Ευρώπη μπορεί να είναι ενωμένη στα λόγια, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει μια συνεκτική γραμμή», προσθέτουν.
Ευρωπαϊκός διχασμός
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρησιμοποιεί πύρινους τόνους και γιατί γνωρίζει ότι ο πραγματικός στόχος των δασμών Τραμπ, είναι η χώρα της, η Γερμανία, με την οποία το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα είναι μεγάλο.
Η Γαλλία επίσης, προσπάθησε να καταργήσει τα προτεινόμενα αντίμετρα της ΕΕ κατά του ουίσκι μπέρμπον, μήπως και γλυτώσει το κονιάκ και τη σαμπάνια από τους δασμούς Τραμπ. Μάταια όμως. Όπως και η Ιρλανδία που είχε ζητήσει την κατάργηση των φόρων στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία, πίστευαν ότι λόγω της «ιδεολογικής συγγένειας» των ηγεσιών τους με την ομάδα Τραμπ, θα μπορούσε να γλυτώσουν. Φευ! Και η Ρώμη και η Βουδαπέστη, στο ίδιο «καζάνι» με τους άλλους 25 θα βράσουν…
Ένα… βουνό μπροστά μας
«Η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς μπορεί να είναι μόνο πολιτική, αλλά πιθανώς η προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι να επανεξετάσει πολλές κινήσεις που έγιναν υπό την πίεση των Αμερικανών», λένε στη «Ν» οι ίδιες πηγές. «Εδώ παίζονται σκληρά, γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια», όπως λέει ο Σάιμον Ιβενετ, , καθηγητή στο IMD Business School, στους Financial Times. «H εξάρτηση της ΕΕ από τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ και η έλλειψη εναλλακτικών αγορών έχουν περιορίσει την ικανότητα του μπλοκ να ανταποκριθεί», εξηγεί.
Ένα παράδειγμα είναι η περιχαράκωση της Ευρώπης σε μια στρατηγική ανοιχτά συγκρουσιακή κατά της Κίνας, «ενσωματώνοντας» στη Γηραιά Ήπειρο τους φόβους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ-κάτι που οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ξεκινώντας από τη Γερμανία, έχουν πληρώσει ως προς τα μερίδια στις αγορές. Μια στρατηγική,που ελάχιστοι ηγέτες στην ΕΕ, είχαν τη δύναμη να αντιδράσουν, ακολουθώντας τυφλά την πολιτική του τέως προέδρου Μπάιντεν. «Η Ευρώπη έχει τώρα ένα απότομο βουνό να σκαρφαλώσει και θα πρέπει να το κάνει με λογική και σαφήνεια. Δεν θα αρκεί να αντιδράσουμε στους δασμούς των ΗΠΑ με αντίθετες κινήσεις, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας παλιός κόσμος τελειώνει, ενώ ένας νέος δεν έχει ακόμη αναδυθεί στο οικονομικό-εμπορικό μέτωπο», προσθέτουν οι διπλωμάτες. Και στο μεταξύ, «γεννιούνται τέρατα», όπως έλεγε ο Γκράμσι.
«Πυρηνική» απάντηση
Εν όψει αυτών των αυξανόμενων εντάσεων, κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζουν τώρα την ΕΕ να χρησιμοποιήσει το πιο αιχμηρό της όπλο. Την «Anti-Coercion Instrument (ACI)»-την λεγόμενη «Πράξη κατά του εξαναγκασμού». Πρόκειται για τον κανονισμό 2675 για την προστασία της Ένωσης και των κρατών μελών της από τον «οικονομικό εξαναγκασμό,» που τέθηκε σε ισχύ την 27 Δεκεμβρίου 2023 και δημιουργήθηκε αρχικά ως απάντηση στις εμπορικές πολιτικές της Κίνας. Ο όρος «οικονομικός εξαναγκασμός» αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε κράτος μέλος. Τότε, η ΕΕ μπορεί «να σταματήσει εντελώς το εμπόριο με μια τρίτη χώρα που απειλεί την Ευρώπη».
«Αυτή είναι η πυρηνική βόμβα της ΕΕ για την προστασία της οικονομίας της», λέει στη γερμανική Die Zeit ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να περιορίσει το εμπόριο με τις ΗΠΑ με αυτόν τον κανονισμό, έχοντας την έγκριση τουλάχιστον των μισών κρατών μελών, λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. Αν η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τώρα αυτό τη «βόμβα» εναντίον των ΗΠΑ μένει να φανεί. Αλλωστε, τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας Τραμπ, μόλις άρχισαν