Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν και βυθίζουν τις παγκόσμιες αγορές. Αυτή η Πέμπτη ήταν η χειρότερη χρηματιστηριακή της συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020.
Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 με 4,84% και ο τεχνολογικός Nasdaq με σχεδόν 6% ,στη χειρότερη ημέρα εδώ και πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια πανδημία.
Η φυγή των επενδυτών από τη Wall Street σήμαινε απώλεια κεφαλαιοποίησης περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων από S&P 500 και Nasdaq, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Από την αρχή του χρόνου, ο S&P 500 υποχωρεί σχεδόν 8% και οι απώλειες για τον Nasdaq είναι 14%.
Καταστροφή για την Ευρώπη, όπου το Euro Stoxx 600 καίει πάνω από 760 δισεκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, το ευρώ απογειώνεται και ξεπερνά το 1,11 δολάριο ενώ το πετρέλαιο Brent βυθίζεται 6,42%.
«Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει τέλος σε δεκαετίες παγκοσμιοποίησης προκάκεσε μία μαύρη συνεδρίαση για τις αγορές σε όλο τον κόσμο», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οδηγοί των κερδών στη Wall Street τα τελευταία χρόνια, επλήγησαν περισσότερο και οι λεγόμενοι «υπέροχοι επτά» (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Meta και Tesla), από μόνες τους είχαν απώλειες σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (984 δισεκατομμύρια) σε χρηματιστηριακή αξία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της καταστροφής σηκώνει η Apple. Ο τεχνολογικός γίγαντας πέφτει σχεδόν κατά 10%, με αποτέλεσμα να εξατμίζονται σχεδόν 318 δισεκατομμύρια δολάρια, σε κεφαλαιοποίηση.
Ο σεισμός, ούτως ή άλλως, εξαπλώθηκε στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη οι απώλειες πλησίασαν το 3%, με εξαίρεση τη Μαδρίτη και το Λονδίνο.
Ο γαλλικός Cac έχασε 3,3% και ο γερμανικός Dax 3%. Καλύτερα αντέδρασε ο βρετανικός Ftse, με απώλειες 1,5%, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από δασμούς 10%, χαμηλότερα από το 20% που επιβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η αιτία της αναταραχής έγκειται στην αβέβαιη επίδραση των δασμών στην παγκόσμια οικονομία (ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες) και στα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι αμερικανικές εταιρείες των οποίων οι αλυσίδες παραγωγής εξαρτώνται από ξένες χώρες, υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές είναι ο υψηλότερος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα», λέει ο Μπεν Γουίλτσάιρ, εμπορικός αναλυτής της Citi. «Οι δασμοί είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι περιμέναμε. Πριν γινόταν συζήτηση για το αν η σαφήνεια θα τονώσει την αγορά. Τώρα όμως υπάρχει σαφήνεια και σε κανέναν δεν αρέσει αυτό που βλέπει» ,δήλωσε στο Reuters η Ζανέτ Τζεράτι , επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Robertson Stephens.
«Οι δασμοί που αποκαλύφθηκαν υπερβαίνουν κατά πολύ τις βασικές προσδοκίες και εάν δεν υπάρξουν γρήγορα διαπραγματεύσεις, οι προσδοκίες για ύφεση στις ΗΠΑ θα αυξηθούν δραματικά», λέει ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής αγοράς στην IG.
Απαθής ο Τραμπ
«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ντόμινο στις παγκόσμιες αγορές, διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών», προειδοποίησε η Federated Hermes.
«Η φαινομενική απάθεια του Λευκού Οίκου στις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές αναταράξεις προσθέτει άλλο ένα σημείο απαισιοδοξίας. Ενα μεγάλο μέρος των εταιρειών ανάλυσης συνεχίζουν να απορρίπτουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακαλέσει τους δασμούς μόλις ανοίξει ο δρόμος προς τη διαπραγμάτευση, αν και έχουν ήδη λάβει καλά υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην οικονομία»,σημειώνουν οι αναλυτές .
Οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία είναι πάντως μεγάλες: Η UBS δεν αποκλείει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει το 5% στις αρχές του 2026 και μείωσε την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ στο τέλος του έτους από 1,6% σε 0,1%.
Η ING εκτιμά ότι τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις εταιρείες: «Με μειωμένη αγοραστική δύναμη για τους καταναλωτές και μειωμένα εταιρικά κέρδη που κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την οικονομία το 2026, ο στασιμοπληθωρισμός είναι κοντά», εκτιμά η Ολλανδική τράπεζα.
Νομίσματα και ομόλογα
Το σοκ έφτασε και στα νομίσματα και το χρέος. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 1,5% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Οκτώβριο. Κάθε ευρωπαϊκό νόμισμα ανταλλάσσεται με 1,1 δολάρια . Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε περισσότερο από 7 μονάδες βάσης και υποχώρησε στο χαμηλό πέντε μηνών στο 4,06%.
Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν επίσης αντίκτυπο στις πρώτες ύλες, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, δεδομένης της προοπτικής ότι εμπορικός πόλεμος θα επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο και θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες από τις μεγάλες δυνάμεις.
Το Brent υποχώρησε 6,42% , φτάνοντας τα 70,14 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του από τον Αύγουστο του 2022. Μια συμπεριφορά που οφείλεται τόσο στην προβλέψιμη οικονομική επίδραση των δασμών όσο και στο γεγονός ότι η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αυτή την Πέμπτη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 410.000 βαρέλια την ημέρα, επιταχύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο σχεδίαζε να επιστρέψει στην αγορά.