Skip to main content

Οι «μάστορες» ληστές κρυπτονομισμάτων του Κιμ – «Κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο γύρω μας»

SHUTTERSTOCK

Στις 11:49 π.μ. της 18ης Ιουλίου του 2024 επαληθεύτηκε χωρίς αμφισβήτηση: η Βόρεια Κορέα είναι πλέον ο πιο επικίνδυνος κλέφτης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Εξάλλου, είναι «πολύ ακριβό να είσαι χώρα υπό κυρώσεις. Η Βόρεια Κορέα πρέπει να πληρώνει τα περισσότερα για τα πάντα, άρα πρέπει να κλέβει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Έρικ Πέντον-Βόακ, συντονιστής της επιτροπής του ΟΗΕ που επέβλεπε την επιβολή κυρώσεων  στην Πιονγιανγκ από το 2021 έως το 2023.

Για τον λόγο αυτόν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει στήσει την δική του στρατιά από «κλέφτες κρυπτονομισμάτων». Τα παράνομα χρήματα βοηθούν στη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του καθεστώτος και στηρίζουν την οικονομία της χώρας.

Το κορυφαίο τους επίτευγμα

Το κορυφαίο επίτευγμα των Βορειοκορεατών χάκερ, σημειώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2025 με την επιδρομή ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Bybit, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, στη μεγαλύτερη ληστεία τέτοιου είδους που έγινε ποτέ. Το γεγονός ήρθε σε συνέχεια πολλών προηγούμενων επιθέσεων, όταν η Βόρεια Κορέα αποδείχτηκε υπεύθυνη για την κλοπή 6 και πλέον δολαρίων για κάθε 10 δολάρια που απώλεσε ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την Chainalysis, η οποία παρακολουθεί τις κλοπές κρυπτονομισμάτων.

Τι απέδειξε η ληστεία της 18ης Ιουλίου

Εκείνη την ημέρα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal,  οι Βορειοκορεάτες χάκερς, «τρύπωσαν» στο WazirX, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Ινδίας, που διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πήραν τον έλεγχο, άρχισαν να κλέβουν, και μέσα σε λίγο περισσότερο από μία ώρα, είχαν εξαφανιστεί. Μαζί τους περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια. Για λογαριασμό του καθεστώτος του Κιμ.

Υπομονετικοί, θρασύτατοι και στο τέλος… άφαντοι

Όπως αποδείχτηκε, οι ληστές κρυπτονομισμάτων της Βόρειας Κορέας, που έχουν αρπάξει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι υπομονετικοί, θρασύτατοι, και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να γίνονται «άφαντοι»

Για να εισέλθουν στους υπολογιστές των εταιρειών, χτενίζουν τις σελίδες των εργαζομένων στο Facebook και το Instagram και επινοούν ειδικά σχεδιασμένες αφηγήσεις για να τους ξεγελάσουν ώστε να κάνουν κλικ σε συνδέσμους με ιούς.

Ορισμένοι Βορειοκορεάτες χάκερ έχουν γίνει ακόμη και οι ίδιοι,  υπάλληλοι αμερικάνικων εταιρείων, ως απομακρυσμένοοι εργαζόμενοι πληροφορικής ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυά τους.

 Μάστορες στην ταχύτητα και στο να διαφεύγουν

Επίσης είναι μάστορες στο να διαφεύγουν. Στο WazirX, οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να διασπείρουν κεφάλαια μέσω παγκόσμιων δικτύων κρυπτογράφησης ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τις αρχές να τους προφτάσουν.

Μπορεί να περιμένουν και χρόνια για να μετατρέψουν τα κρυπτονομίσματα σε πραγματικό χρήμα

Συχνά κρύβονται περιμένουν μήνες ή χρόνια μέχρι οι ερευνητές να χάσουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να μετατρέψουν τη λεία τους σε παραδοσιακό χρήμα που μπορεί να ξοδευτεί.

«Οι χάκερς της Βόρειας Κορέας παίζουν ένα διαφορετικό παιχνίδι από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Νικ Κάρλσεν, πρώην αναλυτής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, ο οποίος είναι τώρα ερευνητής στην TRM Labs, μια εταιρεία ανάλυσης blockchain.

Δεκαετίες δουλειάς

Η Βόρεια Κορέα αφιέρωσε δεκαετίες για να καλλιεργήσει τις ικανότητες των επίλεκτων χάκερ της, με τον εκλιπόντα πατέρα του σημερινού δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ιλ, να δηλώνει: «Όλοι οι πόλεμοι στο μέλλον θα είναι πόλεμοι μέσω υπολογιστών».

Η οργάνωση κυβερνοεπιθέσεων της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, περιλαμβάνει έξι ομάδες και περίπου δώδεκα υποστηρικτικές οργανώσεις.

Ζουν μόνο για να βελτιώνονται – Κακουχίες αλλά και πιο άνετη ζωή

Οι νέοι που δείχνουν κλίση στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες στρατολογούνται ταχύτατα για να εκπαιδευτούν. Οι πράκτορες του κυβερνοχώρου κάνουν ελάχιστα πράγματα εκτός από το να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και υπόκεινται σε σωματικές κακουχίες, δήλωσε η Έλμα Ντιβάλ, εκ των συγγραφέων μιας έκθεσης της PScore, μιας ομάδας δικηγόρων με έδρα τη Σεούλ, η οποία πήρε συνεντεύξεις από πρώην βορειοκορεάτες εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής. Παρόλα αυτά, ζουν πιο άνετα από τους περισσότερους Βορειοκορεάτες.

«Πολεμιστές της πληροφορικής»

Τον Δεκέμβριο, αμερικανικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε 14 Βορειοκορεάτες υπηκόους, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποίησαν ψευδείς ή κλεμμένες ταυτότητες Αμερικανών πολιτών για να εξασφαλίσουν απομακρυσμένες θέσεις εργασίας σε αμερικανικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να αποκτήσουν εργασία. Οι Βορειοκορεάτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «πολεμιστές της πληροφορικής», φέρονται να καρπώθηκαν τουλάχιστον 88 εκατομμύρια δολάρια  για το καθεστώς Κιμ .

«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι οι Βορειοκορεάτες χάκερς κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο γύρω μας», δήλωσε ο Μπεν Τέρνερ, επικεφαλής μηχανικός στην Cloudburst Technologies, μια εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης.

naftemporiki.gr