Skip to main content

Αν και αναμενόμενη η καταιγίδα Τραμπ, «χωρίς σχέδιο» οι πρώτες αντιδράσεις

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Γενικόλογες δηλώσεις - Δεν έχουν υπάρξει ακόμη συγκεκριμένες «απαντήσεις»

 Αν και η καταιγίδα δασμών του Τραμπ, ήταν αναμενόμενη, οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις θα μπορούσαν  να χαρακτηριστούν αμήχανες, σε σχέση με την επιθετική πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Οι περισσότεροι ηγέτες προχώρησαν σε γενικόλογες δηλώσεις, και φαίνεται να μην έχουν προετοιμάσει ένα «σχέδιο» απάντησης στον Ντοναλντ Τραμπ.

Εξάλλου και η προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, στις χώρες – στόχους των δασμών ήταν να μην αντιδράσουν άμεσα. «Καθίστε αναπαυτικά, δεχτείτε το, ας δούμε πώς θα πάει», προέτρεψε, μεταξύ άλλων.

Μελόνι: «Θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε έναν εμπορικό πόλεμο»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε “λάθος” τους ανακοινωθέντες δασμούς των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε για μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να αποτρέψουμε έναν εμπορικό πόλεμο που αναπόφευκτα θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παραγόντων», έγραψε σε δήλωσή της.

Αυστραλία: «Αυτή δεν είναι η πράξη ενός φίλου»

Για «εντελώς αδικαιολόγητους δασμούς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε αμοιβαίους δασμούς, ένας αμοιβαίος δασμός θα ήταν μηδενικός, όχι 10%», είπε.

«Οι δασμοί της κυβέρνησης δεν έχουν καμία βάση στη λογική και αντιβαίνουν στη βάση της εταιρικής σχέσης των δύο εθνών μας.
«Αυτή δεν είναι η πράξη ενός φίλου».

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε επίσης ότι «η Αυστραλία θα απαντήσει με αξιοπιστία και ωριμότητα» σημείωσε.

Ιρλανδία: «Θα επιχειρήσουμε να περιορίσουμε την ζημιά»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X: «Προτεραιότητά μου, και της κυβέρνησης, είναι η προστασία των ιρλανδικών θέσεων εργασίας και της ιρλανδικής οικονομίας. Και θα συνεργαστούμε με τις εταιρείες μας, τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ιρλανδικές εταιρείες, για να αντιμετωπίσουμε την περίοδο που έρχεται».

Είπε επίσης ότι η Ιρλανδία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει «σε μια πορεία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για να περιοριστεί η ζημία από αυτούς τους δασμούς».

Ντ. Τουσκ: «Χρειάζονται ανάλογες πρωτοβουλίες»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανάρτησε στο Χ: «Φιλία σημαίνει εταιρική σχέση. Εταιρική σχέση σημαίνει πραγματικά και αληθινά αμοιβαίοι δασμοί. Χρειάζονται ανάλογες πρωτοβουλίες».

Δανία: «Η Ευρώπη θα δώσει στιβαρές και ανάλογες απαντήσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σε ανάρτησή του : «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι ΗΠΑ θέλουν να ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης. Κανείς δεν είναι νικητής, όλοι χάνουν. Αντί να υψώνουμε τείχη, θα πρέπει να ρίξουμε τα εμπόδια. Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη. Η Ευρώπη θα δώσει στιβαρές και ανάλογες απαντήσεις».

Ελβετία: «Η χώρα θα καθορίσει γρήγορα τα επόμενα βήματά της»

Η χώρα «θα καθορίσει γρήγορα» τα επόμενα βήματά της ως απάντηση στους δασμούς, έγραψε στο X, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν-Κέλερ Σάτερ.

«Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της χώρας είναι υψίστης σημασίας. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και το ελεύθερο εμπόριο παραμένουν βασικές αξίες».

Η Ελβετία θεωρείται ένας από τους «χειρότερους παραβάτες» σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ και τον εμπορικό του κατάλογο, και τα προϊόντα της θα φορολογηθούν με 31% βάσει του αμερικανικού σχεδίου.

Σουηδία: «Λυπάμαι βαθύτατα για την πορεία που έχουν χαράξει οι ΗΠΑ»

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έγραψε με ανάρτησή του στο Χ:

«Η Σουηδία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία. Η ελεύθερη επιχειρηματικότητα και ο ανταγωνισμός έχουν θέσει τα θεμέλια της επιτυχίας της Δύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να ακούνε μουσική στο σουηδικό Spotify και εμείς οι Σουηδοί μπορούμε να ακούμε την ίδια μουσική στα αμερικανικά μας iPhone. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λυπάμαι βαθύτατα για την πορεία που έχουν χαράξει οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας να περιορίσουν το εμπόριο με υψηλότερους δασμούς».

Νορβηγία: «Μια δύσκολη μέρα – Θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας»

Η Σέσιλι Μίρσεθ, υπουργός εμπορίου και βιομηχανίας της Νορβηγίας, δήλωσε στο νορβηγικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK: «Κάνουμε τους υπολογισμούς και μελετάμε τι έχει προκύψει. Αλλά είναι προφανές ότι αυτό είναι σοβαρό για την παγκόσμια οικονομία και κρίσιμο για τη Νορβηγία.Οι δασμοί 20% κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τουλάχιστον 10-15% κατά της Νορβηγίας, έχουν μεγάλη σημασία, επειδή πραγματοποιούμε πολλές εξαγωγές στην ΕΕ. Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα και τώρα, πρέπει να σχηματίσουμε μια εικόνα για το τι πραγματικά σημαίνει αυτό για τη Νορβηγία».

Βραζιλία: Ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές πως «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων». Παράλληλα τόνισ ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».

Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο,

Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» είναι «Ημέρα Πληθωρισμού»

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπερντ Λάνγκε δήλωσε ότι οι χώρες-στόχοι πρέπει να αντιδράσουν με ενιαίο μέτωπο.

« Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να αποκαλέσει τη σημερινή ημέρα “Ημέρα Απελευθέρωσης”, από την άποψη ενός απλού πολίτη είναι “Ημέρα Πληθωρισμού”», τόνισε. «Εξαιτίας αυτής της απόφασης, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βαρύτερο βάρος σε έναν εμπορικό πόλεμο».

Είπε ότι η ΕΕ δεν θα υποχωρήσει και θα απαντήσει με «νόμιμα, αναλογικά και αποφασιστικά» μέτρα.

«Οι χώρες που έχουν στοχοποιηθεί από αυτά τα μέτρα πρέπει να απαντήσουν ως ενιαίο μέτωπο και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ να τερματίσουν αυτή τη δασμολογική τρέλα».

Βόρεια Ιρλανδία: Φόβοι ότι θα καταστεί «παράπλευρη απώλεια»

Με ανάρτηση στο X η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μισέλ Ο’Νιλ μετά την ανακοίνωση αναφέρει ότι προτεραιότητά της «ήταν πάντα να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των οικογενειών και των επιχειρήσεων στο νησί».

Όπως σημείωσε «θα συνεχίσει να μιλάει με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας» και θα θέσει ως προτεραιότητα «την ευημερία και το μέλλον όλων όσοι αποκαλούν το νησί μας σπίτι τους».

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Γκάβιν Ρόμπινσον αναφέρει ότι «”η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει εκτεθειμένη σε πιθανά αντίποινα της ΕΕ και πως οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν πρέπει να γίνουν παράπλευρη απώλεια».

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βόρειας Ιρλανδίας και να διασφαλίσει ότι η θέση μας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα διασφαλιστεί πλήρως», λέει.