Skip to main content

Νέο τοπίο στην παγκόσμια οικονομία: Δασμούς 20% στην ΕΕ, 34% στην Κίνα, 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ

REUTERS/Carlos Barria

Σε πανηγυρικό κλίμα οι ανακοινώσεις Τραμπ που πυροδοτούν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο

Σαρωτικούς, αμοιβαίους δασμούς κατά πάντων επέβαλε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ στην αποκαλούμενη από το επιτελείο του «Ημέρα Απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ που δημιουργεί παράλληλα και νέο τοπίο στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας 60 λεπτών από το (κατάμεστο) γρασίδι του Rose Garden στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε:

  • Δασμούς 20% στην ΕΕ (το ήμισυ αυτών που, όπως υποστήριξε o κ. Τραμπ, επιβάλλει η ΕΕ με δασμολογικά και μη δασμολογικά μέτρα στις ΗΠΑ)
  • Δασμούς 34% στην Κίνα (με την ίδια λογική)
  • Δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Eπιβάλλονται επίσης δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πρόκειται για τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Μερικές άλλες χώρες υψηλού ενδιαφέροντος στις οποίες επεβλήθησαν δασμοί είναι:

  • Ηνωμένο Βασίλειο 10%,
  • Ινδία:26%,
  • Νότια Κορέα 25%,
  • Ιαπωνία 24%,
  • Βιετνάμ 46%)
  • Ελβετία 31%,
  • Νότια Αφρική 30%,
  • Βραζιλία (10%),
  • Σιγκαπούρη (10%).

Aπό ολόκληρη τη λίστα (στο παρακάτω tweet ολόκληρη) απουσιάζει η Ρωσία. Σχετικά ερωτηθείς ο Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ. Σκοτ Μπένσετ, ανέφερε: «Η Ρωσία δεν βρίσκεται στη λίστα των δασμών επειδή δεν διεξάγουμε εμπόριο μαζί της. Βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων».

Από πότε τίθενται σε ισχύ

  • Από την Πέμπτη 4/3 το 25% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα
  • Από τα ξημερώματα 5ης Απριλίου η οριζόντια χρέωση 10% για όλες τις χώρες
  • Από τα ξημερώματα 9ης Απριλίου τα υπόλοιπα (υψηλότερα) ποσοστά των αμοιβαίων δασμών.

Οι ανακοινώσεις

«Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε εισαγωγές από) χώρες από όλον τον κόσμο», είπε ο Τραμπ στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Και εξήγησε: «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε κι εμείς σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο απλό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».

«Σήμερα είναι η ανακήρυξη της Οικονομικής μας Ελευθερίας, είπε ακόμη ο Τραμπ ξεκινώντας την ομιλία του από την οποία δεν έλειψαν ατάκες όπως:

  • «Σε πολλές περιπτώσεις, οι φίλοι είναι χειρότεροι από τον εχθρό όσον αφορά το εμπόριο»
  • «Επιδοτούμε πολλές χώρες και τις κρατάμε, τις κρατάμε μες το παιγνίδι»
  • «Γιατί το κάνουμε αυτό; Θέλω να πω, σε ποιο σημείο πρέπει (να τους πούμε) ‘να δουλέψετε για τον εαυτό σας’;»
  • «Επιτέλους βάζουμε πρώτα τους Αμερικανούς»
  • «Τα εμπορικά ελλείμματα δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα. Είναι μια εθνική έκτακτη ανάγκη».
REUTERS/Carlos Barria

Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και λεηλασίας από ξένους, οι φορολογούμενοί μας έχουν διαλυθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά».

Δασμός 25% σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα

Αιτιολογώντας την απόφασή του για τα οχήματα, ο Τραμπ είπε: «Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 2,4% στις εισαγόμενες μοτοσυκλέτες, ενώ η Ταϊλάνδη και άλλες χρεώνουν πολύ υψηλότερα όπως 60%. Η Ινδία μας βάζει 70% δασμούς και το Βιετνάμ 75%,», πρόσθεσε επιτιθέμενος σε ΕΕ και ασιατικές χώρες για την επιβολή δασμών στα «Made in USA» αυτοκίνητα.

«Γι’ αυτό από τα μεσάνυχτα θα επιβάλουμε δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής», κατέληξε στο συγκεριμένο σημείο του λόγου του.

Και λίγο (ακόμη) σόου

Από τις ανακοινώσεις Τραμπ δεν έλειψε το σόου.

O Αμερικανός πρόεδρος  κάλεσε έναν οπαδό του, ονόματι όνομα «Μπράιαν», που παρευρίσκετο στο κοινό για να μιλήσει.

Ο εν λόγω άνδρας, φορώντας το φωσφοριζέ γιλέκο της εργασίας του, ανέφερε πως ήταν εργαζόμενος στην αυτοκινητοβιομηχανία, και μεγαλωμένος στο Μίσιγκαν.

Περιέγραψε εν τάχει τη ζωή του καθώς το ένα μετά το άλλο εργοστάσιο έκλειναν στο Ντιτρόιτ και οι θέσεις εργασίας χάνονταν:

«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα φέρουν πίσω τις επενδύσεις και τα νέα εργοστάσια», είπε ο Μπράιαν παραδίδοντας ξανά το μικρόφωνο στον Πρόεδρο.

Επίθεση στον Καναδά και το Μεξικό

Οι ΗΠΑ θα «υπερασπιστούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους», συνέχισε ο Τραμπ και επιτέθηκε στον Καναδά.

«Επιβάλλει δασμούς 200-250% σε πολλά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας».

Οι ΗΠΑ «επιδοτούν» πολλές χώρες, είπε ακόμη ο Τραμπ αναφέροντας τον Καναδά και το Μεξικό ως παραδείγματα. «Μάλλον είναι η στιγμή να πούμε «ώρα να δουλέψετε για τον εαυτό σας».

Δεν θέλουν το βοδινό μας, τα πουλερικά και το ρύζι μας

Με ειρωνική διάθεση έναντι των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε ακόμη: «Θέλουμε να σας στείλουμε τα αυτοκίνητά μας, θέλουμε να σας στείλουμε τα πάντα, αλλά δεν θα αγοράζουμε ό,τι έχετε».

«Η ΕΕ δεν θέλει τα πουλερικά μας και η Αυστραλία αρνείται να αγοράσει αμερικανικό βοδινό κρέας».

Δεν θέλουν το βοδινό μας, δεν το θέλουν», είπε και πρόσθεσε: «Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα δεν θέλουν να τους πουλάμε το δικό μας ρύζι».

Σέβομαι τον Σι Τζινπίνγκ αλλά…

Ο Τραμπ δήλωσε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο τόνισε ότι το Πεκίνο έχει «εκμεταλλευτεί σε τεράστιο βαθμό» τις ΗΠΑ.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη δική μας χώρα».

Τέλος στις αποστολές χαμηλού κόστους

Οσον αφορά στην Κίνα, ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα που κλείνει το εμπορικό παραθυράκι που χρησιμοποιείτο για την αποστολή πακέτων χαμηλής αξίας -και αφορολόγητα- από την Κίνα, με τον κανόνα του «de minimis».

Το διάταγμα αναφέρει ότι ο Τραμπ τερματίζει την αδασμολόγητη μεταχείριση για τα καλυπτόμενα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο.