Skip to main content

Κίνα: Η ανθεκτικότητα της οικονομίας ενώπιον πλήθους προκλήσεων

Ο στόλος 200 οχημάτων του Ομίλου Chery Automobile πέρασε από τη Γ΄ γέφυρα του ποταμού Γιανγκτσέ με υποβοήθηση αυτόνομης οδήγησης, καθώς γιορτάζει την 28η επέτειο του Ομίλου στην πόλη Γουχου της ανατολικής Κίνας. Φωτ. Γουαγκ Γιουσι

Η Κίνα επιμένει πάντοτε στην ευρύτερη διεύρυνση του ανοίγματος εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας

Ως ένα διεθνές φόρουμ που γεννήθηκε μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, το Φόρουμ Μποάο ριζώνει στην Ασία υιοθετώντας ταυτόχρονα μια ευρεία παγκόσμια οπτική και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Ενώπιον της επιθετικής χρήσης δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και των ανακατατάξεων στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, τα πιο συζητούμενα θέματα στην φετινή Σύνοδο του Φόρουμ Μποάο είναι πώς να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη αβεβαιότητα προερχόμενη από την άνοδο του εμπορικού προστατευτισμού και αν μπορεί η Κίνα να διατηρήσει τους καθιερωμένους στόχους οικονομικής ανάπτυξης παρά τις εξωτερικές πιέσεις και προκλήσεις.

Εν μέσω συζητήσεων μεταξύ εκπροσώπων από την πολιτική, επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αποκρυσταλλώνεται η αντίληψη ότι μόνο με μια διαλεκτική, συνολική και αντικειμενική προσέγγιση των θεμελιωδών δεδομένων της κινεζικής οικονομίας, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την σωστή απάντηση μέσα στις αδιάκοπες αλλαγές της εποχής μας.

Αναγνωρίζεται επίσης ότι το μέλλον της κινεζικής οικονομίας είναι φωτεινό, η οποία πάντοτε ενδυναμώνεται και χαλυβδώνεται μέσα στις θυελλώδεις συνθήκες.

Παρόλο που το εξωτερικό περιβάλλον κατέστη τα τελευταία χρόνια πιο πολύπλοκο και δυσχερές, η θετική και σταθερή εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη.

Το προηγούμενο έτος, το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 130 τρισεκατομμύρια γιουάν, συμβολίζοντας την επίτευξη των βασικών στόχων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το επίτευγμα αυτό κατορθώθηκε εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, συχνών γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών τριβών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και εσωτερικών προκλήσεων όπως η ανεπαρκής εγχώρια ζήτηση, η μειωμένη κοινωνική εμπιστοσύνη και οι μεταβατικές δυσχέρειες προς το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, γεγονός που εκδηλώνει πλήρως την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δυναμική της κινεζικής οικονομίας.

Καθώς η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, η Κίνα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον πρωταρχικό στόχο της ποιοτικής ανάπτυξης, με την συνεχή βελτιστοποίηση της βιομηχανικής δομής, την καλλιέργεια και ενίσχυση νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να εξελιχθεί η μεταποιητική βιομηχανία της χώρας προς ένα υψηλότερο επίπεδο.

Επιπροσθέτως, αναδύονται τεχνολογικές καινοτομίες που επιφέρουν οι εγχώριες νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις, εξελίσσονται ποικιλόμορφες βιομηχανίες του μέλλοντος που περιλαμβάνονται η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία χαμηλού ύψους, η κβαντική τεχνολογία και η έξυπνη οδήγηση, ενισχύεται η κατανάλωση από τομείς του κινηματογράφου, των χειμερινών σπορ καθώς και του τουρισμού.

Η άνοδος εκείνων των νέων κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης έχει θεμελιώσει την βιωσιμότητα της κινεζικής οικονομίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά το σύστημα της βιομηχανικής αλυσίδας και οι μέθοδοι παραγωγής του «Made in China».

Η Κίνα επιμένει πάντοτε στην ευρύτερη διεύρυνση του ανοίγματος εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Ακόμη και όταν ορισμένες χώρες επιλέγουν τον αποκλεισμό ή την αποσύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού, η Κίνα εξακολουθεί να αφιερώνεται στη δέσμευσή της για συν-ανάπτυξη στην Ασία καθώς και σε όλο τον κόσμο, προσηλωμένη στη κατεύθυνση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζοντας τον γνήσιο πολυμερισμό με προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης.

Η επικείμενη λειτουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου του Χαϊνάν και η αναμενόμενη υπογραφή της Αναβαθμισμένης Έκδοσης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας-ASEAN εντός του έτους, αποτελούν τις θεμελιώδεις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει το άνοιγμά της σε υψηλότερο επίπεδο, συμβάλλοντας δυναμικά στην απελευθέρωση εμπορίου και τη διευκόλυνση επενδύσεων σε περιφερειακό καθώς και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προαναφερόμενες δράσεις αποδεικνύουν εμφανώς ότι η ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας διαδραματίζει πάντοτε ένα αναπόσπαστο ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αλληλένδετες προκλήσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη της κινεζικής καθώς και της ασιατικής οικονομίας με σταθερό ρυθμό θα προσδώσει την πολύτιμη σταθερότητα και βεβαιότητα σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο.