Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι όποιοι δασμοί επιβληθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μια οικονομική συμφωνία που θα αφορά κυρίως τον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις Τζόναθαν Ρέινολντς.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Απριλίου, την ημέρα που ο Ντοναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» (Liberation Day), αναμένεται η αποκάλυψη των λεγόμενων ανταποδοτικών δασμών, τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ως «αντίποινα» για φόρους και άλλα εμπόδια από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων συμμάχων των ΗΠΑ.
Η Βρετανία αναμένει να πληγεί από αυτό το σχέδιο του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα από χώρες σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια νέα οικονομική σύμπραξη για να βοηθήσει να εξασφαλιστούν εξαιρέσεις μετά την εφαρμογή των δασμών.
Ο Ρέινολντς δήλωσε σήμερα στο Sky News ότι η Βρετανία υιοθετεί μια «ψύχραιμη προσέγγιση» και ερωτηθείς εάν ελπίζει ότι μια συμφωνία θα οδηγήσει σε άρση των δασμών τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, απάντησε «Το ελπίζω, αυτό θα ήταν ο στόχος μου».
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια ανάκληση αλλά προειδοποίησε ότι όσος περισσότερος χρόνος χρειαστεί για μια συμφωνία, τόσο πιθανότερο είναι ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα.
«Όσο περισσότερο δεν έχουμε μια δυνητική λύση σε αυτό, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάσουμε τη δική μας θέση», δήλωσε. «Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές διαθέσιμες σε εμάς. Νομίζω ότι αυτό είναι λογικό», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για την προοπτική δασμών ως αντιποίνων.
Προσέγγιση τύπου big bang
Κυβερνητική πηγή που επικαλούνται οι Sunday Times ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τη φορολογία και τη γεωργία, είναι «στο τραπέζι» και περιμένει την υπογραφή των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να την υπογράψει επειδή θέλει μια θεαματική έναρξη για τους δασμούς την Τετάρτη, χωρίς εξαιρέσεις. Αν και είναι πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό είναι απίθανο να γίνει μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με την πηγή των Sunday Times. «Έτσι είναι ο Τραμπ, λατρεύει το θέατρο, οπότε πιθανότατα θα έρθει κάποια στιγμή αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επιβολή δασμών, έως και 20%, που αναμένεται την Τετάρτη, συνιστά πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει επενδύσει σημαντικά στη σχέση του με τον Τραμπ από τότε που ανάλεβα καθήκοντα πρωθυπουργού.
Πού «σκοντάφτει» η συμφωνία
Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να καταλήξουν σε οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ «σκοντάφτουν» (και) στο debate για την ελευθερία του λόγου. Όπως σημειώνει, το βράδυ της Κυριακής το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «ανησυχεί για την ελευθερία της έκφρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο». Είναι κάτι που έχουμε ξανακούσει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την ελευθερία του λόγου στην Βρετανία έχει επίκεντρο την υπόθεση της ακτιβίστριας κατά των αμβλώσεων Livia Tossici-Bolt, στην οποία ασκήθηκε δίωξη επειδή κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Είμαι εδώ για να μιλήσουμε αν θέλετε» ενώ στεκόταν κοντά σε κλινική αμβλώσεων. Η ετυμηγορία για την υπόθεση αναμένεται την Παρασκευή.
Η 64χρονη, αν και διαδήλωσε ειρηνικά, κατηγορείται για παραβίαση μιας περιορχής που έχει κριθεί ως «ζώνη προστασίας».
Οι ζώνες ασφαλείας ορίστηκαν σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο και εμποδίζουν τους ακτιβιστές να διαδηλώσουν σε απόσταση 150 μέτρων από τις κλινικές αμβλώσεων. Η νομοθεσία για την ουδέτερη ζώνη ισχύει επίσης στη Σκωτία.
Πηγή πάντως της Telegraph προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ελευθερίας του λόγου στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι είναι κάτι για το οποίο έχουν πρόβλημα. Χαιρόμαστε που έχουμε συζητήσεις για την ευρύτερη σχέση μας. Δεν νομίζω ότι η ενίσχυση της οικονομικής μας δέσμευσης που είναι επωφελής και για τις δύο χώρες εξαρτάται από αυτό το συγκεκριμένο θέμα».
Διαβάστε ακόμα:
→ Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσουν οι δασμοί του Τραμπ