Κάπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο εμπόριο μόνο για το 2025, θα «κοστίσει» η αυριανή «Ημέρα Απελευθέρωσης» για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τίθεται σε ισχύ το «αγαπημένο εργαλείο» του αμερικανού προέδρου: οι νέοι δασμοί σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά και αυτοκίνητα από το εξωτερικό.
Η εκτίμηση αυτή αντικατοπτρίζεται στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ζημίας που σχετίζεται με την επιστροφή του προστατευτισμού μεγάλης κλίμακας, που έγιναν από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.
«Η δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ μπορεί να έχει στόχο να τονώσει την αμερικανική βιομηχανία και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, αλλά υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε, ή ακόμα και να ξεπεράσουμε, τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ», λένε στη Ναυτεμπορική Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς και εξηγούν: «Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον μιλάει για την αδιάκριτη εφαρμογή αμοιβαίων δασμών, δηλαδή που θα ισχύσουν για όλες εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη «τιμωρήσει» τις αμερικανικές εξαγωγές που φτάνουν στο έδαφός τους…Η ιδέα είναι ότι ένα προϊόν από μια χώρα υπόκειται στις ίδιες δασμολογικές προσαυξήσεις όταν εξάγεται στις ΗΠΑ με το ίδιο αμερικανικό προϊόν όταν παραδίδεται σε αυτήν τη χώρα».
Για την ιστορία, «οι επιπτώσεις από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο, ειδικά στην περίοδο 2018-19, θα θυμίζουν… παιδική χαρά, μπροστά στη θύελλα που έρχεται», προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο άμεσα επηρεασμένος όγκος εξαγωγών ήταν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Tax Foundation.
Πιο επιθετική πολιτική
«Αυτή είναι η αρχή της Ημέρας της Απελευθέρωσης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα τιμωρήσουμε εκείνους που κάνουν επιχειρήσεις στη χώρα μας και αφαιρούν τις δουλειές μας, την ευημερία μας και πολλά άλλα».
Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, «θα τους χρεώσουμε την ίδια τιμή που μας χρεώνουν, για τα ίδια προϊόντα, γιατί αυτό είναι δίκαιο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να συμπεριλάβουν στον υπολογισμό όχι μόνο τους δασμούς, αλλά και τους λεγόμενους μη δασμολογικούς φραγμούς του εμπορίου, όπως επιδοτήσεις ή κανονισμούς. Ωστόσο, τα σχέδια του Λευκού Οίκου μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετικά.
Σύμφωνα με διαρροές στον αμερικανικό Τύπο σχετικά με τα σχέδια που συζητούνται στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει φόρους που υπερβαίνουν τον σεβασμό αυτής της υποτιθέμενης αμοιβαιότητας και να επιβάλει αυτόματη «ποινή» 20% ανεξάρτητα από τον τύπο του προϊόντος.
Δασμοί στο μισό κόσμο
Πρακτικά, η δασμολογική πολιτική Τραμπ περιλαμβάνει περιοχές όπως η Κίνα, η Νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και, κυρίως, η Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δασμούς εναντίον χωρών που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να πλήξει ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία, καθώς το Καράκας έχει μετατοπίσει μέρος των εξαγωγών του προς την Ασία, υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Τραμπ απείλησε μάλιστα την ΕΕ και τον Καναδά, πώς αν συνεργαστούν «για να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ», τότε «και οι δύο θα υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς, πολύ υψηλότερους από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως».
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα ασαφές. Από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρέαζαν ουσιαστικά όλες τις χώρες, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου αναταράξεις. Το Ινστιτούτο Bruegel, η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στη βελγική πρωτεύουσα, πιστεύει επίσης ότι ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο, μπορεί να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση του περασμένου αιώνα, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαβάστε ακόμα:
→ Καναδάς: Το κίνημα «Buy Canadian» φουντώνει ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς
→ Γιατί ο Τραμπ σπρώχνει την Ευρώπη στην «αγκαλιά» της Κίνας
→ Έρχονται οι ανταποδoτικοί δασμοί: Τι είναι, ποιους και πόσο θα πονέσουν