Skip to main content

Μάικλ Κράτσιος: Ο Ελληνοαμερικανός που καθορίζει την AI στρατηγική του Τραμπ έναντι της Κίνας

Aναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Κίνας

Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εργάζονται στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μάικλ Κράτσιoς σκέφτεται πώς αυτοί οι δύο τομείς συγκρούονται.

Επικυρωμένος από τη Γερουσία ως επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής, αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Κίνας. Η κινεζική startup DeepSeek προκάλεσε ένα σοκ τον Ιανουάριο όταν κυκλοφόρησε ένα ισχυρό μοντέλο εκπαιδευμένο με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Αυτό αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ, χωρίς να διαταράξει τις δραστηριότητες των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε δεκάδες κινεζικές εταιρείες σε μια εμπορική μαύρη λίστα. Οι αμερικανικές εταιρείες χρειάζονται πλέον κυβερνητική έγκριση για να τους πωλούν προϊόντα στην Κίνα.

Προστατευόμενος του Πίτερ Τιλ

Official White House Photo by Shealah Craighead

Ο Κράτσιος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που παρουσιάζει την πορεία και τις θέσεις του, απέκτησε εμπειρία στον κλάδο της τεχνολογίας για αρκετά χρόνια ως ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του επενδυτή Πίτερ Τιλ. Μετά τη στήριξη του Τιλ στον Τραμπ το 2016 – ως ένας από τους ελάχιστους επικεφαλής της Σίλικον Βάλεϊ που τον υποστήριξαν – ο Κράτσιος ανέλαβε κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση της τεχνολογικής πολιτικής στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και για ένα διάστημα επέβλεπε την έρευνα και την ανάπτυξη στο Υπουργείο Άμυνας.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην startup Scale AI, επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. «Οι διακυβεύσεις είναι πολύ υψηλότερες αυτή τη φορά», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Το έργο του στο Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής περιλαμβάνει τα πάντα, από την υπερ-υπολογιστική κβαντική τεχνολογία έως τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της χώρας και την έρευνα για τους ωκεανούς του κόσμου. Ο ίδιος αναμένει να αφιερώσει σημαντικό χρόνο στον συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών. «Οι άνθρωποι θα τον βλέπουν ως το άτομο που πραγματικά θα κινήσει τα πράγματα», δήλωσε η Χλόη Αούτιο, σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής για εταιρείες και εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης.

Στο μικροσκόπιο χιλιάδες προτάσεις

Μία από τις πρώτες του αρμοδιότητες είναι να εξετάσει χιλιάδες προτάσεις που υπέβαλαν πρόσφατα εταιρείες για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να συντάξει το σχέδιο με εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ακύρωσε το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο απαιτούσε από τις εταιρείες να ειδοποιούν την κυβέρνηση όταν αναπτύσσουν ισχυρά μοντέλα.

Ο Κράτσιος θα συνεργάζεται με αξιωματούχους όπως ο επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων, Ντέιβιντ Ζακς, και ο Σριράμ Κρίσναν, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ζακς εργάστηκε στην εφημερίδα που ίδρυσε ο Τιλ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στη συνέχεια βοήθησε στην ίδρυση της PayPal, μαζί με τους Τιλ και Έλον Μασκ. Ζακς και Κρίσναν έχουν και οι δύο εμπειρία στο χώρο των venture capital.

Η πορεία ενός…μαραθωνοδρόμου

Μαραθωνοδρόμος από τη Νότια Καρολίνα, ο Κράτσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έκανε πρακτική στο γραφείο του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικανός, Νότια Καρολίνα).

Ο Κράτσιος απέκτησε άμεση εμπειρία στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας το 2010, όταν ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα της Κίνας, γνωστό για την παραγωγή κορυφαίων μηχανικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές του ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να εργαστούν στον καινοτόμο τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά, άρχισε να εργάζεται για μία από τις επενδυτικές εταιρείες του Τιλ. Το 2016, επέστρεψε στο Τσινγκχούα για να βοηθήσει τον Τιλ στη διδασκαλία ενός εντατικού, δίμηνου σεμιναρίου, μετά την επιτυχία του βιβλίου του Τιλ για τις startups στην Κίνα. Μέχρι τότε, η Κίνα είχε αρχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια τεχνολογικά έργα, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες στη σχέση των δύο χωρών.

Μία από τις αρμοδιότητές του στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ήταν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πείθοντας άλλες χώρες να μην εγκαταστήσουν φθηνό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την κινεζική Huawei, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Οι ΗΠΑ δεν διέθεταν εγχώρια εναλλακτική λύση για τη Huawei, οπότε πρότεινε ευρωπαϊκές επιλογές.

«Πάντα το έβλεπε ως έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Τόνι Σαμπ, επικεφαλής πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης στη DLA Piper.

Ο Κράτσιος εργάστηκε στο εκτελεστικό διάταγμα του 2019 για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο προωθούσε την έρευνα και ανάπτυξη και έδινε εντολή στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) του Υπουργείου Εμπορίου να αναπτύξει πρότυπα για την αξιολόγηση αξιόπιστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η καταγωγή και οι σπουδές

Ο πατέρας του κατάγεται από την Βολισσό της Χίου και η μητέρα του από την Καστοριά. Αποφοίτησε από το Richland Northeast High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004.

Στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αποφοίτησε με πτυχίο B.A. στην πολιτική και πιστοποιητικό ελληνικών σπουδών το 2008.

Ο Κράτσιος ολοκλήρωσε μια διδακτορική διατριβή 125 σελίδων, με τίτλο «Οικονομία και ψηφοφορία στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία: Μια συνολική και ατομική ανάλυση του ελληνικού εκλογικού σώματος, 1985-2007», υπό την επίβλεψη του Markus Prior. Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.