Όλο και πιο απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθίστανται βαθμηδόν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για το οικονομικό κλίμα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τον Μάρτιο.
Ο συνδυασμός νέων δασμών, περικοπών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλοπρόσαλλης πολιτικής και πτώσης του χρηματιστηρίου μειώνει την αισιοδοξία των Αμερικανών.
Στο σύνολό του, το οικονομικό κλίμα κινδυνεύει να καταστεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία για την αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που οι καταναλωτές αρχίσουν να ενεργούν με βάση τις ανησυχίες τους για τα αποτελέσματα των πολιτικών Τραμπ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η καταγραφείσα απαισιοδοξία είναι ευρεία και διαστρωματική: Παρατηρείται δηλαδή σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, όπως ερευνήθηκαν ανά ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, εισόδημα, τον εν γένει πλούτο, τυις πολιτικές πεποιθήσεις και τις γεωγραφικές περιοχές, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.
Πιο αναλυτικά, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε κατά περίπου 11% τον Μάρτιο περιοριζόμενο στο 57,9% και καταγράφοντας έτσι τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Είναι το χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής αισιοδοξίας από το φθινόπωρο του 2022, όταν ο πληθωρισμός της εποχής Μπάιντεν ήταν ακόμα υψηλός λόγω και (αν όχι κυρίως) της πανδημίας.
Μεγαλύτερη απαισιοδοξία στους Δημοκρατικούς
Η απαισιοδοξία περί τα οικονομικώς μελλούμενα είναι εντονότερη μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, των οποίων οι προσδοκίες μειώθηκαν κατά 24%.
Αλλά και το κλίμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών μειώθηκε επίσης κατά 10%.
Αντιθέτως, οι φόβοι για επικείμενο πληθωρισμό αυξήθηκαν, με τους ερωτηθέντες να αναμένουν πλέον πληθωρισμό 4,9% το επόμενο έτος. Έναν μήνα πριν ανέμεναν πληθωριστικό ρυθμό 4,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα έχουν επίσης αυξηθεί: Στο 3,9% τον Μάρτιο από 3,5% τον Φεβρουάριο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν οι αξιωματούχοι της Fed που δεν αποκλείεται να διστάσουν να προχωρήσουν σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας υπό τον φόβο των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Ενδεικτικό της τάσης «καταβύθισης» του οικονομικού κλίματος είναι το γεγονός ότι ανάλογη απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό είχε να καταγραφεί στις ΗΠΑ από το πολύ μακρινό 1993.
Με πληροφορίες από Axios