Μία σου και μία μου. Και πάλι από την αρχή. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (αξίας περίπου 28 δισ. δολαρίων). Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. δολαρίων. Και ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως θα απαντήσει εκ νέου.
Οι Ευρωπαίοι δεν περιορίστηκαν πάντως σε δύο βασικά μέταλλα. Έβαλαν στη λίστα τους (η οποία υπερβαίνει τις 90 σελίδες), μία ευρύτατη γκάμα αγαπημένων αμερικανικών προϊόντων: από οικιακές συσκευές και μοτοσυκλέτες έως τσίχλες, φτερούγες κουτόπουλου, φυστικοβούτυρο και μπέρμπον.
Θα κόψουν οι Ευρωπαίοι το αμερικανικό ουίσκι; Ποιος ξέρει; Είμαστε πάντως αναμφίβολα στην εποχή του «η χώρα μου πρώτα». Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Τραμπ και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται. Δεν θα τελειώσει εύκολα. Και το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα υπάρξει κάποιος νικητής ή θα πιουν όλοι το πικρό ποτήρι της ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού.