Skip to main content

Πετρέλαιο: Γιατί καταρρέουν οι τιμές, τι προβλέπουν οι αναλυτές, σε τι «στοιχηματίζουν» οι κερδοσκόποι

Φόβοι για bear market διαρκείας, η στάση ΗΠΑ, ΟΠΕΚ+ και ο κίδυνος του Ιράν

Επειτα από έναν παρατεταμένο «λήθαργο», οι τιμές πετρελαίου έσπασαν το συνηθισμένο πλαίσιο διακύμανσης, για να βυθιστούν σε χαμηλό τριών ετών.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν τώρα οι traders είναι κατά πόσον η κατάρρευση των τιμών μπορεί να γίνει βαθύτερη. Και βεβαίως, εάν βρισκόμαστε σε μία δομική αλλαγή που θα οδηγήσει σε μία bear market διαρκείας.

Σειρά πτωτικών παραγόντων έχει δημιουργήσει το χειρότερο κλίμα στην αγορά αργού στην πρόσφατη ιστορία. Ο ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία και τους βασικούς εταίρους του ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής, με το αργό να κινείται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, σε μία μετατόπιση θέσης από την παρατεταμένη, «στωική» υπεράσπιση των υψηλότερων τιμών με πρωταγωνιστή τη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής με έναν επαναλαμβανόμενο εμπορικό πόλεμο, που απειλεί να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Επίσης, σε γενικές γραμμές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τείνουν να υποχωρήσουν, αφού η Ρωσία σηματοδότησε την προθυμία να συζητήσει προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από τρία και πλέον έτη. Και η Κίνα, κορυφαία εισαγωγός χώρα αργού στον κόσμο, έχει ζητήσει από τα διυλιστήρια να απομακρυνθούν από την παραγωγή βασικών καυσίμων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, σε μία ένδειξη της ασταθούς μακροπρόθεσμης προοπτικής ζήτησης. Συνολικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες έβγαλαν τα προθεσμιακά συμβόλαια brent από το συνηθισμένο εύρος διακύμανσης των 70-85 δολαρίων/βαρέλι, στο οποίο διαπραγματεύονται ως επί το πλείστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι η πτώση δεν έχει τελειώσει.

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, το brent στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10%, ενώ από τις αρχές της φετινής χρονιάς καταγράφει απώλειες 5,61%. Την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη η τιμή διολίσθησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Σε ακόμη μία ένδειξη του αρνητικού κλίματος, τα αντισταθμιστικά ταμεία μείωσαν την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου τις συνολικές θέσεις αγοράς (long) στο αμερικανικό αργό κοντά σε χαμηλά που έχουν να επαναληφθούν από το 2010, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα.

Παράλληλα, τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα σε brent γνώρισαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ICE Futures Europe. Η στάση του Τραμπ στην αγορά ενέργειας είναι περισσότερο από σαφής: πιέζει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα; Πτωτική τάση στις τιμές πετρελαίου, που υποχωρούν ολοένα και περισσότερο, καθώς η αβεβαιότητα επιμένει, σημειώνουν στο πρακτορείο Bloomberg αναλυτές της εταιρείας συμβούλων σε εμπορεύματα Cayler Capital.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η Morgan Stanley αναμένει ότι το αργό πετρέλαιο brent θα κυμανθεί στα 70 δολ. κατά μέσο όρο φέτος, πέντε δολάρια χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η Goldman Sachs θεωρεί πιθανή τη διολίσθηση των τιμών κάτω από το αναμενόμενο εύρος διακύμανσης των 70 έως 80 δολ. Όσο για τη JPMorgan Chase, έγινε η πρώτη τράπεζα επενδύσεων που έκανε λόγο για μία τιμή πετρελαίου στα 50 δολ. σε ένα ενεργειακό συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Citigroup επανέλαβε την πρόβλεψή της για 60 δολ. Επίσης, οι εισαγωγές αργού της Κίνας κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά περίπου 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το ιρανικό πετρέλαιο παραδίδεται στα κινεζικά λιμάνια με μικρότερα δεξαμενόπλοια εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ροές υπό καθεστώς κυρώσεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς οι αρχικές διαταραχές δεν είχαν διάρκεια, αναφέρουν αναλυτές της RBC Capital Markets. Επίσης, προς τα μέσα του έτους αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να προβλέπει πλεόνασμα ακόμη και πριν από την πιο πρόσφατη.

Ο κίνδυνος του Ιράν και ο αντίκτυπος των εμπορικών δασμών

Παρά τις πιέσεις που καταγράφονται στην αγορά, το Bloomberg επισημαίνει πως υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να βάλουν όρια σε οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση του πετρελαίου και αυτοί έχουν να κάνουν με το Ιράν.

  • Πρώτον, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να απειλεί με μία πολιτική μέγιστης πίεσης προς το Ιράν, με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να αναφέρει πρόσφατα ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η μείωση των ροών ιρανικού πετρελαίου κατά περισσότερο από 90%.
  • Δεύτερον, οι ΗΠΑ έχουν ήδη σηματοδοτήσει σχέδια για ανάκληση της άδειας της Chevron για άντληση και πώληση αργού της Βενεζουέλας, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αφαιρέσει 200.000 βαρέλια αργού ημερησίως από την αγορά.
  • Τρίτον, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγκάσουν περισσότερες εταιρείες να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα.
  • Τέταρτον, εξακολουθεί να υφίσταται η απειλή νέων αναζωπυρώσεων στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.
  • Πέμπτον, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ αναζητά 20 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, μια κίνηση που θα ενίσχυε ουσιαστικά τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ωστόσο, παραμένει το γενικότερο ερώτημα για το πόσο ακόμη μπορούν να πέσουν οι τιμές προτού διακοπεί η παραγωγή πετρελαίου. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να τα εξισορροπήσει όλα είναι η μέγιστη πίεση στο Ιράν, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ θέλει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Συνεπώς, δεν φαίνεται ότι η μέγιστη πίεση θα συμβεί σύντομα», δήλωσε ο Γκάρι Ρος, διευθύνων σύμβουλος της Black Gold Investors. Και η απάντησή του μπορεί να καλύψει εν μέρει το παραπάνω ερώτημα. Από την πλευρά του, ο Άλντο Σπάντζερ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην BNP Paribas, δήλωσε στο Bloomberg ότι «οι δασμοί είναι αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη και οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Είναι μια επιβεβαίωση για όλες τις “αρκούδες” εκεί έξω. Κανένας “ταύρος” δεν θα μπει τώρα στην αγορά».